عصراسلام: عراق همچون بسیاری از کشورهای جهان سوم، با کار بر روی ساختار موشک های اسکاد ساخت اتحاد شوروی، صنایع موشکی خود را گسترش داد. بغداد با کمک های شوروی و برخی کشورهای اروپایی تلاش کرد با بزرگ کردن گنجایش موتور و مخازن سوخت موشک ها و کوچک تر کردن سر جنگی آنها برد بیشتری برای زرادخانه بالستیک خود به دست آورد و شهرهای مرکزی ایران از جمله تهران را راحت تر هدف قرار دهد.
عراق در عمل طی سال پایانی جنگ توانست این دو موشک بومی شده را عملیاتی کند. سلاح هایی تولید شده در صنایع ارتش بعث اما با نام شخصیت های برجسته جهان تشیع. کاربرد این موشک ها در جنگ علیه ایران به سال آخر جنگ محدود شد. شخصا دو فقره از برخورد موشک های بالستیک عراق به دو نقطه از تهران را به خاطر دارم. صدایی هولناک و خرابی وحشتناکی داشت. در جنگ خلیج فارس هم صدام این سلاح های بالستیک را علیه اسرائیل و عربستان به کار برد.
فروردین ماه هر سال یادآور دو مجموعه عملیات از جنگ ایران عراق است که موفقیت های قابل توجهی برای نیروهای ایرانی به همراه داشت. البته عملیات سومی نیز در فروردین شصت و هفت به دست آمریکایی ها با عنوان آخوندک علیه نیروی دریایی ایران انجام شد که نتایج جبران ناپذیری برای ما داشت. گرچه غبار سیاست و گذشت زمان هرسال خاطرات جنگ را کمرنگ تر می کند اما غافلگیری عراقیها در عملیات حمله به اچ سه در فروردین ماه شصت و پیروزی قاطع نیروهای ایرانی طی عملیات فتح المبین در فروردین شصت و یک رویدادهایی هستند که به سادگی فراموش نخواهند شد.
عملیات فتح المبین که از دوم تا دهم فروردین ادامه داشت بخش سوم از چهار عملیات اصلی ارتش ایران برای آزاد سازی زمین های از دست رفته و بازپس گیری خرمشهر بود. این عملیات با تامین حریم مناسب برای دهلران، دزفول، اندیمشک و شوش زمینه مناسب برای تدارکات و یورش نهایی جهت بازپس گیری خرمشهر در عملیات بیت المقدس فراهم ساخت. یک ماه پس از پایان موفقیت آمیز عملیات فتح المبین، در بامداد دهم اردی بهشت شصت و یک، نیروهای ایرانی عملیات بیت المقدس را شروع کردند که در سوم خرداد با آزادسازی خرمشهر پایانی خوش برای بخش مهمی از مقابله با تجاوز ارتش عراق را رقم زد.
نویسنده: روزبه حاتمی
چهل سالگی