خانه » همه » مذهبی » ثابت بن قیس بن الخطیم که بود و چه سابقه‌ای در اسلام دارد؟

ثابت بن قیس بن الخطیم که بود و چه سابقه‌ای در اسلام دارد؟

«قیس بن خطیم» (پدر ثابت) یکی از شعرای بزرگ زمان جاهلیت بود، او روزی از شهر خود مدینه، به مکه آمد و با پیامبر اسلام (ص) ملاقات کرد، پیامبر اسلام (ص) او را به اسلام دعوت نمود، او مهلت خواست تا به مدینه برگردد و در این باره تصمیم بگیرد! ولی او بار دیگر به دیدار پیامبر (ص) توفیق نیافت و پیش از آنکه پیامبر اسلام (ص) به مدینه هجرت نماید، در یکی از جنگ‌های قبیلة «اوس» و «خزرج» کشته شد و مشرک از دنیا رفت.ولی پسرش «ثابت» نه تنها به افتخار اسلام نایل گردید، بلکه یکی از مسلمانان دلیر و شجاع، و از سربازان مجاهد و فداکار اسلام بود، او در جنگ بدر شرکت داشت و با وجود آنکه در این جنگ دوازده زخم بر او وارد شده بود، دست از فداکاری نمی‌کشید و پیشاپیش پیامبر (ص) می‌جنگید او غیر از جنگ بدر، در غزوه‌های دیگر صدر اسلام نیز شرکت داشت.
«ثابت» پس از انتقال امیرمؤمنان (ع) به عراق ارتباط خود را با آن حضرت قطع نکرد و در جنگ‌های سه گانة امیرمؤمنان(ع) شرکت داشت (اسد الغابة /1/229) و روی این سوابق، امیرمؤمنان (ع) او را به فرمانداری «مدائن» منصوب کرد. او پس از شهادت علی (ع) نیز در پست خود باقی بود تا اینکه معاویه به عراق مسلط شد و «مغیره» را به عنوان استاندار کوفه منصوب نمود و مغیره «ثابت بن قیس» را از کار برکنار کرد.
او تا آخر عمر مورد خشم معاویه بود زیرا او در تمام جنگهای علی (ع) شرکت داشت، علاوه بر این، هنگامی که انصار جمع شدند تا نامه‌ای به معاویه نوشته از علت قطع حقوق و مقرری انصار از بیت‌المال بپرسند، ثابت گفت: خوبست نامه را فقط یک نفر بنویسد، زیرا ممکن است معاویه طوری پاسخ دهد که شما را ناراحت کند.
معاویه روی این دو جهت سخت از او خشمگین بود(الاصابه /1/196) «ثابت بن قیس» در دوران خلافت معاویه بدرود زندگی گفت و سه فرزند به نام‌های: «محمد»، «عمر» و «یزید» از خود به یادگار گذاشت. این هر سه تن در جنگ «حره» که سپاه یزید بن معاویه به شهر مدینه حمله کرد، شربت شهادت نوشیدند. (اسدالغابة /1/229)
آیة الله جعفر سبحانی،شخصیتهای اسلامی شیعه ج 1 ـ 2
به نقل از سایت تبیان

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد