خانه » همه » مذهبی » در مورد فرزندان پیامبر(صلی الله علیه وآله)، به جز حضرت فاطمه(علیها السلام)،توضیح دهید.

در مورد فرزندان پیامبر(صلی الله علیه وآله)، به جز حضرت فاطمه(علیها السلام)،توضیح دهید.

رسول خدا(صلى الله علیه وآله)، سه پسر و چهار دختر داشت و در میان همسران او، تنها دو نفر صاحب فرزند شدند؛ از خدیجه شش فرزند و از ماریه یک پسر.بحارالانوار، ج 22، ص 151. آخرین فرزند پیامبر(صلى الله علیه وآله)، ابراهیم بود که در سال هشتم هجرى در مدینه منوره از ماریه قبطیه به دنیا آمد و پس از یک سال و شش ماه و چند روز مرد.اعلام الورى، ج 1، ص 275.
درباره فرزندان حضرت خدیجه، به نکات ذیل توجه کنید:
1. غالب مورخان و محدثان اذعان دارند که حضرت خدیجه بعد از ازدواج با پیامبر اسلام(صلى الله علیه وآله)، صاحب شش فرزند شد؛ قاسم، عبداللَّه، ام کلثوم، رقیه، زینب و فاطمه زهرا(علیه السلام).همان؛ بحارالانوار، ج 22، ص 151. پیامبر اسلام(صلى الله علیه وآله) در جواب انتقاد عایشه از خدیجه فرمود: او براى من، قاسم، عبداللَّه، فاطمه، رقیه، ام کلثوم و زینب را به دنیا آورد.بحارالانوار، ج 16، ص 3.
2. برخى به اشتباه مدعى اند که پیامبر(صلى الله علیه وآله)، از خدیجه به جز چهار دختر، چهار پسر به نام هاى قاسم، عبداللَّه، طیب و طاهر داشت و حال آن که پیامبر از خدیجه دو پسر به نام هاى قاسم و عبداللَّه بیشتر نداشت و طیب و طاهر القاب عبداللَّه هستند.اعلام الورى، ج 1، ص 275.
3. شش فرزند پیامبر از خدیجه، عبارتند از:
الف) قاسم؛ او اولین فرزند پیامبر(صلى الله علیه وآله) بود و رسول خدا(صلى الله علیه وآله) به نام وى، «ابوالقاسم» کنیه گرفت.تاریخ پیامبر اسلام، ص 76. وقتى وى به دنیا آمد، بیش از هفت شب نماند و از دنیا رفت بحارالانوار، ج 22، ص 152 و 166. و بر پایه روایت دیگر، قاسم یک ساله بود که چشم از جهان فرو بست.همان، ص 166.
ب) عبداللَّه؛ وى پس از بعثت به دنیا آمد و در کودکى از دنیا رفت.همان، ص 152 . پس از وفات او، عاص بن وائل سهمى، رسول خدا(صلى الله علیه وآله) را ابتر خواند و سوره کوثر، در پاسخ وى نازل گردید.الدرالمنثور، ج 6، ص 197.
ج) زینب؛ او بزرگ ترین دختر پیامبر است که بعد از قاسم، در سى سالگى رسول خدا(صلى الله علیه وآله) متولد شد و پسر خاله او، ابوالعاص (فرزند هاله) او را در عصر جاهلى به همسرى گرفت. امامه، حاصل این پیوند است. زینب در سال هفتم هجرى، در مدینه درگذشت و در بقیع، به خاک سپرده شد.اعلام الورى، ج 1، ص 276؛ بحارالانوار، ج 22، ص 151؛ تاریخ پیامبر اسلام، ص 76.
د) رقیه؛ وى پیش از اسلام با عتبه فرزند ابولهب ازدواج کرد. عتبه پس از بعثت، او را بسیار آزار داد و پس از نزول سوره «مسد»، به دستور پدر و مادرش، او را طلاق داد.الدرالمنثور، ج 6، ص 408؛ اعلام الورى، ج 1، ص 276؛ بحارالانوار، ج 22، ص 152. او سپس به همسرى عثمان بن عفان درآمد و سرانجام در سال دوم هجرى و بعد از پیکار بدر، وفات یافت و در کنار بقیع دفن شد.اصول کافى، ج 1، ص 439؛ اعلام الورى، ج 1، ص 276 .
ه) ام کلثوم؛ او نیز پیش از اسلام به عقد عتیبه، فرزند دیگر ابولهب درآمد و از او جدا شد و پس از درگذشت خواهرش رقیه، به همسرى عثمان درآمد و در زمان کوتاهى درگذشت و در بقیع، دفن شد.بحارالانوار، ج 22، ص 166.
و) فاطمه زهرا(علیها السلام)؛ وى، کوچک ترین فرزند و یگانه بازمانده پیامبر است که به همسرى حضرت على(علیه السلام) در آمد.همان، ص 151.
4. به ادعاى برخى از دانشمندان معاصر،ر.ک: الصحیح فى سیرة النبى الاعظم(صلى الله علیه وآله)، ج 1، ص 121 – 131. برخى از فرزندان پیامبر ازحضرت خدیجه، ممکن است فرزند واقعى پیامبر نباشد؛ بلکه فرزند خوانده آن حضرت بوده اند و عرب فرزند خوانده یا ربیبه را هم فرزند مى نامد. درباره زینب، رقیه و ام کلثوم، این احتمال داده شده است که این دختران، دختر خوانده هاى پیامبر اسلام(صلى الله علیه وآله) بوده اند. به عنوان مثال، برخى مى گویند که رقیه و زینب، دختران هاله، خواهر خدیجه بودند و بعضى نیز مدعى اند که رقیه و زینب، متعلق به جحش بودند و فرزند خوانده پیامبر اسلام گردیدند. این گفته، بر خلاف نظر اکثر مورخان و دانشمندان پیشین و مشهور است.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد