خانه » همه » مذهبی » شفابخشی تربت-تربت امام حسین(ع)

شفابخشی تربت-تربت امام حسین(ع)

برای تربت سید الشهداء علیه السلام آثار و فوائدی در روایات ذکر شده است.اما مقصود از تربت حسین علیه السلام چیست؟
در روایات بیان شده که منظور خاک و تربتی است که از قبر امام حسین علیه السلام گرفته شده باشد اما از کجای قبر و تا چه فاصله ای، روایات مختلف است در بعضی از نقل ها خاک خود قبر ذکر شده و در نقل دیگر خاکی که از حایر حسینی(ع) اخذ شده باشد یعنی آن منطقه ای که محدوده قبر شریف محسوب می شود به عنوان مثال قسمت زیر گنبد که ضریح آن را احاطه کرده در نقل های دیگر حدود 15 متر از هر طرف یا 35 متر از هر طرف یا یک میل از هر طرف گفته شده حرم امام حسین علیه السلام یک فرسخ در یک فرسخ از اطراف قبر است یا 5 فرسخ در 5 فرسخ جمع بین اینها به مراتب فضل است یعنی هر چه به قبر مطهر نزدیک تر باشد افضل است. علامه مجلسی فرمود احوط اینست که تا یک میل یا 70 ذراع انتخاب شود اگر بخواهد خاک آن را به نیت شفا بخورد.
شرائط خاصی هم برای گرفتن خاک قبر ذکر شده از جمله غسل، نماز، دعا، و اندازه خاص (به اندازه یک عدس مثلا)
در هر صورت خاک قبر حسین(ع) شفاء است برای هر دردی- و نیز موجب امنیت است هنگامی ترس از ظالم یا غیر آن – روایت شده که هنگام خروج از منزل مقداری از تربت حسین(ع) همراهت باشد و از خدا بخواه تا آن را موجب حفظ تو قرار دهد.
سجده بر آن فضیلت دارد و نیز تسبیح درست کردن، خوردن خاک مطلقا حرام است مگر خاک قبر امام حسین علیه السلام به قصد شفا (اندازه یک عدس تقریبا بخورد) مهرهای منسوب به کربلا هم هر کدام از تربت حسینی(ع) ساخته شده باشد آثار ذکر شده در روایات را دارد. مهرهای کربلا که آلان در دسترس است معمولا از محیط اطراف حرم تهیه شده یا مخلوطی از تربت اصلی با خاک اطراف است ظاهرا و رعایت احترام لازم است و سجده بر آن فضیلت دارد و برای شفا هم می توان کمی از آن را به مریض داد در آب پاکی حل کنند و به نیت شفا و با عقیده درست به مریض بدهند مؤثر است.
در روایات ذکر شده که نوع نگهداری تربت و کمی یقین به اثر بخشی آن، موجب نگرفتن اثر مطلوب از معالجه با تربت است. باید حرمت و احترام او حفظ شود در محل نظیف و پاکی نگه داری شود و وقتی او را برداشت ببوسد و روی چشم بگذارد بعدا تناول کند. در مورد فضیلت سجده بر تربت حسین(ع) روایتی از امام صادق(ع) نقل شده که سجده بر تربت حسین(ع) حجاب های هفتگانه را برطرف می کند یعنی سبب قبولی نماز و بالا رفتن آن به آسمان است. (بحارالانوار، ج 85، ص 153)
دلیل این همه آثار که برای تربت مقدس حسینی(ع) ذکر شده واضح است. خاکی که خون حجت خدا و یاران و فرزندان ایشان بر آن ریخته شده و خاکی که پیکرهای غرق در خون فرزند پیامبر(ص) و اصحاب گرانقدرش بر آن افتاده و در او دفن شده اند این یک خاک معمولی نیست بلکه متبرک به خون شهداء و عطر شهادت است و لذا این قدر با ارزش است.
هم چنان که کاغذی که به صورت قرآن کریم در آمده با کاغذهای معمولی تفاوت دارد و کاغذی است که حاوی وحی الهی است- و نیز چوب و فلزی که به صورت ضریح یک امام معصوم در آمده به احترام صاحب آن ضریح متبرک می شود و مردم آن را به عنوان تبرک لمس می کنند. در هر صورت اینها علاوه بر متبرک بودن، نمادی هستند برای حفظ اصول ارزشی اسلام که مردم با تبرک به اینها به یاد امام حسین(ع) و فداکار ایشان و راه و رسم و مراسم حسینی(ع) بیفتند و همواره ظلم ستیز باشند و در حفظ اسلام کوشا باشند و فرهنگ جهاد و شهادت ترویج شود.
منابع:
شیخ عباس قمی، سفینه البحار، نشر اسوه، ج 1، ص 455 تا 457 و ج 5، ص 364 به بعد.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد