طلسمات

خانه » همه » مذهبی » احزاب آمریکا-حزب دموکرات-حزب جمهوری خواه

احزاب آمریکا-حزب دموکرات-حزب جمهوری خواه

حزب به سازمانی که هدفش دستیابی به تسلط مشروع بر حکومت از طریق فرایند انتخاباتی است می گویند.( کالبد شکافی احزاب سیاسی ص 11)
پس از بیان این تعریف جهت تبیین دقیقق چارچوب موضوع مورد سوال،به اقسام نظام های حزبی اشاره و نوع نظام حاکم بر آمریکا را مشخصا و بصورت عینی تر به قرار ذیل بیان می کنیم.
الف: تک حزبی
اصولا در نظام های تک حزبی فعالیت های سیاسی در انحصار و اختیار عده ای خاص بوده و به افراد دیگر جامعه عملا اجازه ورود به این عرصه ها داده نمی شودوسیستم بگونه­ای طراحی شده است که احزاب دیگر نتوانند ابراز وجودکرده و در تصمیمات کلان و سرنوشت ساز دخالت و حقوق خود را استیفا نمایند.
ب: دو حزبی
سیستم های دو حزبی به نظام هائی اطلاق می شود که بطور کلی دو حزب عمده در آن فعالیت کرده و نقش دیگر احزاب را کم رنگ و در برخی موارد،آنان را از صحنه های مبارزه و رقابت بیرون می رانندکه این خود بر دو نوع است:
اول: دو حزبی سخت
به آن دسته از نظام هائی که اساسا بغیر از این دو حزب به سایر احزاب موجود در جامعه اجازه رقابت داده نمی شود سیستم های دو حزبی سخت می گویند.
دوم: دو حزبی منعطف
کشورهائی که معتقد به حضور دیگر احزاب بوده و زمینه را نیز فراهم می آورند (هر چند خود احزاب نتوانند رقابت کنند) نظام های دو حزبی منعطف گفته می شوند.
ج: چند حزبی
در این نظام ها احزاب متعددی حضور دارند و از فرصت هایی برابر برخوردارند و همگی می توانند به رقابت با یکدیگر بپردازند و در معادلات سیاسی سهیم و دخیل باشند.
حال با توجه به تقسیم بندی کلی از نظام های سیاسی دنیا می توان گفت که ایالات متحده در دسته دوحزبی منعطف قرار دارد به این که عموما دو حزب دموکرات و جمهوری خواه در واقع بر این کشور حکومت و با یکدیگر رقابت تنگاتنگ دارند هر چند احزاب دیگر هم وجود دارند اما به عللی نمی توانند وارد عرصه مبارزاتی شوند .
نکته­ای که در اینجا قابل ذکر است این که احزاب سیاسی در این کشور فاقد نظم و انضباط بوده و نمایندگان دو حزب اقلیت و اکثریت در پارلمان از آزادی عمل برخوردارند.اعضای کنگره بدون این که مقید به مشورت با رهبران حزبی باشند،در کنگره تصمیم گیری می­کنند.( پیدایی و پایایی احزاب سیاسی در غرب ص 259)
تاریخچه شکل گیری احزاب دموکرات و جمهوری خواه :
در تحقیق و بیان دیدگاه های دموکرات ها و جمهوری خواه ان ذکر تاریخچه شکل گیری این دو حزب به نظر ضروری باشد که ما در اینجا بطور اجمالی به آن می پردازیم.
در بررسی تاریخ شکل گیری این دو حزب در می یابیم که احزاب آمریکا زائیده برخی امور بوده که به ذکر چند نمونه از آن بسنده می شود.
