از خواص جو چه میدانید؟
ارزش غذایی جو
جو معمولا در دو شکل یافت میشود. در جو پوستکنده فقط پوست غیرخوراکی جدا شده و جوانه و گیاهک باقی میماند؛ ولی در شکل دیگر علاوه بر پوست، سبوس نیز از جو جدا میشود.
یک فنجان جو (حدود ۱۸۴ گرم) پوست کنده محتوی مواد مغذی زیر است:
۶۵۱ کالری انرژی؛
۲۲/۹۶ گرم پروتئین؛
۴/۲۳ گرم چربی؛
بدون کلسترول؛
۱۳۵ گرم کربوهیدرات؛
۳۱/۸ گرم فیبر؛
۶۱ میلیگرم کلسیم؛
۶/۶۲ میلیگرم آهن؛
۱/۱۸۹ میلیگرم تیامین (ویتامین B۱)؛
۰/۵۲۴ میلیگرم ریبوفلاوین (ویتامین B۲)؛
۸/۴۷۱ میلیگرم نیاسین (ویتامین B۳)؛
۰/۵۸۵ میلیگرم ویتامین B۶؛
۳۵ میکروگرم فولات (ویتامین B۹)؛
۲۴۵ میلیگرم منیزیم؛
۴۸۶ میلیگرم فسفر؛
۵/۱ میلیگرم زینک.
نیاز افراد به مواد مغذی مختلف به سن و جنسیت افراد بستگی دارد.
«بتاگلوکان» نوعی از فیبر است که در جو یافت میشود. براساس مطالعات این نوع از فیبر خطر چاقی و عوارض ناشی از آن مانند سکته مغزی، دیابت و بیماری قلبی و عروقی را کاهش میدهد.
نحوه آمادهسازی و بهرهگیری از خواص جو
جو یک غلهی پرکاربرد بوده که طعمی شبیه به مغزها و بافتی شبیه به پاستا دارد.
میتوان جو را به روشهای مختلفی آماده کرد و انواع مختلف آن در فروشگاهها یافت میشود.
جو پوست کنده بافت سفتتری داشته و بهخاطر داشتن لایهی خارجی سبوس باید مدت بیشتری در آب خیسانده شود.
برای آمادهسازی و بهرهگیری از خواص جو پوستکنده باید آن را در طول شب یا حداقل برای چند ساعت در آب بگذارید تا زمان پخت کمتر شده و بافت و طعم بهتری حاصل شود. باید جو را در دو برابر حجماش آب خیساند و قبل از پختن آب آن را تخلیه کرد.
برای پختن جو باید یک فنجان از غله را با ۳ فنجان آب مخلوط کرد و بر روی حرارت به جوش بیاورید.
سپس حرارت شعله را پایین بیاورید و بگذارید جو به مدت ۴۵ دقیقه در آبِ نیمجوش بپزد.
مراحل آمادهسازی و پختن برای جو بدونسبوس نیز مشابه جو پوستکنده است، با این تفاوت که نیازی به خیساندن نیست. 1
خاصیت جو
مصرف جو روده و دستگاه گوارش را سالم نگه میدارد
جو سرشار از فیبر است و میتواند بدن شما را از سموم پاکسازی کند. این ماده منبع غنی از فیبر است و میتواند به عنوان منبع سوختی برای باکتریهای خوب موجود در روده عمل کند. این باکتریها به تخمیر شدن محتوای فیبر در بدن کمک میکند.
در نتیجه اسید بوتیریک تشکیل میشود که سوخت اصلی و اولیه برای سلولهای روده است.
جو همچنین برای سالم نگه داشتن سلامت روده بسیار موثر است. با وجود سلامت کلی روده، جو به کاهش زمان اجابت مزاج کمک خواهد کرد و همین امر شکم شما را تمیز میکند. این ماده میتواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و بواسیر را کاهش دهد.
از بروز سنگ کیسه صفرا جلوگیری میکند
جو میتواند به خانمها در پیشگیری از توسعه سنگ کیسه صفرا کمک فراوانی بکند. از آنجایی که این ماده سرشار از فیبر نامحلول است میتواند به کاهش ترشح اسید صفراوی کمک کند و همین امر موجب افزایش حساسیت به انسولین و کاهش سطح تری گلیسیرید خواهد شد.
مطالعات انجام شده نشان میدهدزنانی که از جو و محتوای فیبری آن بهره مند شده اند ۱۷ درصد نسبت به سایر افراد خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرای کمتری دارند.
از پوکی استخوان جلوگیری میکند
فسفر و مس موجود در جو میتواند سلامت کلی استخوانها را تضمین نماید. محتوای فسفر در جو در درمان و نگهداری از استخوان و دندان ها موثر خواهد بود. اگر به بیماری پوکی استخوان مبتلا هستید، این ماده میتواند به عنوان یک درمان طبیعی محسوب شود.
آب جو نیز ۱۱ برابر بیشتر از شیر کلسیم دارد. کلسیم یکی از عناصر ضروری برای محافظت از استخوانهاست.
منگنز موجود در آن به همراه ویتامینB کار میکند و میتواند سلامت روده را تضمین نماید. بدن ما برای محافظت طبیعی از استخوانها به منگنز نیاز دارد.
از سیستم ایمنی بدن محافظت میکند
ویتامین C موجود در جو دوبرابر بیشتر از پرتغال است. این ویتامین میتواند به قوی شدن سیستم ایمنی و کاهش خطر ابتلا به آنفلونزا مفید باشد.
آهن موجود در آن میتواند حجم خون را بهبود ببخشد و از بروز کم خونی و خستگی جلوگیری نماید.
این ماده به عملکرد مناسب کلیه کمک میکند و در توسعه سلولها ضروی است.
علاوه بر این، جو حاوی مس است که در تشکیل هموگلوبین و گلبولهای قرمز خون دخیل است.
الاستیسیته پوست را نگه میدارد
جو منبع بسیار خوبی از سلنیم است که همین امر باعث میشود در نگهداری کشسانی پوست به بدن کمک کند.
همچنین این ماده از آسیب رادیکالهای آزاد و شل شدن پوست جلوگیری میکند.
علاوه بر این، میتواند قلب، پانکراس و عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهتر کند.
کمبود سلنیوم میتواند به سرطان پوست، روده، پروستات، کبد، شکم و سینه منجر شود.
سطح کلسترول خون را کنترل میکند
فیبر نامحلولی که در فیبر وجود دارد میتواند به کنترل سطح کلسترول خون کمک کند.
جو حاوی فیبرهای محلول و نامحلول است و به خاطر خواص کم کلسترول و کم چربیاش توصیه میشود.
دیابت را کنترل میکند
جو میتواند دیابت نوع ۲ را کنترل کند. با اینحال ما میتوانیم با کاهش وزن و انجام فعالیتهای ورزشی و استفاده از رژیم غذایی مناسب از بروز دیابت جلوگیری کنیم. بنابراین غذاهایی که حاوی فیبر بالایی هستند باید در رژیم غذایی افراد دیابتی قرار گیرند.
جو نیز به خاطر محتوای فیبر بالایش برای این بیماران عالی است. دانه جو حاوی ویتامینهای ضروری و مواد معدنی است و میتواند جذب گلوکز را کندتر کند.
مطالعات انجام شده در سال ۲۰۰۶ نشان میدهد که مصرف جو در افرادی با مقاومت به انسولین، میتواند سطح گلوکز را کاهش دهد.
از بیماریهای قلبی و سرطان پیشگیری میکند
جو حاوی انواع متعددی از مواد مغذی گیاهی همچون لیگنان است که در بدن به لیگنان پستانداران تبدیل میشود.
یکی از این لیگنانها آنترولاکتون نام دارد که به پیشگیری از سرطان و سایر سرطانهای هورمونی و نیز بیماریهای قلبی کمک میکند.
در برابر آترواسکلروز از بدن محافظت میکند
آترواسکلروز شرایطی است که در آن دیواره شریانها ضخیمتر میشود. این فرایند معمولا به خاطر رسوب موادی همچون کلسترول رخ میدهد.
جو سرشار از نیاسین است که از افزایش سطح کلسترول خون جلوگیری میکند و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی را کاهش میدهد.
زنان یائسه ای که فشار خون بالا، کلسترول زیاد یا بیماریهای قلبی-عروقی دارند بهتر است ۶ بار در هفته جو مصرف کنند.
از بروز آسم جلوگیری میکند
قبل از اینکه به فکر خرید جو بیفتید، انواع آن را مد نظر داشته باشید. انواع مختلفی جو وجود دارد که دارای ارزشهای تغذیهای متفاوتی هستند. جوی کامل( سبوس دار) دارای بیشترین ارزش تغذیهای است و میتواند برای افراد بسیار مفید باشد. 2
چگونه جو را انتخاب و ذخیره کنم؟
نحوه انتخاب جو
تقریباً در تمام فروشگاه های مواد غذایی طبیعی، جو از قبل به صورت بسته بندی شده و فله ای موجود است.
همیشه تخم جو را از بخش فله ای و یک فروشگاه غلات معتبر خریداری کنید.
اگر می خواهید آن را به صورت بسته بندی شده خریداری کنید، اطمینان حاصل کنید که هیچ علامتی از رطوبت در بسته وجود ندارد.
قبل از خرید همیشه تاریخ بسته بندی را بررسی کنید.
ذخیره سازی
توصیه می شود دانه جو را در یک ظرف پلاستیکی یا شیشه ای در یک مکان خنک و خشک و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کنید.
آنها اگر به درستی نگهداری شوند حدود 1 سال عمر مفید خواهند داشت.
در طول تابستان، می توانید دانه های جو را در یخچال یا فریزر نگهداری کنید.
اما مراقب باشید که درب ظرف را محکم ببندید تا از احتمال جذب رطوبت توسط دانه ها جلوگیری شود. 3
پی نوشت:
1.www.chetor.com
2.www.majalesalamat.com
3.www.namnak.com