سوال شما داراي 4 بخش است كه به صورت جداگانه به آنها ميپردازيم.
1. دانستنيهايي در مورد مسائل جنسي: يكي از اركان و اهداف مهم در ازدواج ارضاي غريزه جنسي است كه متأسفانه گاهي زن و شوهرهاي جوان به علّت ندانستن برخي از اين مسائل و اكتفا كردن به شنيدههاي خود، كه بيشتر از دوستان و اطرافياني كه خودشان هم خيلي وارد نيستند، دچار دردسر ميشوند. بهترين راه آشنايي با اين مسائل مراجعه به كتابهاي معتبر و مفيد و مشورت با افراد خبره و آگاه است. البته بايد توجه كنيم كه نگراني بيش از حدّ در اين زمينه و وسواسهاي زياد براي دانستن تمام جزئيات خودش ميتواند مشكل ساز شود. پس بدون اينكه در خودمان اضطراب و ناراحتي ايجاد كنيم با جدّيت به دنبال آموختن مطالب صحيح در اين زمينه باشيم.
چند نكته مهم:
الف) در اسلام به اين غريزه به ديد يك نياز مهم و انساني نگاه شده است، غريزهاي كه در آن نبايد تنها نياز حيواني در نظر گرفته شود بلكه در آن تأمين رواني و عاطفي و توجه به مسائل شرعي مطرح شده است. مردان بايد توجّه داشته باشند كه زنان از رابطه زناشوئي و آميزش تلقي خاصي دارند و تا از هر نظر آمادگي نداشته باشند، تن به يك رابطه مطلوب و تمام عيار نميدهند.[1]بنابراين لازم است به اين حديث توجه شود كه پيامبر اسلام ـ صلّي الله عليه و آله ـ فرمودند: «سه چيز از ستم است: 1) مردي با مرد ديگر همراه باشد و اسم و كنيهاش را نپرسد، 2) شخصي به طعامي دعوت شود و اجابت نكند، و يا اجابت كند و نخورد، 3) آميزش مرد با همسرش پيش از بازي با او.»[2]ب) مكان آميزش بايد در جايي باشد كه فرد مطمئن است كه از ديدهها محفوظ ميباشد و نگران وارد شدن كسي نيست.[3]ج) در مورد زمان آميزش مطالب مفصلي در احاديث و توصيههاي متخصصين آمده به عنوان نمونه اينكه بهترين موقع ساعتهاي آخر شب است و نبايد بلافاصله بعد از غذا خوردن و با معده پر باشد، در شب عيد فطر و شب عيد قربان آميزش نباشد و يا اينكه آميزش در شب دوشنبه، آغاز شب سه شنبه، و شب پنج شنبه، و شب جمعه خوب است و … كه البته بايد توجّه كرد كه در زماني كه انسان نگران است و يا از مطلبي رنج ميبرد و يا بيش از حدّ خسته است يا شديداً دچار هيجان و اضطراب است آميزش مناسب نيست.[4]د) تحقيقات نشان داده كه مسائل زناشويي اثر بسيار مهمّي در تفاهم و سازگاري زوجها دارد، لذا اگر مشكلي بود بهتر است هرچه زودتر از طريق مراجعه به كتابها يا مشورت با مشاورين خبره به حلّ مشكل اقدام شود و هيچ مشكلي را كوچك و بياهميت ندانيم و يا براثر خجالت و حيا مشكلي را مخفي نكنيم.
2. دوران نامزدي (فاصله بين عقد و عروسي): يكي از اموري كه در زندگي مشترك نقش حساسي دارد «دوران نامزدي» است، كه اگر با اين دوران، با ظرافت و ماهرانه برخورد شود و به و ظايف مخصوص آن عمل شود، ميتواند در بالندگي و پرباري و استحكام دورانهاي بعدي، تأثير عميقي داشته باشد. در مورد وظايف اين دوره ميتوانيم به طور خلاصه چنين بگوييم كه:
الف) افزايش شناخت نسبت به يكديگر براي تفاهم بيشتر: هر چند ممكن است پسر و دختر قبل از عقد با هم آشنايي داشته باشند، امّا نيازمند اين هستند كه با خصوصيات اخلاقي و ويژگي هاي هم بيشتر آشنا شوند و آنگاه در پرتو اين آشنايي، خود را براي تفاهم و سازگاري در زندگي مشترك آماده سازند.
ب) اصلاح و تربيت: در دوران نامزدي هنوز روابط زن و شوهر عادّي نشده و نسبت به هم احترام و محبّت خاصي قائلند، در نتيجه پذيرششان از همديگر بيشتر است و زمينه تحوّل و تغيير و اصلاح مساعدتر. پس اين دوران وقت مناسبي است تا عادتهاي بد خودمان را تغيير دهيم و اگر رفتاري را در نامزدمان ميبينيم كه از آن رفتار خوشمان نميآيد با مهرباني و ظرافت و لطافت از او بخواهيم اين اخلاقش را تغيير دهد و البته مواظب باشيم دوران شيرين نامزدي به زماني براي عيب جويي از يكديگر تبديل نشود.
ج) افزايش محبّت و ايجاد اميد نسبت به زندگي آينده: چون محبّت و اميد دو ركن اساسي هر زندگي هستند زن و شوهر بايد در طول دوران نامزدي با رفتار و گفتار مناسب، عشق و محبّت در بين خودشان را پررنگتر كرده و تلاش كنند در دل يكديگر بذر اميد بكارند و آن را تقويت كنند.
