خانه » همه » مذهبی » برای حفظ ایمان و ارزش ها در محیط نامساعد چه باید کرد؟

برای حفظ ایمان و ارزش ها در محیط نامساعد چه باید کرد؟

لازم است در همین جا عشق و محبت شما به رشد و کمال و معنویت را ستایش کنیم و برای حفظ این روحیه و گسترش آن بین تمام جوانان و دانشجویان از خداوند متعال طلب کمک و یاری کنیم . مسلما حفظ ایمان و ارزش های آن در محیط نامساعد بسی دشوار است ولی ارزش افزون تری دارد. خداوند در سوره ((تحریم )) آیه 11 نمونه ای را برای این گونه افراد یادآوری می نماید. خداوند برای موئمنان آسیه همسر فرعون را مثال و نمونه می آورد هنگامی که از شوهرش بیزاری جست و عرضه داشت : خدایا! من از قصر فرعون و زیورهای دنیوی گذشتم و تو خانه ای در بهشت برای من بنا کن و مرا از شر فرعون و کردارش و قوم ستمکار نجات بخش .
همانطور که می دانید شهوت جنسی غریزه ای بسیار قوی است که اگر با بی بندو باری پیروی شود، تمام قوای انسانی را مقهور خویش می سازد. یعنی نیروی جسمانی و مغز و اعصاب را به سرعت رو به تضعیف می برد. و ذهن را مسموم، اندیشه را مغشوش و قدرت تصمیم گیری و اراده راتباه می کند.
این غریزه که بطور طبیعی بسیار قدرتمند است اگر در معرض محرک های محیطی مثل دیدن صحنه های هوس انگیز قرار گیرد قدرت آن چند برابر می شود، به طوری که کنترل آن ناممکن و خطر آن برای انسان بسیار شدید می گردد و به نوعی اعتیاد و اجبار تبدیل می شود.
برای کنترل و مهار این غریزه هم باید محرک های بیرونی را حذف کنیم و هم از راه صحیح ، یعنی ازدواج، در صدد ارضای آن باشیم.
حفظ ارزش ها در محیط مناسب و مساعد هنر نیست . هنر آن است که در تندباد ضد ارزش ها ارزش ها مطرح شود. بنابراین سعی کنید با اعتماد به خدا و یقین به درستی راه دین و ایمان خود را حفظ نموده و همواره آن را تقویت کنید. از مطالعه قرآن و توجه به معانی آن و همچنین کتاب های سودمند دیگر و شرکت در مجالس وعظ و دیگر محافل دینی غفلت نکنید. باید بدانید که خداوند قدرت و توان مقابله با گناه را در وجود شما قرار داده است , لیکن با عزم و همتی سترگ باید به مبارزه با گناه برخیزید و همواره کوشش کنید که برای اولین بار که میل به گناه آمد با جدیت تمام در برابر آن مقاومت کنید, آن گاه به تدریج مبارزه آسان خواهد شد. بنابراین اگر جای یک جوان امروزی بودم به این نکات و دستورالعمل ها توجه می کردم :

1- ارتباط معنوی خود را با خدای متعال حفظ و توسعه می دادم , نمازهای یومیه ام را سعی می کردم در اول وقت و به جماعت می خواندم . زیرا نماز همانطور که قرآن فرموده (اگر با توجه و حضور قلب خوانده شود) انسان را از فحشائ و منکرات باز می دارد.

2- هر روز صبح پس از نماز صبح آیاتی از قرآن را تلاوت و درباره أا معانی آن خوب تفکر می کردم .

3- با اراده ای محکم به آنچه از حقایق دین و دستورات اخلاقی می دانستم عمل می کردم و هر روز در پایان روز قبل از خواب , به محاسبه أا آنچه در طول روز انجام داده ام می پرداختم و بر لغزش ها و خطاها و گناهان چشم و گوش و زبان و سایر اعضائ بدن خود را موئاخذه و تنبیه می کردم و نسبت به انجام واجبات , خدا را شکر می کردم .

4- در انتخاب دوستان و هم اتاقی های خود دقت کافی را بعمل می آوردم . دوستانی را انتخاب می کردم که قابل اعتماد, دلسوز, موئدب , اهل نماز و مسجد و نماز جماعت , رازنگه دار و اهل مطالعه باشند.

5- با شرکت در جلسات مذهبی , تفسیر قرآن , نهج البلاغه و نظایر آن به تقویت باورهای مذهبی و اعتقادات دینی ام می پرداختم .

بنابراین اگر چه انتظارات ما از یک جامعه اسلامی و آنچه افراد مسلمان باید انجام دهند به وقوع نرسیده است , اما می توانیم حداقل از خودمان شروع کنیم و به عنوان یک دانشجوی مسلمان مسوئولیت پذیر, با عمل خود الگوی دیگران باشیم و از این که تنها هستیم ناامید نشویم , زیرا تمام مصلحان نخست یک تنه اصلاح گری را شروع کردند.
رعایت نکات زیر نیز شما را در این مسیر تعالى یارى خواهد کرد، ان شاءالله:
– انجام یک سرى مستحبات؛ مثلا همیشه با وضو بودن و زبان را به ذکر مخصوصا «لاحول ولاقوة الا بالله العلى العظیم» عادت دادن.
– سعى و کوشش در انجام وظایف و واجبات دینى،
– خواندن نماز با حضور قلب و در اول وقت،
– گرفتن روزه مستحبى به ویژه دوشنبه و پنجشنبه هر هفته،
– تلاوت قرآن بویژه بعد از نماز صبح،
– تأمل و اندیشه در آیات قرآن،
– حتى المقدور سعى در خواندن نماز شب،
– از تنهایى دورى گزینید.
– سحر خیزى،
– تنظیم برنامه براى تمام شبانه روز و پر کردن اوقات فراغت با برنامه هاى صحیح و سودمند،
– شرکت در ورزش هاى فردى و دسته جمعى،
– شرکت در فعالیت هاى مذهبى و اجتماعى،
– به صله رحم و ارتباطات اجتماعى بسیار بپردازید و به نزدیکان و اقوام خود بیش از پیش اظهار علاقه و محبت نمایید.
– پرهیز از نگاه نامشروع، امام صادق(ع) فرمود: «نگاه پس از نگاه، در دل بیننده شهوت را مى انگیزاند»، (وسائل الشیعه ، ج 14 ، ص 138) و باز فرمود: «نگاه، تیرى از تیرهاى شیطان است، چه بسا نگاهى که اندوه هاى دراز در پى دارد»، (وسائل الشیعه ، ج 14 ، ص 139).
– عدم معاشرت و دوستى با افراد منحرف و فاسد،
– انتخاب دوستان مؤمن و سالم،
– به یاد خدا بودن در همه اوقات،
– از پرخورى و نیز از خوردن غذاهاى چرب و پرانرژى و تحریک کننده پرهیز کنید،
– کنترل افکار و نیندیشیدن به صحنه هاى شهوت انگیز،
– از مشاهده صحنه هاى مهیج و تحریک کننده دورى کنید،
– برنامه منظم مطالعاتى براى خود قرار دهید و سعى کنید فرصت هاى خود را با تفکر و مطالعه مناسب پر کنید،
همواره خود را نصیحت نموده و بر نفس خویش بانگ زنید: «اى بیچاره! تا کى گرفتار هواى نفس باشى و سرمایه گران مایه عمر را تباه سازى و به معصیت رب الارباب پردازى؟ چرا براى اندک لذتى پوچ و گذرا خود را گرفتار دوزخ ابدى سازى؟ اگر لحظه اى دیگر فرشته مرگ تو را در رسد و جانت به حلقوم رساند، با چه وضعى به دیار برزخ رهسپار مى شوى؟ نه!نه! هرگز! باید عزمى قاطع و استوار داشته باشم و با استمداد از خداى سبحان و پروردگار رحیم و مهربان – که با این همه معصیت باز هم مرا مشمول الطاف خود ساخته – پیمان بندم و سربه بندگى او سپارم و زنجیر شیطان نفس بگسلم. این بار باید چنان ابلیس لعین را از خود دورر سازم که دیگر در من وسوسه نکند و با دست خالى از من روى برتابد!»

با خود بگو:
با تبر بردار و مردانه بزن      تو على وار این در خیبر بکن
تقویت ایمان و اعتقاد قلبى و عشق الهى برآیند تقوا و پرهیزگارى است. هم چنان که در بهاران نهال ناخشکیده شکوفه مى زند تقواى الهى، انجام واجبات، ترک محرمات و تهذیب نفس نیز بوستان دل را خرم و سرسبز نگه مى دارد و جوانه عشق الهى را در آن شکوفا مى سازد. بنابراین در گام اول باید بر انجام واجبات و ترک گناهان استوارى نمود و در گام دوم به پالودن نفس از رذایل و آراستن به فضایل پرداخت و حب دنیا و تعلقات دنیوى را از ژرفاى ضمیر بیرون راند آن گاه دل کانون عشق خدا مى شود و با اخراج شیطان نفسانیت و دنیاپرستى که خانه دل را غصب نموده صاحب خانه در آن لانه مى گزیند.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد