خانه » همه » مذهبی » راه رشد

راه رشد

سبک زندگی فاطمی(4)

راه رشد

خداوند متعال ما را آفرید تا با عبادت، به رشد و کمال برسیم و از هیچ بودن، به بالاترین مقام‌های ممکن، دست پیدا کنیم. اگر آیات قرآن را با دقت بخوانیم، می‌بینیم که در جای‌جای آن تصریح شده خدا هیچ هیچ نیازی به ما ندارد و عبادت نکردن ما و حتی کافر شدنمان هم هیچ ضرر و زیانی به او نخواهد رسانید.

4c8edf16 5a92 4ce3 9412 1067b5002180 - راه رشد

انسان ثروتمندی را تصور کنید که از مال دنیا چیزی کم ندارد. در بهترین نقطه از بهترین شهرهای دنیا، خانه‌های بسیار بزرگ و وسیع و با تمامی امکانات دارد. وسایل منزلش بهترین کیفیت را دارد و تماماً از آخرین نمونه‌های تولیدشده در دنیاست. دارایی‌هایش آن‌قدر زیاد است که پول‌هایی که برای عده‌ای آرزوست، برای او پول خرد هم حساب نمی‌شود. چنین شخصی می‌خواهد در منزلش مهمانی بزرگی بگیرد و عدهٔ زیادی را دعوت کند تا بیایند و در منزلش از بهترین خوراکی‌ها بخورند و لذت ببرند. اگر یکی از کسانی که به این مهمانی بزرگ دعوت‌شده‌اند، ناز کند و از حضور در این مجلس مفصل امتناع کند، چه کسی ضرر می‌کند؟ مرد ثروتمند یا مهمان نالایق؟ طبیعتاً میزبان به حضور مهمان‌ها نیازی ندارد. بلکه از روی مهربانی، خواسته تا آن‌ها را مورد لطف خود قرار دهد و اگر مهمانی چنین برخوردی داشته باشد، ضرر کرده، چون خود را از لذت‌های بسیاری محروم ساخته است.

البته این فقط یک مثال بود برای این‌که مقداری دقیق‌تر و بهتر به مسئله آفرینش و لزوم عبادت نگاه کنیم. خداوند متعال ما را آفرید تا با عبادت[1]، به رشد و کمال برسیم و از هیچ بودن، به بالاترین مقام‌های ممکن، دست پیدا کنیم. اگر آیات قرآن را با دقت بخوانیم، می‌بینیم که در جای‌جای آن تصریح شده خدا هیچ هیچ نیازی به ما ندارد[2] و عبادت نکردن ما و حتی کافر شدنمان هم هیچ ضرر و زیانی به او نخواهد رسانید[3]. بلکه او از روی لطف و مهربانی ما را با انواع نعمت‌ها آفرید و برای عبادت‌های ما، پاداش‌های فراوانی در نظر گرفت تا بیشتر و بیشتر عبادت کنیم و به قله‌های بلندتری از کمال برسیم و باز از روی مهربانی برای کسانی که به گناه روی می‌آورند، مجازات مشخص کرد تا سمت مسیر اشتباه نروند و به مسیر کمال سستی برگردند.

این معارف بلند، گوشه‌ای از آموزه‌های دینی معصومین (ع) است که حضرت فاطمه زهرا (س) در خطبهٔ فدکیه خود، به بخشی از آن‌ها اشاره فرموده است.

خطبه فدکیه:

ابْتَدَعَ الْأَشْیَاءَ لَا مِنْ شَیْ‏ءٍ کَانَ قَبْلَهَا وَ أَنْشَأَهَا بِلَا احْتِذَاءِ أَمْثِلَةٍ امْتَثَلَهَا کَوَّنَهَا بِقُدْرَتِهِ وَ ذَرَأَهَا بِمَشِیَّتِهِ مِنْ غَیْرِ حَاجَةٍ مِنْهُ إِلَى تَکْوِینِهَا وَ لَا فَائِدَةٍ لَهُ فِی تَصْوِیرِهَا إِلَّا تَثْبِیتاً لِحِکْمَتِهِ وَ تَنْبِیهاً عَلَى طَاعَتِهِ وَ إِظْهَاراً لِقُدْرَتِهِ تَعَبُّداً لِبَرِیَّتِهِ وَ إِعْزَازاً لِدَعْوَتِهِ ثُمَّ جَعَلَ الثَّوَابَ عَلَى طَاعَتِهِ وَ وَضَعَ الْعِقَابَ عَلَى مَعْصِیَتِهِ ذِیَادَةً لِعِبَادِهِ مِنْ نَقِمَتِهِ‏ وَ حِیَاشَةً لَهُمْ إِلَى جَنَّتِه‏؛[4]

موجودات را خلق فرمود بدون آن‌که از ماده‌ای موجود شوند و آن‌ها را پدید آورد بدون آن‌که از قالبی تبعیت کنند، آن‌ها را به قدرت خویش ایجاد و به مشیتش پدید آورد، بی آن‌که در ساختن آن‌ها نیازی داشته و در تصویرگری آن‌ها فایده‌ای برایش وجود داشته باشد، جز تثبیت حکمتش و آگاهی بر طاعتش و اظهار قدرت خود و شناسایی راه عبودیت و گرامیداشت دعوتش. آنگاه بر طاعتش پاداش و بر معصیتش عقاب مقرر داشت تا بندگانش را از عذابش بازدارد و آنان را به‌سوی بهشتش رهنمون گردد.
 

پینوشت:
[1] سوره ذاریات، آیه 56.
[2] سوره نساء، آیه 131.
[3] سوره آل‌عمران، آیه 97.
[4] طبرسی، احمد بن علی، الإحتجاج علی أهل اللجاج، ج 1، ص: 98.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد