مي توان نگراني هاي رهبر انقلاب را در چار چوب اصول و مسائلي ذكر كرد كه اين اصول موجب دوام و ثبات انقلاب خواهد شد و عدم توجه به آن باعث تضعيف حكومت اسلامي و مباني ديني خواهد گشت:
1. حفظ و حراست اسلام ناب محمدي ـ صلّي الله عليه و آله ـ :
ايشان حراست از اسلام ناب محمدي ـ صلّي الله عليه و آله ـ را مهمترين دغدغه فكري خويش مي دانند چرا كه در انديشه ايشان، اسلام ناب، تنها سنگر مطمئن و مستحكم در برابر استكبار جهاني است و مي فرمايند «اسلام ناب محمدي ـ صلّي الله عليه و آله ـ تنها سنگر مستحكم و يگانه نقطه اتكا انسانهاي حق طلب است و امروز در برابر قدرت نمايي مستكبرين بپا ايستاده و ملّتها را به سوي خود جذب مي كند.»[1] لذا هميشه بر اين نكته تأكيد دارند كه:«دولت و ملّت ايران، زندگي در سايه اسلام ناب محمدي ـ صلّي الله عليه و آله ـ را در هيچ شرايطي از دست نخواهند داد.»[2]2. حفظ نظام اسلامي:
بي شك دومين دغدغه و نگراني رهبري، در مورد حفظ نظام اسلامي و انقلاب شكوهمند ملّت ايران است، به طوري كه پيرامون آن بيان مي دارند «ملت ايران بايد بدانند كه انقلاب و برپا نگه داشتن پرچم عزت و شرف و ادامه راه پر افتخاري كه مجاهدت اين ملّت شريف در برابر ملّتهاي جهان مخصوصاً مسلمانان گشود و به عنوان تنها راه غلبه بر فشار و ظلم قلندران شناخته شد و تنها باطل السحر توطئه هاي دشمنان بر عليه انقلاب و جمهوري اسلامي همانا حراست از اصول بنياني انقلاب و پاسداري از ارزشهاي انقلاب است، اين آن نقطه روشني است كه شعار ضدّيت با سلطه جهاني استكبار را عالمگير ساخته و اركان نظام سلطه جهاني را متزلزل كرده است و همين است كه از اين پس نيز ملّت ايران را بر همه توطئه هاي دشمنان فائق خواهد ساخت.»[3]3. پايبندي به اصول و ارزشهاي انقلاب:
مورد بعدي كه مي توان از آن به عنوان يكي از مهمترين دغدغه هاي رهبري، ذكر كرد، پايبندي و تعهد همه ملّت ايران و مسئولين آن نسبت به آرمانها و ارزشهايي است كه انقلاب اسلامي در پي داشته است اما بايد پرسيد اصول و ارزشهاي اساسي انقلاب كدامند؟ از نگاه رهبري، اصول و ارزشهاي اساسي انقلاب عبارتند از:
«الف. سياست نه شرقي و نه غربي.
ب. حمايت از مستضعفان و مظلومان.
ج. دفاع از وحدت و حركت امت بزرگ اسلامي و فايق آمدن بر عوامل اختلاف و دوگانگي مسلمين در سطح جهان.
د. مجاهدت براي ايجاد مدينه فاضله اسلامي. ه. تكيه بر جانبداري از قشرهاي محروم و كوخ نشين»[4] 4. بسط عدالت اجتماعي:
بسط و ترويج عدالت اجتماعي در سطح جامعه از مهمترين دغدغه هاي رهبري است. ايشان معتقدند كه:«بدون تأمين عدالت اجتماعي، جامعه ما اسلامي نخواهد بود. اگر كسي تصوّر كند كه ممكن است دين الهي و واقعي ـ نه فقط دين اسلام ـ تحقق پيدا كند، ولي در آن عدل اجتماعي به معناي صحيح و وسيع آن تحقق پيدا نكرده باشد، بايد بداند كه اشتباه مي كند.»[5] بر همين اساس همواره بر اين نكته تأكيد دارند كه: «فوري ترين هدف تشكيل نظام اسلامي استقرار عدالت اجتماعي و قسط اسلامي است.»[6] از نظر ايشان«عدالت اجتماعي بدين معني است كه فاصله ژرف ميان طبقات و برخورداريهاي نابحق و محروميت ها از ميان برود و مستضعفان و پا برهنگان كه همواره مطمئن ترين و وفادارترين مدافعان انقلابند، احساس و مشاهده كنند كه به سمت رفع محروميت، حركتي جدي و صادقانه انجام مي گيرد.»[7] و دغدغه و نگراني ايشان همواره اين بوده و هست كه نكند حقي از كسي ضايع شود و زورگويي، حق مظلومي را بخورد؛ به طوري كه در اين مورد مي فرمايند: «در نظام اسلامي بايد همه افراد جامعه در برابر قانون و در استفاده از امكانات خدا داد ميهن اسلامي يكسان و در بهره مندي از مواهب حيات متعادل باشند، هيچ قدرتي قادر به زورگويي نباشد و هيچ كس نتواند برخلاف قانون، ميل و اراده خود را به ديگران تحميل كند.»[8]5. حفظ استقلال:
استقلال به مفهوم واقعي آن و در تمامي ابعاد، همواره مورد عنايت رهبري قرار داشته است. اين مهم از آنجا جلوه خاصي پيدا مي كند كه بدانيم به عنوان گوهري گرانبها، پس از قرنها تلاش و كوشش به ملت ايران هديه شده است. پس بي دليل نيست که حفظ استقلال مملكت را از مهمترين دغدغه هاي كسي بدانيم كه مسئوليت هدايت انقلاب را بر عهده دارد، همان انقلابي كه اين گوهر بي بديل را به مملكت ايران ارزاني داشته است. از همين روي است كه ايشان همواره تأكيد بر اين دارندکه: «ما بايد كوشش كنيم كه بزرگترين معروف ها و نيكي ها يعني استقلال كامل اسلامي كه شامل استقلال سياسي، فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي و نظامي است، اين استقلال را براي خودمان تأمين كنيم.»[9]6. حفظ وحدت كلمه:
از منظر ايشان «وحدت عمومي مردم، مظهر فضل الله و پر بركت ترين سرمايه ملّت ماست.»[10] لذا تأكيد مي نمايد كه:«وحدت ملّي،همان چيزي است كه مي تواند پشتوانه همه تلاش هاي دولتمردان و مسئولان و مبارزان و دلسوزان اين كشور و اين انقلاب باشد. بدون وحدت ملّي، اين كشور بزرگترين نيروي خود و مايه عظمت خودش را نخواهد داشت؛ وحدت ملّي، شعار اساسي و حياتي براي كشور ماست ….»
7. دشمن شناسي:
ايشان «دشمن شناسي» را از حساسترين و فوري ترين مسايل جامعه بر مي شمارند و غفلت از اين موضوع را نيز هرگز جايز نمي دانند:«امروزه مسئله شناسايي دشمنان انقلاب و نظام جمهوري اسلامي و تحقيق درباره آنها يكي از حساسترين مسائل جامعه ماست. ما در شناسايي دشمنيها نبايد غافل باشيم. دشمن را بايد درست شناخت و در همه زمان ها هم بايد شناخت. ما بايد آرايش جديد دشمن را بشناسيم و اگر نشناختيم، ….. قطعاً از بين خواهيم رفت.»
8. مبارزه با اشاعه فساد و فحشاء:
از كار آمدترين ترفندهاي دشمن، هويت زدايي فرهنگي، ارائه فرهنگ غربي و بالاخره رواج فساد و بي بند و باري بخصوص بين جوانان، در جامعه اسلامي است و بدينوسيله مي خواهد جوانان را كه در واقع بدنه و استوانه جامعه هستند، نسبت به انقلاب و اصول آن بيگانه سازد. رهبري در اين مورد چنين مي فرمايند: «طي قرون گذشته، استعمارگران براي ضايع كردن نسل جوان، برنامه همه جانبه اي را در كلّ جهان سوّم ـ از جمله در كشورهاي اسلامي ـ به اجرا در آورده اند. زيرا به اين حقيقت دست يافته اند كه جوانان با فرهنگ، با اراده و با رشد، سلب كننده آرامش بيگانگان و چپاولگران هستند، غرق كردن نسل جوان در فسادهاي گوناگون … يك سياست پياده شده استعمار و استكبار است. دشمنان تلاش مي كنند، جواناني كه امام، آنها را همانند گل تربيت كرده از انقلاب بگيرند. آنها براي شايع كردن فساد در ميان جوانان اين كشور، برنامه ريزي مي كنند.»[11]9. مقابله با تهاجم فرهنگي:
مسئله تهاجم فرهنگي، يكي از مهمترين دغدغه هاي رهبر انقلاب تلقي مي شود كه حداقل پس از رسيدن به مقام رهبري جمهوري اسلامي، بارها اين خطر بزرگ را به مسئولين و مردم گوشزد نموده اند. ايشان كه از اين قضيه به«شبيخون فرهنگي» تعبير كرده اند، همگان را براي مقابله با اين پديده نادرست، به ميدان فراخوانده اند:«مسأله تهاجم فرهنگي كه ما بارها روي آن تأكيد كرده ايم، يك واقعيت روشني است. ما با انكار آن نمي توانيم اصل تهاجم را از بين ببريم. نبايد تهاجم فرهنگي را انكار كرد، تهاجم فرهنگي وجود دارد. اگر ما آن را انكار كرديم، مصداق اين فرموده اميرالمؤمنين ـ عليه السّلام ـ مي شويم كه«و من نامَ، لَمْ ينَمْ عنه» شما اگر در سنگر، خوابت بُرد، به اين معنا نيست كه دشمن هم در سنگر مقابل خوابش برده است. تو خوابت برده و سعي كن خودت را بيدار كني. ما بايد توجّه داشته باشيم كه انقلاب فرهنگي در تهديد است، كما اينكه اصل فرهنگ ملّي و اسلامي ما در تهديد دشمنان است.»[12]10. جلوگيري از نوكيسه ها و ثروتهاي باد آورده:
ايشان از بوجود آمدن طبقه جديد سرمايه دار و يا به تعبير زيبايشان«نوكيسه ها» ابراز نارضايتي نموده و مي گويند:«كساني هستند كه تلاش مي كنند و حقيقتاً در صدد اين هستند كه طبقه ممتاز جديدي در نظام جمهوري اسلامي به وجود بياورند و به خاطر انتخاب ها و انتصاب ها و زرنگيها و دست و پاداريها و مشرف بودن به مراكز ثروت، و از طريق نامشروعي كه با زرنگي آن را ياد گرفته اند، به اموال عمومي دست بيندازند و يك طبقه جديد ـ طبقه ممتازان و مرفّهان بي درد ـ درست كنند.»[13]11. حل مشكلات اقتصادي مردم:
يكي ديگر از دغدغه هاي فكري ايشان، حل مشكلات اقتصادي مردم است به طوريكه در اين مورد تأكيد مي نمايند كه:«مسأله معيشت قطعاً در اولويت اوّل است. معيشت كه نبود، دين هم نيست،اخلاق هم نيست، حفظ عصمت و عفّت هم نيست،اميد هم نيست. كسي را كه به موقعيتي دست پيدا كرده، به خاطر اين كه براي رفع نابساماني و فقر تلاش و مجاهدت كند و شب و روز خودش را صرف نمايد، ملامت نخواهند كرد. اولويتها را پيدا كنيد،مسائل اساسي جامعه اينهاست.»[14]اميدواريم همه مسئولين و مردم با عنايت به اين دلمشغولي هاي رهبري، كشور عزيزمان ايران را از گزند هر گونه حوادث دور نگه دارند تا اين مملكت به دست صاحبش يعني حضرت وليعصر ـ عجل الله تعالي فرجه الشريف ـ برسد.
معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. رهبري فرزانه از نسل كوثر ـ مركز تحقيقات اسلامي سپاه ـ چاپ اول ـ 1381 ـ قم.
2. ويژگي هاي انقلاب اسلامي در آئينه نگاه رهبري ـ مؤسسه فرهنگي قدر ولايت چاپ اول ـ 1380 ـ تهران.
3. جرعه نوش كوثر ـ مؤسسه فرهنگي قدر ولايت ـ چاپ اول ـ 1378 ـ تهران.
4. زندگينامه مقام معظم رهبري ـ مؤسسه فرهنگي قدر ولايت ـ چاپ اول ـ 1378 ـ تهران.
پي نوشت ها:
[1]. روزنامه جمهوري اسلامي، 26/6/1370.
[2]. روزنامه كيهان، 8/3/72.
[3]. رهبري فرزانه از نسل كوثر، مركز تحقيقات سپاه، ص 149.
[4]. پيشين، ص 148.
[5]. حديث ولايت، ج 3، ص 209.
[6]. رهبري فرزانه از نسل كوثر، ص 151.
[7]. حديث ولايت، ج 1، صص 303 و 304.
[8]. رهبري فرزانه ….، ص 156.
[9]. همان، ص 166.
[10]. همان، ص 174.
[11]. همان، صص 180 ـ 179.
[12]. روزنامه اطلاعات، 23/9/1370.
[13]. ديدار با فرماندهان نيروي انتظامي ـ 25 تير 1376.
[14]. در ديدار با نمايندگان مجلس، 29/3/1379.