عصراسلام: او در این کتاب بمباران شهر درسدن، مرکز ایالت زاکسن آلمان را شرح میدهد. این بمبارانها بین ۱۳ تا ۱۵ فوریه سال ۱۹۴۵، یعنی در روزهای آخر جنگ جهانی دوم توسط حدود ۱۳۰۰ بمبافکن انجام میشود و طبق برآوردها حدود ۴۰۰ تُن بمب بر فراز شهر رها میشود. کورت وونه گات در جنگ اسیر شده بود و هنگام بمباران، خود در شهر حضور داشت و به طرز عجیبی جان سالم به در برد. بعدها کتابخانه فرانکلین تصمیم میگیرد چاپ نفیسی از کتاب او را منتشر کند.
او در سال ۱۹۷۷ در مصاحبهای با مجله پاریس ریویو میگوید: « تنها یک نفر در تمامی جهان از این شبیخون که حتما دهها میلیون دلار هزینه برداشت بهره برد. این شبیخون نیم ثانیه از طول جنگ نکاست. دفاع یا حمله آلمان را در هیچ کجا تضعیف نکرد، یک نفر را از اردوگاه مرگ نرهانید. تنها یک تن، نه دو یا پنج یا ده تن، از این ماجرا بهرهمند شد. تنها یک تن».
خبرنگار از سوال میکند: «و او کی بود؟»
کورت پاسخ میدهد: «من. برای هر کشته سه دلار گیر من آمد. تصورش را بکنید».*
و منظور او درآمد حاصل از کتاب بود.
این مقدمه طولانی را نوشتم تا به نتیجه کوتاهی برسم. این روزها انسانهای مختلفی را از دست میدهیم. برخی از آنها بیشتر مشهور و برخی دیگر کمتر مشهورند. در طول ماههای گذشته نحوه پوشش و بازتاب اخبار مرگ آنها را در برخی از شبکههای اجتماعی «سراسر زرد» به ویژه در اینستاگرام دنبال میکنم. همچنین شیوه مواجهه برخی از چهرههای «سراسر فرصتطلب» را با مرگ آنها مرور میکنم. نتیجه آنکه:
« برای هر مرگ، سه دلار گیر آنها میآید».
فردین علیخواه
*هنر داستاننویسی. گزیدهای از گفتوگو با نویسندگان در پاریسریویو. ترجمه حسن کامشاد.