خداوند متعال در آية 13 و 14، سورة واقعه ميفرمايد: « گروه زيادى [از آنها] از امّت هاى نخستينند، . و اندكى از امّت آخرين! »،آيات ياد شده دربارة گروهي از بهشتيان به نام «سابقون» است كه آنها مقرب و در باغهاي پرنعمت بهشت جاي دارند. قرآن كريم گروه كثيري از سابقون را از ميان امتهاي نخستين ميداند، و گروه اندكي نيز جز امت آخرين هستند.
منظور از مقربان همان سابقون و پيشگامان در ايمان هستند و در امت اسلامي پيشگامان در پذيرش اسلام در صدر اسلام، گروه اندكي بودند كه نخستين آنها از مردان حضرت علي ـ عليه السلام ـ و از زنان حضرت خديجه(سلام الله عليها) بود، در حالي كه فراواني پيامبران پيشين و تعداد امتهاي آنها و وجود پيشگامان در هر امت، سبب ميشود كه تعداد آنها فزوني يابد.
افزون بر اين، كثرت عددي دليل بر كثرت كيفي نيست، و ممكن است تعداد سابقون اين امت (اسلام) كمتر باشند، ولي از نظر مقام بسيار برتر و بالاتر، چنان كه در ميان پيامبران نيز برخي بر برخي ديگر افضل هستند.[3]نكتة ديگر اين كه ممكن است بعضي از مؤمنان در زمرة پيشگامان در ايمان نباشند؛ ولي داراي صفات و ويژگيهاي ديگري باشند كه آنها را هم رديف سابقون قرار ميدهد و از نظر پاداش هم رديف آنها هستند. به همين جهت در برخي روايات اسلامي از حضرت امام باقر ـ عليه السلام ـ نقل شده كه فرمود:« پيشگامان پيشگام و آخرون ما هستيم.»[4]اين که چرا افراد مقرب، در امت هاي پيشين زيادند، ولي در امت اسلامي کم هستند، چنين آمده است که مقربان، همان پيامبران الهي و جانشينان و معصومان هستند؛ لذا چون در امت هاي پيشين حدود صد و بيست چهار هزار پيامبر بود، از آن به « ثُلَّةٌ » تعبير مي کند؛ ولي در اسلام، فقط چهارده معصوم داريم، لذا از آن به «قَلِيلٌ» تعبير نمود.[5]حضرت امام صادق ـ عليه السلام ـ نيز به جمعي از پيروان خود فرمود: «سابقون نخستين و آخرين، شما هستيد، در دنيا پيشگام در ولايت ما بوديد و در آخرت پيشگام در بهشتيد».[6]قرآن كريم،در آيات 39 و 40، سورة واقعه دربارة اصحاب يمين ميفرمايد:« كه گروهى از امّت هاى نخستينند، . و گروهى از امّت هاى آخرين!»
«ثلة» به معناي قطعة مجتمع از پشم است و سپس به هر جمعيت انبوه در هم فشردهاي گفته شده است. در آيات مذكور ميفرمايد: گروه بزرگي از اصحاب يمين از امتهاي گذشته و امت اسلام، از صالحان و مؤمنان ميباشند و در آيات قبل از آيات مذكور اصحاب يمين و اوصاف آنها را معرفي كرده است.
بنابراين، آيات 13 و 14 با آيات 39 و 40، تناقض و تضادي ندارند و همانطور كه گذشت لفظ قليل در آية 14 سورة مذكور، اشاره به كم بودن تعدادمقربان در امت اسلام بخاطر کم بودن حضرات معصومان است كه توضيحات آن گذشت.[7]يادآوري اين نکته لازم است که اين دو آيه، ناظر به دو گروه مي باشد: در گروه اول که مقربان و سابقون هستند، عده اي زيادي در امت هاي پيشين بودند، که طبق روايتي اين ها همان انبياي الهي مي باشند؛ ولي در امت اسلامي اين مقربان کم هستند چرا که در امت اسلامي، معصومين ـ عليهم السلام ـ خيلي کمتر از پيامبران پيشين اند، هر چند عظمت و فضيلت معصومين اسلامي فراتر از آن است که، قابل مقايسه با انبياي گذشته باشد.
در گروه دوم که همان اصحاب يمين مي باشند، قرآن کريم اشاره دارد که گروهي زياد، در امت هاي پيشين در جرگه اين اصحاب مي باشند، و گروهي زياد، از امت اسلامي نيز جزو اصحاب يمين خواهند شد.
بنابر اين، چون دو آيه ناظر به دو گروه مي باشند هيچ تناقضي ندارند، بلي اگر هر دو، به يک گروه شامل مي شد، اين شبهه پيش مي آمد، که اين دو با هم ناسازگار است.[8]
معرفي منبع جهت مطالعه بيشتر:
1. فضل بن الحسن الطبرسي، مجمعالبيان، بيروت، منشورات دار مكتبة الحياة، الطبعة الجديد، بيتا، ج 6، ص 113 .
پي نوشت ها:
[1] / واقعه / 14- 13 .
[2] . واقعه / 40 – 39 .
[3] . ر. ك: طباطبايي، سيد محمد حسين، الميزان في تفسير القرآن، قمم جماعة المدرسين في الحوزه العلميه، الطبعة الخامسة، 1417 ق، ج 19، ص 121 ـ 122.
[4] . ر. ك: فيض كاشاني، ملا محسن، تفسير الصافي، بيروت، مؤسسة الاعلمي للمطبوعات، الطبعة الثانية، 1402 ق، ج 5، ص 120 ـ 121.
[5]. طيب، عبدالحسين، اطيب البيان في تفسير القرآن؛ تهران، انتشارات اسلام، چاپ دوم، 1378 هـ ق، ج12، ص395؛ حسيني شيرازي، محمد، تقريب القرآن الي الاذهان، بيروت، انتشارات دارالعلوم، چاپ اول، 1424 هـ ق، ج5، ص 311.
[6] . ر. ك: همان، ص 125.
[7] . ر. ك: مكارم شيرازي، ناصر، تفسير نمونه، تهران، دارالكتب الاسلامية، چاپ سوم، 1367، ج 23، ص 206 و ص 225 .
[8]. زحيلي، وهبه بن مصطفي؛ المنير، بيروت، دارالفکر، چاپ اول، 1418 هـ ق، ج27، ص 256.