الف: اختلاف فدرالیست ها و مخالفان آنان نسبت به تصویب قانون اساسی آمریکا
ب: انقلاب فرانسه
پس از انقلاب فرانسه افکار عمومی آمریکا دچار قطب بندی نسبت به سیستم سیاسی گردید که نتیجه آن ایجاد دو گروه بزرگ در آمریکا بود.گروه نخست انقلاب فرانسه را مبارزه ای میان:
1- هواداران سلطنت و هوادارن جمهوری 2- اسارت و آزادی 3-حکومت مطلقه و دموکراسی
می دانستند.این گروه حزب جمهوری خواه -دموکرات را درسال 1793م توسط توماس جفرسون تاسیس کردند و این حزب پس از گذشت بیش از سه دهه از آن در سال 1828م با حذف پیشوند جمهوری خواه از نام خود توانست به حزب دموکرات تغییر نام بدهد.گروه دوم انقلاب فرانسه را کشمکشی میان :
1- آرامش و هرج و مرج 2- خدانشناسی و مذهب 3- فقیر و غنی
می پنداشتند و به حزب فدرالیست­ها پیوستند که در سال 1854م موجب پیدایی و تاسیس حزب جمهوری خواه امروزی گردید.( ایالات متحد آمریکا ص 516 )
علل انحصار رقابت های سیاسی در آمریکا:
در آمریکای کنونی شاهد رقابت های کلان سیاسی مثل ریاست جمهوری هستیم که نوعی انحصارگرایی و تقسیم قدرت میان دو حزب برتر یعنی دموکرات و جمهوری خواه را تداعی و جلوه می دهدکه عمدتا موارد ذیل را می توان علل این موضوع دانست.
1: نوع سیستم انتخاباتی آمریکا
اساسا در نظام انتخاباتی ایالات متحده بحثی به نام استفاده از «ناحیه تک نفره» در انتخابات نمایندگان کنگره مطرح است بدین معنا که هر فرد حائز شرائط اکثریت آراء،کرسی مربوطه به او تعلق خواهد گرفت تا در نهایت یک حزب بتواند قدرت کنگره را تصاحب نماید.
2: سیستم آراء الکترال
این سیستم انتخاباتی موجب می گردد تا سایر نامزدها از میدان مبارزاتی خارج شوند حتی اگر نامزد پیروز با اختلاف تنها چند رای پیروز شده باشد.
3: حضور گروه های فشار سیاسی
این گروه ها با نفوذ در درون نظام حزب های سیاسی جهت جذب هم فکر و متحد برای خود در صحنه سیاسی آمریکا فعالیت می کنند.( همان.ص 528)
تفاوت دیدگاه های دموکرات ها با جمهوری خواهان:
حال پس از بیان مباحث مقدماتی جهت تبیین و ادراک هر چه بیشتر دیدگاه ها و تفاوت های اندیشه­ای دو حزب دموکرات و جمهوری خواه به اصل سخن و پاسخ می پردازیم و قبلا یاد آوری می شود که دوران مدرن فعالیت احزاب سیاسی که تا کنون نیز ادامه یافته است از زمان پیروزی فرانکلین روزولت در انتخاب سال 1932 م آغاز گردیده است.
الف: دموکرات ها
1- هواداران به نظر می رسد نوع هواداران هر حزب بیان­گر راستین افکار و اندیشه های آن حزب باشد از اینرو ذکر این افراد خالی از کمال نباشد.
حامیان این حزب از قدیم تا کنون این طبقات از جامعه بوده اند: عموم کشاورزان خرده پا ؛ مالکین و طبقه متوسط پایین شهری ؛ کاتولیک ها ؛ کارگران ؛ سیاهپوستان؛کارمندان جزء؛ بیکاران؛ لابی یهود و…
2- دیدگاه ها این حزب از نظرگاه اندیشه به امور ذیل معتقد می باشد.
1-2: محدودیت قدرت حکومت فدرال
اینان بر این باورند که اگر بخواهد آزادی­های فردی احاد جامعه تامین و از آن مراقبت گردد به ناچار باید قدرت حکومت فدرال محدود شود تا از این رهگذر مردم به آزادی های مدنی خود دست یابند و از آن در جهت منافع خود بهره گیرند.
2-2: عدم تفکیک و تبعیض میان سفید پوستان و سیاهان
یکی از مشکلات بغرنجی که جامعه آمریکا از دیر زمان تا کنون با آن دست به گریبان بوده و موجب نا امنی اجتماعی میان برخی طبقات جامعه گردیده است مساله تبعیض و تفکیک میان جامعه سفید پوستان با سیاه پوستان می باشد.
صاحبان قدرت در امریکا زمان­های دور در تلاش بودند تا این دو طیف و گروه اجتماعی را در اموری مانند اسکان،حق رای،سطح کیفی زندگی و… از یکدیگر متمایز ساخته و در همه امور،سفید پوستان را مقدم دارندکه این خود ظلمی فاحش و نابخشودنی می باشد.
از اینرو دموکرات ها بر این باور بودند که اساس این کار بر پایه حس نژاد پرستی مفرط بوده و اساسا نباید این نوع نگاه در جامعه وجود داشته باشد تا تمام اقشار بتوانند بطور متوازن و یکسان از تمام حقوق و مزایای شهروندی برخوردار شوند.
3-2: قدرت غیر متمرکز
از قدیم تا کنون در برخی نظام های سیاسی دنیا نوعی تمرکزگرایی قدرت وجود داشته و دارد بدین معنا که یک حکومت از مرکز کشور بر تمام نواحی آن کشور نظارت داشته و آن را رهبری و هدایت می کند و برای آنان حقی در تصمیم گیری های کلان قایل نیست وبلکه باید تمامی آن مناطق تنها مجری خواسته های او باشند.
دموکرات ها بر این اعتقادند که اصولا این نوع نظام قابل قبول نبوده و باید نسبت به قدرت مرکز تمرکز زدایی نمود تا بخش های مختلف کشور بتوانند حداقل درحوزه عملکردی خود تصمیم گیر بوده و خود را بدرستی بتوانند اداره نمایند تا در نتیجه مردم از خدمات و امتیازات بیشتری برخوردار گردند.( همان.ص 519)
4-2: توجه به حقوق بشر
یکی از مباحثی که امروزه در محافل مختلف دنیا( بویژه محافل غربی )مطرح است و پیرامون آن سخنان بسیاری گفته می شود مساله حقوق بشر می باشد.
این حزب در راستای احیای حقوق بشر و این که هر انسانی در زندگی از یک سری حقوق مسلمی از قبیل حق حیات،حق آزادی بیان و… برخوردار بوده که نباید نادیده انگاشته شود تلاش می نماید و بنای خود را بر دفاع از این حقوق نهاده است.
5-2: مدافع گفتگو
یکی دیگر از دیدگاه های این حزب این است که با اصلی بنام گفتگو موافق بوده و بر این باورند که امور باید با سلم و سلامت و در پرتو منطق بشری پیشبرده شود نه از طرق غیر انسانی همچون جنگ های خانمان سوز و ضد بشری.
ب: جمهوری خواهان
1- هوادارن افراد و طبقات اجتماعی­ای که از این حزب طرفداری و حمایت می کنند عبارتند از: مردم مناطق روستایی؛ شهرهای کوچک میانه(جوامع پروتستان و ایالاتی از اقیانوس آرام) ؛ سرمایه داران؛صاحبان صنایع،افراد تحصیل کرده و …
2- دیدگاه ها نظرات و اندیشه های این حزب از قرار ذیل می باشد.
1-2: قاطعیت در سیاست خارجی
این حزب در برخورد با مسایل سیاسی فرامرزی خود از سیاست قاطعیت و به تعبیر مشت آهنین پیروی می کند و در این عرصه جهت تامین منافع خود با هیچ قدرت خارجی تسامح نکرده و با قاطعیت تمام به دنبال اهداف پلید خود می باشد بگونه­ای که در راه رسیدن به اهداف،بدترین جنایات را نیز مرتکب می شود .
2-2: روحیه نظامی­گری
متاسفانه یکی از مسایل جاری و مخرب در آمریکا موضوع تقسیم سلاح های سرد وگرم در سطح جامعه می باشد که برای شهروندان موجب بروز مشکلات بسیاری شده است و مرتبا شاهد جم وجنایت در میان احاد جامعه هستند.
بی تردید از آنجا که این حزب از روحیه خشونت برخوردار بوده لذا تامین نیاز این بازارها را خود بعهده دارد و از این راه سودهای کلانی نیز می برد.این در حالی است که از نظر جمهوری خواه ان این موضوع تنها به داخل مرزهای آنان محدود نشده و در عرصه بین الملل نیز جنگ هایی ویرانگر به راه انداخته و مرتکب جنایت علیه بشریت می شوند که عراق و افغانستان را می توان دو نمونه قربانی این تفکر غلط دانست.
3-2: عدم مداخله دولت در فعالیت های بخش خصوصی
آنان براین نظرند که دولت نباید در مسایل اقتصادی دچار فربهی بیش از اندازه شود بلکه باید این عرصه را به بخش خصوصی واگذار نماید تا در نتیجه شاهد رشد و شکوفایی روز افزون بخش اقتصاد جامعه باشیم بعلاوه که پس از تحقق خصوصی سازی، دولت نباید در آن دخالت نماید.( همان .ص 522 )
4-2: توجه به شعائر پروتستانی در مسایل اجتماعی
جمهوری­خواهان می­گویند جامعه آمریکا همواره باید در مسایل و روابط خانوادگی و نیز سایر موضوعات اجتماعی خود،اندیشه ها و آموزه­های پروتستانی را رعایت و آن را ترویج نمایند تا بدین وسیله مردم بتوانند به هم گرایی و نوعی وحدت رویه اجتماعی دست یابند و روابط میان خود را بدرستی سامان بخشند.
5-2: وابستگی تام به شرکت های بزرگ و صنایع ( بویژه صنایع نظامی )
این حزب در راستای پیشبرد اهداف و اغراض سیاسی خود اعتقاد دارد که باید به شرکت های کلان اقتصادی وابسته بود تا بتوان به برنامه های از پیش طراحی شده دست یافت .این وابستگی به جهت بدست آوردن سودهای سرشار،به صنایع نظامی بیشتر بوده زیرا در این صورت می توانند جوامع مختلف را نا امن و فروش جنگ افزارهای خود را روز افزون و خود از آن بهره ببرند.
در پایان ضمن یادآوری این نکته که جمهوری خواه ان توانسته­اند طی پنجاه سال اخیر یعنی فاصله میان سال های 2000 -1950 م از سیزده دوره ریاست جمهوری در هشت دوره قدرت را تصاحب کنند.( همان .ص 524) باید گفت که در آمریکای کنونی تنها این دو حزب نیستند که به فعالیت های سیاسی اقدام می­کنند بلکه برخی از احزاب که از آنان به احزاب اقلیت یا احزاب سوم یاد می شود نیز وجود دارندکه حضور آنان در عرصه بر اساس قانون اساسی آمریکا ضروری است هر چند در مقیاس کلان نمی توانند رقابت کنند اما این احزاب در سطوح میانی و پایین سیاسی ایالات متحده از جمله انتخابات مجلس سنا؛مجلس نمایندگان و ایالات(مجالس ایالتی و فرماندار ) به فعالیت می پردازند.

برای مطالعه بیشتر: « 1: ایالات متحد آمریکا حسین حمیدی نیا »
«2 : مصاحبه دکتر سید محمد طباطبائی. همشهری دیپلماتیک . مورخ 2 آبان 83 »
منابع: « 1: رضائی.اسدالله.کالبد شکافی احزاب سیاسی.چاپ اول.سال 1386ش .چاپ معراج »
«2: ایوبی.حجت الله.پیدایی و پایایی احزاب سیاسی.چاپ اول.سال 1379ش.انتشارات سروش »
«3: حمیدی نیا.حسین.ایالات متحد آمریکا.چاپ سوم.سال 1384 ش » (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 3/100116980)

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد