در دوران غيبت كبري مردم براي نجات از دام شبهات و محرمات و گرفتاريهاي ديگر طبق اشاره حضرت ولي عصر ملزم به تقليد از مجتهدين ميباشند، بنابراين تقليد براي افراد غير مجتهد از مجتهدين امري واجب است كه تا اعمال و رفتار شرعي آنها مورد قبول حق واقع شود چنان كه اطاعت از پيامبر و امام واجب است اطاعت از دستورات مجتهدين در دوره غيبت كبري نيز مثل اطاعت از امام معصوم است كه جانشين پيامبر ـ صلّي الله عليه و آله ـ است و اين مطالب در روايات معتبر آمده است.[1]بعد از رحلت مراجع بزرگ تقليد همچون امام خميني، آيت الله مرعشي نجفي،آيت الله گلپايگاني و آيت الله اراكي، جامعه مدرسين حوزه علميه قم كه از مجتهدين و نخبگان طراز اول كشور تشكيل يافته،احساس مسئوليت نموده و براي ارشاد مردم تعدادي از فقهاي بزرگ و مجتهدين جامع الشرايط را به عنوان مرجع تقليد براي مردم معرفي نمودند تا مردم از حيرت نجات يافته و از مجتهدين اصلح و اعلم تقليد نموده و تكاليف شرعي خويش را ياد بگيرند. در بيانيه مهم جامعه مدرسين حوزه علميه قم كه به مورخه 11/9/73 صادر شد اسامي مراجع معظم تقليد بدين قرار است :
1. حضرت آيت الله حاج سيد علي خامنهاي، مقام معظم رهبري (مدظله العالي).
2. حضرت آيت الله حاج سيد موسي شبيري زنجاني (مدظله العالي).
3. حضرت آيت الله حاج شيخ محمدتقي بهجت (ره).
4. حضرت آيت الله حاج شيخ محمد فاضل لنكراني (ره).
5. حضرت آيت الله حاج شيخ ميرزا جواد تبريزي (ره).
6. حضرت آيت الله حاج شيخ حسين وحيد خراساني (مدظله العالي).
7. حضرت آيت الله حاج شيخ ناصر مكارم شيرازي (مدظله العالي).
علاوه بر اين اسامي كه جامعه مدرسين آنها را اعلام نمود، بزرگان ديگري حضور دارند كه از مقام مرجعيت برخوردار هستند، از جمله حضرت آيت الله سيدعلي سيستاني (مدّظله العالي) و حضرت آيت الله حاج شيخ لطف الله صافي گلپايگاني و آيت الله نوري همداني ـ ادام الله ظلهم العالي ـ .
1. مقام معظم رهبري:
ايشان در سال 1318 در شهر مقدس مشهد در خانوادهاي كاملا مذهبي و در بيت علم روحانيت و اجتهاد چشم به جهان گشود كه از دو طرف پدر و مادر از سلسله جليلة سادات حسيني بوده و از علماي بزرگ محسوب ميشدند، ايشان تحصيلات خود را آغاز كرده و علاوه بر اخذ ديپلم در كنار آن دروس حوزوي را نيز تحصيل مينمايند. به خاطر برخورداري از هوش فوق العاده در سن 16 سالگي در دروس خارج شركت مينمايند و همزمان با تحصيل، تدريس دروس حوزوي را نيز آغاز ميكنند و تا سال 1337 در مشهد به تدريس و تحصيل اشتغال داشت. در سالهاي 1343 تا 1356 به تدريس سطوح عاليه حوزه در مشهد و قم مشغول بودهاند، اساتيد ايشان در مشهد، بزرگاني چون مرحوم آيت الله شيخ هاشم قزويني، آيت الله ميلاني (مرجع معروف) و ميرزا جواد آقاتهراني و در قم و نجف از محضر آيات عظام ميرزا باقر زنجاني، حكيم بروجردي و امام خميني و علامه طباطبايي (رضوان الله عليهم اجمعين) استفاده برده و به درجه اجتهاد نايل شدند و اكنون نيز علاوه بر رهبري جمهوري اسلامي ايران كه با درايت و تدبير كم نظير مايه ي سربلندي و افتخار ما ايرانيان و شيعيان جهان ميباشند، به تدريس دروس خارج نيز اشتغال دارند. خداوند سايه ي آن رهبر فرزانه و خلف صالح امام خميني (ره) را تا دولت حضرت صاحب (سلام الله عليه) مستدام بدارد. انشاء الله.[2]