د) پايه ريزي استقلال زندگي آينده: از آنجا كه قرار است با ازدواج خانوادهاي جديد به وجود آيد، دوران نامزدي دوراني است كه پسر و دختر ميكوشند تا قدرت وارد شدن به يك زندگي مستقل را به دست آورند.
هـ ) بها دادن به احساسات و عواطف يكديگر: خاطرات دوران نامزدي ـ معمولاً ـ تا آخر عمر در ذهن ميماند و در زندگي آينده تأثير دارد (چه خاطرات تلخ و چه شيرين). پس بدانيم كه بياعتنايي به نامزد و نديده گرفتن احساسات او اثر نامطلوبي بر آينده خواهد گذاشت و بر عكس توجه به يكديگر زيربناي يك زندگي شيرين خواهد بود.
و) هديه دادن: هديه در جلب محبّت نقش عجيبي دارد، البته لازم نيست هديه گرانقيمت باشد بلكه لازم است زيبا و مورد علاقه طرف مقابل باشد و مهمتر آنكه با ظرافت داده شود.[5]علاوه بر نكاتي كه گفته شد «نامه نگاريهاي محبّت آميز»، «ملاقاتهاي صميمانه»، «گردش و تفريح و مسافرتهاي كوتاه»، «شركت مشترك در محفلهاي معنوي» و «مطالعهي كتابهاي سودمند براي آموختن ادارهي زندگي و همسرداري» از كارهاي مفيد و لازم دوران نامزدي است.
نكته پاياني براي اين بخش اين است كه همان گونه كه بيتوجهي به وظايف اين دوران ميتواند بد باشد سختگيري بيش از حد به خود و ديگران و به خصوص نامزد هم ميتواند بسيار مخرّب باشد.
3. راههاي جلوگيري از بارداري: يكي از رايجترين راههاي جلوگيري براي مردان استفاده از كاندوم است كه البته بايد توجّه داشت كه: از هر كاندوم فقط يك بار استفاده شود. هرگز كاندوم قبل از استفاده باد نشود و يا كشيده نشود. كاندوم توسط ناخنهاي بلند دستكاري نشود چون ممكن است سوراخ گردد.[6]براي خانمها استفاده از قرص ضد بارداري و يا استفاده از «آي. يو. دي» روشهاي مناسبي است.[7] امروزه در مراكز بهداشتي در قسمت تنظيم خانواده، مأمورين بهداشت با ارائه مشاوره و ابزار رايگان در جهت جلوگيري از بارداري و تنظيم خانواده كمكهاي خوبي انجام ميدهند كه ميتوانيد از آنجا كمك بگيريد.
4. غسل: بعد از عمل زناشويي، و يا بعد از محتلم شدن واجب است انسان غسل كند. البته انواع ديگري از غسلهاي واجب و مستحب وجود دارد كه در رسالههاي عمليه ذكر شده است. كه در مورد انجام غسل لازم است توضيح دهيم كه غسل به دو صورت انجام ميشود:
الف) غسل ترتيبي: كه در 4 مرحله انجام ميشود:
الف ـ 1) نيت (يعني تصميم بر غسل كردن براي اطاعت از فرمان خدا)
الف ـ 2) شستن سر و گردن.
الف ـ 3) شستن نيمه راست بدن.
الف ـ 4) شستن نيمه چپ بدن.
ب) غسل ارتماسي: كه در آن ابتدا بايد نيت كرد و سپس كل بدن را در آب فرو بريم.[8]
معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. بهشت جوانان، اسدالله محمدي نيا، انتشارات نصايح، 1378.
2. با شريك زندگي خود چگونه رفتار كنيم؟ دانيل وايل، ترجمه فريبا ارشد، انتشارات ققنوس، 1378.
3. رابطه مؤثر (مهارتهاي زناشويي)، دكتر ماتيو مك گي و ديگران، ترجمه مهدي قراچه داغي، انتشارات شاهنگ.
4. ازدواج عاقلانه و عاشقانه، سهراب جينور، انتشارات ائمه.
5. ازدواج و آداب زناشويي در اسلام، علي غضنفري، انتشارات لاهيجي.
6. زندگي شيرين، محمود اكبري، انتشارات پرديسان.
7. رازهايي درباره زنان كه هر مردي بايد آنها را بداند، مريم معين الاسلام، انتشارات نسل نوانديش.
8. راهنماي كامل روشهاي جلوگيري از بارداري به زبان ساده، نسرين تك زارع، و رويا تك زارع، انتشارات شقايق.
پي نوشت ها:
[1] . كيهان نيا، اصغر، جوانان و ازدواج، انتشارات مادر، چاپ چهارم، 1379، ص 253.
[2] . مصطفوي، سيد جواد، بهشت خانواده، انتشارات دار الفكر، ج 2، ص 165، به نقل از وسائل الشيعه، ج 14، ص 83.
[3] . جوانان و ازدواج، ص 253 تا 254.
[4] . محمدي اشتهاردي، محمد، ازدواج آسان و شيوه همسرداري، مؤسسة انتشارات نبوي، چاپ اول، 1372، ص 249 تا 251.
[5] . مظاهري، علي اكبر، جوانان و انتخاب همسر، انتشارات پارسايان، چاپ يازدهم، 1378، ص 229 تا 236. با تلخيص و تصرف.
[6] . كريمي طارمي، كوشيار، قلي زاده، شهناز، هفده روش ضد بارداري، انتشارات نسل نوانديش، چاپ پنجم، 1379، ص 66 تا 68، با تلخيص.
[7] . همان، ص 34 و ص 70.
[8] . موسوي خميني، سيد روح الله، رساله توضيح المسائل، انتشارات پيام محراب، 1379.