توصیه های غذایی برای محافظت از پروستات
رژیم غذایی سرشار از میوه، سبزیجات و چربی های سالم می تواند از پروستات شما محافظت کند. مواد غذایی که برای پروستات مفید شناخته می شوند عبارت اند از:
بادام زمینی
همه ی انواع مختلف آجیل، منبع غنی از ماده ی معدنی سلنیوم هستند که برای سلامت پروستات اهمیت دارد. در حقیقت، تنها حدود 30 گرم بادام زمینی می تواند ده برابر نیاز روزانه از سلنیوم را برای بدن فراهم کند. مطالعات نشان می دهد مصرف سلنیوم با کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات در ارتباط است.
بادام زمینی در اصل یک دانه است نه یک آجیل، اما به دلیل پوسته ی چوبی ای که دارد به آن آجیل می گویند، وقتی پوسته اش باز شود، بین 8 تا 24 دانه در آن وجود دارد.
این آجیل/دانه منبع خیلی خوبی برای روی و سایر مواد معدنی مورد نیاز برای سلامت پروستات می باشد. به علاوه بادام زمینی همه ی آمینواسیدهای ضروری برای ساخت پروتئین ها را دارد، همچنین این آجیل یک منبع مناسب برای منیزیوم و تیامین می باشد.
مقدار بالای چربی اشباع آن باعث محدود شدن مصرف آن به هفته ای چند اونس(هر اونس 28 گرم) می گردد، اما به دلیل این که منبع سرشاری از سلنیوم است برای سلامت پروستات شما بسیار مفید می باشد.
کلم بروکلی
کلم بروکلی سرشار از مواد مغذی بسیار مفید می باشد. کلم بروکلی به عنوان عضوی از خانواده ی گیاهان چیلیپایی است، خانواده ای که با گل کلم، کلم بروکسل، کلم پیچ و تعداد دیگری سبزی ها شناخته می شود. کلم بروکلی مقدار زیادی مواد دارویی سولفورفان و ایندول ها دارد، که هر دوی آن ها ویژگی های ضد سرطانی دارند.
سولفورفان فعالیت آنزیم های دتوکسیفیکیشن بدن را افزایش می دهد، آنزیم هایی که عناصر به وجود آورنده ی احتمالی سرطان را سریع تر از بین می برند. طبق مطالعات اخیر این خانواده ی گیاهی رشد سول های سرطانی پروستات را سرکوب می کنند، و همچنین تولید آنتی ژن اختصاصی پروستات را نیز محدود می کنند.
تحقیقات غربالگری راجع به پروستات، ریه، کولورکتال و سرطان تخمدان نشان داد که خوردن بروکلی بیشتر از یک بار در هفته می تواند خطر ابتلا به سرطان پروستان مرحله ی 3 و 4 را 45 درصد کاهش دهد. سالم ترین راه برای استفاده از بروکلی، بخارپز کردن آن برای کمتر از 5 دقیقه است.
اگر سبزیجات بیشتر از 5 دقیقه پخته شوند، ویژگی ضد سرطانی مواد دارویی آن ها از بین می رود.
فلفل قرمز
فلفل قرمز تند که به عنوان چیلی شناخته می شود، منبع مواد محافظ پروستات است. فلفل قرمز تندی خود را از ماده ای به نام کپسایپین دریافت می کند. در حالی که کپسایین با توانایی ضد دردی که دارد شناخته می شود، مطالعات نشان داد این ماده همچنین می تواند سلول های سرطانی مانند سلول های سرطانی پروستات را از بین ببرد.
به طور خاص نشان داده شده که کپسایپین می تواند باعث القای آپوپتوز (مرگ خودخواسته سلول) سلول های سرطانی شود. کپسایپین این کار را با حمله به پروتئین های تولید کننده ی انرژی سلول به اسم میتوکندری انجام می دهد. همچنین این کار را بدون صدمه به سلول های سالم اطراف سلول های سرطانی انجام می دهد.
همراه با تونایی های ضد سرطانی، کپسایپین همچنین دارای فواید قلبی عروقی به دلیل آنتی اکسیدان قوی اش بوده که با رادیکال های آزادی که باعث ایجاد تصلب شراین می شود می جنگد. از دیگر فواید آن میتوان به جلوگیری از ایجاد زخم، باز کردن و تخلیه ی بینی محتقن و کاهش صدمات سلولی که می توانند به عوارض دیابتی منجر شوند اشاره کرد.
چای سبز
قدرت دارویی چای سبز مربوط به ترکیبات آنتی اکسیدان آن به اسم کاتچین می باشد. کاتچین نوعی پلی فنول است که به از بین بردن باکتری ها و ویروس ها کمک می کند، سیستم ایمنی را تقویت می کند و با انواع مختلف سرطان مانند سرطان پروستات می جنگد. گرچه انواع مختلفی کاتچین وجود دارند.
