بنا بر نظر آیه الله مکارم شیرازی (1) این نقل قول در دو کتاب تاریخ طبری و الکامل ابن اثیر آمده است. طبرى و ابن اثير، در اينجا اشتباه بزرگى كردهاند و عبارت را اين گونه نقل كردهاند: «تَقَدَّمُوا حَتَّى أَرِثَكُمْ؛ برويد شهيد شويد تا از شما ارث ببرم». (2) اين جمله گذشته از آنكه از شخصيتى چون قمر بنىهاشم × با آن همه معرفت و ايثار قابل قبول نيست، اصولا موردى ندارد، زيرا مادر آنان ام البنين زنده بود و تا وقتى كه مادر زنده باشد برادر نمی تواند وارث باشد. بلكه عبارت صحيح اين است: تَقَدَّمُوا حَتّى أَرَاكُمْ قَدْ نَصَحْتُمْ لِلَّهِ وَلِرَسولِهِ يعنى جلو بيفتيد تا شما را ببينم (با فداكارى خود) براى خدا و رسولش خيرخواهى نموديد. (3) از اینرو احتمال دارد كه در نسخه اصلى «حَتّىأَثْأَرَكُمْ» بوده است كه به معنى «انتقام گرفتن» است ولى طبرى و ابن اثير آن را به اشتباه «حتّى أَرِثَكُمْ» نقل كردهاند.
همچنین یکی از محققان احتمال میدهد که حضرت عباس × به این دلیل برادرانش را زودتر به میدان فرستاد که اجر تجهیز آنان برای جهاد و همچنین اجر صابران برای شهادت برادر را ببرد. (4)
همچنین یکی دیگر از محققین از اساس این نقل را نادرست و موهوم دانسته. چرا که در آن وضعیت حضرت عباس × میدانست که شهید میشود و ارث خواستن در آن شرایط معنا نداشت. (5)
خانه » همه » مذهبی » آیا این درست که در روز عاشورا حضرت ابوالفضل × به برادران خود فرموده: «تَقَدَّمُوا حَتَّى أَرِثَكُمْ، برويد شهيد شويد تا از شما ارث ببرم»؟!