راجع به کلسترول و میزان مطلوب آن در بدن چه میدانید؟
5 دلیلی که چرا نباید سطح کلسترول بیش از اندازه پایین باشد!
ما در مورد کلسترول و اینکه چگونه باعث ناراحتی های قلبی عروقی و سرطان میشود شنیده ایم.مردم بسیاری به آن چسبیده اند و برای کاهش کلسترول بدن خود تلاش و تمرکز فراوان میکنند و از شعار همه چربی ها بد هستند پیروی میکنند.
اجازه بدهید مرحله به مرحله جلو برویم تا ببینیم کلسترول چیست و چه چیزی برای سلامتی بدن مطلوب است.
کلسترول چیست؟
کلسترول یک اصطلاح کلی برای انواع مختلف مواد شبیه چربی در بدن شماست.شکل های مختلف کلسترول برای عملکردهای مختلف بدن مسئول هستند.
کبد شما کلسترول را تولید و انتقال میدهد و شما آن را از غذایی که میخورید میگیرید. کلسترول در همه سلول های بدن یافت میشود و از طریق رگ ها به بسته هایی که لیپوپروتئین نامیده میشوند میروند : پروتئین در قسمت بیرونی و چربی در قسمت درونی ، مانند کاراملی که با شکلات پوشیده شده باشد.
دو شکل کلسترول که بیشتر مورد بحث هستند : لیپوپروتئین پرچگالی ( کلسترول خوب ) و لیپوپروتئین کم چگالی ( کلسترول بد) میباشند. ولی بدن شما به هر دوی آنها نیازاحتیاج دارد.
تعادل بین این دو برای جلوگیری از اثرات زیان آور آنها بسیار مهم است. لیپوپروتئین کم چگالی بعنوان چربی بد شناخته شده است چراکه منجربه بیماری های قلبی میشود در صورتیکه تعادل بین آن و لیپوپروتئین پرچگالی وجود نداشته باشد و لیپوپروتئین کم چگالی بیشتر باشد.
هنگامی که مقدار لیپوپروتئین کم چگالی بیش از حد باشد ، در درون بدن به آسانی حرکت میکند چراکه سبکتر از لیپوپروتئین پر چگالی است. درنتیجه لیپوپروتئین پرچگالی بخوبی در بدن پخش نمیشود. لیپوپروتئین پر چگالی لازم است لیپوپروتئین کم چگالی را کنترل کند.
کلسترول چه کاری انجام میدهد؟
در تشکیل هورمون ها استفاده میشوند مانند کورتیزول ، استروژن و تستوسترون
ویتامین D را تولید میکنند
کبد از آن استفاده میکند تا صفرا بسازد و این برای گوارش مفید است.
غشاء سلولی که مانند کانال برای ارتباط و رسانای الکتریکی عمل میکنند.
برای رشد و حفاظت از مغز ( که بیشتر آن از چربی تشکیل شده است ) بکار میروند.
سطح کلسترول پایین در بدن باعث میشود شما احساس خستگی و کسالت کنید.
کلسترول بالا در بدن چکار میکند؟
هنگامی که لیپوپروتئین کم چگالی بالا باشد به دیواره های داخلی سرخرگ ها می چسبد و باعث کاهش جریان خون و کنترل حرکت قلب میشود.
اگر مقدار لیپوپروتئین پر چگالی ــ که لیپوپروتئین کم چگالی را از سرخرگ ها بیرون میکند ــ کم باشد لیپوپروتئین های کم چگالی تجمع کرده و پلاک ها بوجود می آیند که منجر به بسته شدن سرخرگ ها میشوند در نتیجه جریان خون کند شده و حمله قلبی صورت میگیرد.
لیپوپروتئین پر چگالی با نوع کم چگالی آن همکاری کرده تا سطح کلسترول را در بدن تعادل بخشد.
لیپوپروتئین کم چگالی کلسترول را به سلول های بدن میراند
لیپوپروتئین پر چگالی در روند انتقال معکوس کلسترول نقش دارد ( درنهایت پیشگیری از بروز تصلب شریان میشود).
چرا کلسترول پایین در بدن ضرر دارد؟
بطور کلی اگر سطح کلسترول پائین باشد همه آنچه قرار است در بدن اتفاق بیافتد انجام نمیشود.
کاهش تحرک جنسی
ویتامین D پایین
اختلالات کبدی و گوارشی
خستگی مفرط و تغییر حالت روحی
از دست دادن حافظه و افزایش احتمال بروز بیماری های اختلالات عصبی
آیا سطح مطلوبی از چربی در بدن وجود دارد ؟
بله و نه.
متابولیسم هر فردی متفاوت است. یک عدد ممکن است برای یک شخص نرمال و سالم باشد و برای شخص دیگر بالا و خطرناک باشد. در بدن اجزاء شیمی ژنتیکی وجود دارد.
سطح های لیپوپروتئین کم چگالی و پرچگالی وجود دارد و همچنین یک سطح کلسترول کلی وجود دارد. تعادل بین دامنه سالم آن چیزی است که سعی میکنیم به آن برسیم.
بطور کلی
سطح کم چگالی بالای ۱۰۰ بروز بیماری های قلبی عروقی را بهمراه دارد.
اگر سطح کلسترول کلی ( که شامل لیپوپروتئین کم چگالی ، پر چگالی و خیلی کم چگالی می باشند) بالای ۲۰۰ میلی گرم باشد نشانه احتمال بروز بیماری های قلبی عروقی است.
دامنه مناسب نوع کم چگالی برای بیشتر افراد بین ۶۵ -۸۰ است.
دامنه مناسب کلسترول کلی برای بیشتر افراد بین ۱۲۵-۱۶۵ است.
مشکلات قلبی از نحوه زندگی و رژیم غذایی افراد ناشی میشود.
افراد بی تحرکی که غذاهای پردازش شده و حاوی شکر و شیمیایی مصرف میکنند ، بیشتر در معرض مبتلا شدن به بیماری های قلبی میباشند تا افرادی که فعالند و غذاهای تازه و عاری از مواد شیمیایی مصرف میکنند .
چرا مردم چربی کمتری مصرف میکنند ؟
هنگامی که در دهه ۷۰ و ۸۰ به چربی ها و کلسترول بصورت غول و دیو نگاه شد ، مردم چربی ها را از رژیم غذایی خود حذف کردند . اما آنها مجبور بودند چیزی جایگزین آن کنند . در نتیجه به کربوهیدرات ها روی آوردند.
اما این خودقند اضافه است ( کربوهیدرات ها شکل مختلفی از شکر هستند ) و خود بزرگترین عامل مرگ و میر ، حمله قلبی ، سرطان و دیابت است. با کاهش مقدار کربوهیدرات ها و مصرف بیشتر پروتئین ها و چربی های سالم در وعده غذایی بطور طبیعی بدون مصرف داروها سطح کلسترول شما پایین می آید.
برای تاثیر بیشتر ثابت شده گوجه فرنگی پخته شده به همان اندازه داروهای گروه استاتین در کاهش کلسترول لیپوپروتئین کم چگالی تاثیر گذارند. دارچین نیز سطح قند و کلسترول خون را کاهش میدهد.
چربی های سالم در آووکادو ، روغن نارگیل ، ماهی ، گوشت بدون چربی ، تخم مرغ ها ، کینوا و بنش ها ( نخود و لوبیا ) کمک میکنند تا از شر کلسترول اضافی خلاص شوید .
بخوبی تغذیه کنید تا حال خوبی داشته باشید.
منبع: سایت راستینه