تحقیقات نشان می دهد که پلی فنول موجود در چای سبز می تواند به میزان قابل توجهی سطح آنتی ژن اختصاصی پروستات و سطح دو بیومارکر دیگر برای سرطان پروستات را کاهش دهد. کاتچین موجود در چای سبز همچنین ممکن است به مردانی که در مرحله ی قبل از سرطان پروستات هستند کمک کند.
تحقیقات نشان داده افرادی که در مرحله ی پیش سرطانی پروستات هستند با مصرف روزانه ی مقداری کاتچین خطر تبدیل به سرطان پروستات در آن ها کاهش یافته و همچنین بروز علائم دستگاه ادراری تحتانی را کاهش می دهد، موضوعی که کاتچین را تبدیل به ماده ی مفیدی برای درمان علائم ناشی از بزرگی خوش خیم پروستات می کند.
تحقیقات فراوان نشان داده اند مردانی که روزانه حداقل سه فنجان چای سبز در روز می نوشند، خطر ابتلای آن ها به سرطان پروستات کاهش می یابد. کارشناسان متوجه شده اند ترکیبات چای سبز با فعالیت آنزیمی که باعث ایجاد سرطان پروستات می شوند تداخل می کنند و این ترکیبات باعث القای آپوپتوز در سلول های سرطانی نیز می شوند.
قارچ
قارچ ها به ویژه قارچ های آسیایی، فواید بسیاری شامل کمک به از بین بردن سرطان دارند. یکی از انواع قارچ های آسیایی که سابقه ی طولانی مدت استفاده به عنوان مواد دارویی دارد، به نام شیتاکی میباشد. این قارچ دارای لنتینا، نوعی بتا گلوکان که خاصیت ضد سرطانی دارد می باشد. برای مثال مطالعه ای که در سال های اخیر انجام شده است نشان داده که قارچ شیتاکی انتشار تومور را در موجودات آزمایشگاهی سرکوب می کند.
در مطالعه ی قبلی لنتینا مانع رشد و توسعه ی سرطان روده در موش ها شده است. تاکنون هیچ مطالعه ای راجع به اثر قارچ شیتاکی در سرطان پروستات انجام نشده است.
قارچ آسیایی همچنین حاوی آنتی اکسیدانی به اسم ال-ارگوتیونین است. مطالعات نشان داده است ارگوتیونین با غلظت بالایی در قارچ شیتاکی، صدف، گوش ماهی، قارچ ریشی و قارچ مایتیک وجود دارد. ارگوتیونین ویژگی های آنتی اکسیدانی خود را برای محافظت از سلول های بدن که شامل سلول های پروستاتی هم می شوند استفاده می کند. تحقیقات نشان داده است ارگوتیونین از سلول ها در برابر صدمات سم ها و دیگر مواد محافظت می کند.
تخم کدو
تخم کدو فواید بی نظیری برای پروستات دارد، به خصوص برای مردانی که بزرگی خوش خیم پروستات دارند. این شرایط که باعث بزرگ شدن غده ی پروستات می شود، مردان بالاتر از 50 سال را معمولا درگیر می کند. یکی از مسائلی به که ایجاد این شرایط کمک می کند، تحریک بیش از حد سلول های پروستاتی توسط تستوسترون و دیگر هورمون ها مانند دهیدروتستوسترون است. روغن موجود در دانه های کدو می تواند به جلوگیری از اثر هورمون ها با افزایش ضخامت سلول های پروستاتی کمک کند.
روغن تخم کدو همچنین حاوی کاروتنوئیدها و امگا 3 می باشد. تحقیقات نشان داده است مردانی که کاروتنوئید رژیم غذایی بالایی دارند، خطر کمتری برای ابتلا به بزرگی خوش خیم پروستات آن ها را تهدید می کند.
زردچوبه
ماده ی فعال زرچوبه کارکومین است که مزه ی تلخ و شیرین ادویه را به وجود می آورد. تحقیقات اخیر نشان داده است کارکومین باعث جلوگیری از انتشار سرطان پروستات (متاستاز) می شود.
همچنین دیگر مطالعات کشف کرده که زردچوبه توانایی القای مرگ خودخواسته ی سلول های سرطانی را دارا می باشد. چیزی که به اسم آپوپتوز شناخته می شود.
انار
تحقیقاتی فراوانی راجع به فواید مصرف انار انجام شده است. به خصوص انار سرشار از آنتی اکسیدان ها و مواد دارویی به اسم الاژیتانین است که به ویژه برای ارتقای سلامت پروستات مفید میباشد. مطالعات نشان داده خواص انار باعث جلوگیری از رشد و تکثیر سرطان پروستات و همچنین تسریع مرگ سلول های سرطانی می شود.
در دیگر مطالعات نشان داده شده که الاژیتانین می تواند با رشد عروق خونی جدید ارتباط داشته باشد، چیزی که برای رشد تومور پروستات ضروری می باشد. همچنین نشان داده شده آب انار به میزان قابل توجهی پیشرفت سرطان پروستات در مردانی که جراحی یا رادیودرمانی برای بیماریشان داشته اند اما مقدار PSA آن ها کاهش نیافته است را کاهش داده است. 1
دانه کنجد
یکی از غذاهای مفید برای پروستات دانه های کنجد است. دانه های کنجد غنی از ویتامین روی هستند. مطالعات انجام شده نشان می دهد، مصرف این ماده معدنی برای سلامتی پروستات ضروری است. معمولا میزان ویتامین روی، در مردان مبتلا به سرطان یا بزرگی پروستات، بسیار پایین است و گاهی اوقات، میزان آن تا 75 درصد کمتر از افرادی است که پروستات سالم دارند.
روی، از طریق غذا جذب می شود و بنابراین، مصرف آن، آسان تر از مکمل های روی است. با مصرف دانه های کنجد، بادام زمینی، لوبیا و دانه کدو تنبل، منابع روی شما تکمیل می شود.
فلفل دلمه ای
با توجه به بررسی های علمی و پزشکی باید گفت که، ویتامین C موجود در سبزیجات ممکن است در مبارزه با بزرگی پروستات نقش داشته باشد. فلفل دلمه ای حاوی مقدار زیادی ویتامین C و یکی از غذاهای مفید برای پروستات است.
یک فنجان فلفل خرد شده حاوی 200 درصد از مصرف روزانه مورد نیاز ویتامین C است. سایر سبزیجات حاوی ویتامین C که می توانید در رژیم غذایی خود را اضافه کنید عبارتند از:
کلم بروکلی
گل کلم
آووکادو
شاید شما بپرسید چه میوه ای برای پروستات خوب است؟ جواب ما آووکادو است چرا که این میوه غنی از بتا سیتوستول است، این ماده نوعی استرول گیاهی است که باعث کاهش علائم مرتبط با بزرگی پروستات می شود. افرادی که مکمل بتاسیتوستول مصرف می کنند معمولا دارای جریان ادرار بهتری هستند.
علاوه بر آوکادو، سایر غذاهای غنی از بتا سیتوسترول عبارتند از:
دانه کدو تنبل
جوانه گندم
سویا
گردو
سویا
سویا یکی از غذاهای مفید برای پروستات است. مطالعات اخیر نشان می دهد، ایزوفلاونهای سویا باعث کاهش خطر بیماری های پروستات می شوند. اما مطالعات دیگری نشان می دهد که سویا تنها رشد سلول های سرطانی را در پروستات کاهش می دهد.
ایزوفلاونهای سویا، علائم و نشانه های اختلالات دستگاه ادراری را کنترل می کند. برای دریافت سایر منابع ایزوفلاونهای سویا، می توانید مواد غذایی دیگری را هم امتحان کنید از جمله:
شیر سویا
سویا پخته شده 2
میوههای توتی
توتفرنگی، بلوبری، تمشک و شاهتوت که از خانواده توتها هستند، سرشار از آنتیاکسیدان بوده و موجب حذف رادیکالهای آزاد بدن میشوند. رادیکالهای آزاد از محصولات جانبی فعالیتهای بدن است که بهمرور زمان موجب آسیب میشود.
مرکبات
پرتقال، لیمو و گریپفروت حاوی میزان بالایی ویتامین C هستند و در محافظت از غده پروستات، بسیار مؤثر هستند.
ماهی سالمون
سالمون سرشار از چربیها و اسیدهای چرب سالم، مانند امگا ۳ است و برای پیشگیری و کاهش التهابهای بدن مفید است. دیگر ماهی های آب سرد مانند ماهی ساردین و قزلآل، نیز دارای این ویژگی بوده و سرشار از اسیدهای چرب مفید هستند.
گوجه فرنگی
گوجه سرشار از آنتیاکسیدان لیکوپن بوده و برای غده پروستات، بسیار مفید است. پختن گوجه و مصرف آن به شکل سس یا سوپ گوجه، موجب آزاد شدن لیکوپن موجود در گوجه میشود و جذب آن توسط بدن آسانتر میگردد.
سیر و پیاز
طی یک سری تحقیقات صورت گرفته توسط دانشمندان، نشان داده شد افرادی که بیشتر سیر و پیاز مصرف میکنند کمتر دچار بزرگی پروستات میشوند. البته اگرچه مطالعات بیشتری برای اثبات این موضوع نیاز است اما بهطورکلی سیر و پیاز دارای خواص بسیار زیادی هستند. 3
پی نوشت:
1.www.drprostat.ir
2.www.nabzema.com
3.www.dr-valipour.com