خانه » همه » مذهبی » علت ترس برخي كشورها از آمريكا چيست لطفاً توضيح دهيد؟

علت ترس برخي كشورها از آمريكا چيست لطفاً توضيح دهيد؟

پيرامون علّت ترس كشورها مي توان اختصاراً به سه مورد اشاره نمود:
  1. وابستگي. 2. احساس ضعف و خودباختگي. 3. نداشتن پايگاه مردمي.
الف. وابستگي
مهمترين عامل ترس و هراس برخي كشورها در مقابل آمريكا، وابستگي دولتهاي مذكور به قدرتهاي بزرگي مانند آمريكاست. وقتي وابستگي وجود داشته باشد، لاجرم آن دولت مجبور است تمام منويات آن قدرت بزرگ را اجرا نمايد و از عتاب و خشم او در ترس و دلهره باشد عدم استقلال بعضي از دولتها و هم پيماني با قدرتهاي استكباري موجب وابستگي آنان شده است. وجود اختلافات مرزي و عقيدتي و همين طور قدرت نمائيهاي سياسي بين سران كشورهاي اسلامي موجب شده است به جاي اينكه از جبهة متّحد كه در برابر بيگانگان به خود متكي است پيروي كنند، به قدرتهايي نظير آمريكا، روسيه، انگليس و… وابسته باشند.[1] حضرت امام نيز در مورد وابستگي برخي حكومتها اشاره دارد كه يكي از مشكلات جهان سوم وابستگي حكومتها به ابر قدرتها مي باشد. در جهان اسلام هم حكومتها، حكومتهاي وابسته و سرسپرده مي باشند. اين وابستگي و سرسپردگي، مشكلات و عواقب بسياري براي جوامع اسلامي در پي دارد. حكومت كه مي تواند سر قافله سازندگي و رفع ضعف ها و موانع در جامعه باشد،‌در جهان اسلام حكومتها نه تنها اين نقش را ندارند بلكه اين دولتهاي وابسته به عوامل رسمي استعمار تبديل مي گردند. و وقتي به عنوان عمله استكبار محسوب شدند؛ لاجرم قدرت و رياست خود را نيز در سايه سار حمايت آنها ممكن مي دانند. از اين رو، براي حفظ قدرت و ثروت خود مجبور به اطاعت از دولتهايي نظير آمريكا هستند و شديداً از آنها مي ترسند، چرا كه بر اين گمانند هر گونه تخطي از دستورات ارسالي آنان، موجب سقوط و در بدري آنها بشود.
حضرت امام با تأكيد بر موضوع ذكر شده مي فرمايند: «… شما سر تا سر ممالك اسلامي را وقتي كه ملاحظه كنيد،‌كمتر جايي را مي توانيد پيدا كنيد كه مشكلاتشان به واسطة حكومتهايشان ايجاد نشده. اين حكومت ها هستند كه به واسطة‌ روابطشان با ابر قدرتها و سرسپردگي به ابرقدرتهاي چپ و راست، مشكلات را براي ما و همة‌مسلمين ايجاد كردند.»[2] ايشان در جاي ديگر اين موضوع را متذكر شده و تأكيد مي نمايند «… از اينجا بايد به همه كشورهاي اسلامي تذكر بدهم و اخطار كنم كه شما در اشتباه هستيد شما ها كه اتكالتان را از خدا برداشته و به قدرتهاي دنيوي مثل شوروي (سابق)، مثل آمريكا اتكال پيدا كرده ايد و ملت هاي شما از شما متفرق، و لهذا اگر يك روز سر نيزه را برداريد نابود خواهيد شد.»[3]پس مي توان يكي از علل ترس كشورهاي اسلامي از قدرتهاي جهاني را وابستگي دولتهاي اسلامي به اين قدرتها دانست و البته وابستگي نوعي ترس هم به همراه دارد.
 در اينجا خوبست به دو نكته مهم اشاره اجمالي نمائيم:
1. علل وابستگي برخي دولتها به آمريكا
2. چند شاهد پيرامون ترس اين دولتها از آمريكا.
علل وابستگي:
از مجموع كلام حضرت امام خميني(ره) مي توان علل و عوامل وابستگي سران برخي از دولتهاي اسلامي به آمريكا را اينگونه بيان نمود:
1. عدم صلاحيت هيأت هاي حاكمه[4]2. اختلاف بين دولت ها و ادامة‌ آن توسط خود دولتها[5]3. عدم تفاهم بين دولتها با ملتها و عدم رشد حكومتها[6]4. عمل نكردن به اصول اسلام[7]5. غير اسلامي بودن اين حكومتها و بي اطلاعي حكام از اسلام.[8]6. از بين بردن استقلال روحي مسلمين از جانب حكومتهاي جور و جلوگيري از وحدت مسلمين.
7. عدم انسجام ملتها در مقابل كفار و حكومتهاي فاسد و استعمارگران.
ب. احساس ضعف و خودباختگي
عامل ديگر ترس دولتهاي اسلامي را مي توان به احساس ضعف و خودباختگي اين دولتها در مقابل قدرتهايي نظير آمريكا دانست. چرا كه اگر كسي دچار ضعف و عدم اعتماد به نفس شود، ناخودآگاه در برابر هر تهديد و فرافكني؛ تسليم خواهد شد.
حضرت امام(ره) اين معضل را بارها مورد انتقاد شديد قرار دادند به طوريكه در جايي مي فرمايند: «… مصيبت براي مسلمين است كه گرفتار همچو حكومتهايي هستند كه همه اش انفعالي، وضع انفعالي دارند…»[9] اين احساس ضعف و خودباختگي موجب مي شود كه اين دولتها ، ولو آنكه ظاهراً وابسته به آمريكا نباشند، ‌ولي با اين حال به خاطر روحيه ضعيف و خودباخته، در مقابل هر تهديدي سر تسليم فرود آورند.
ج. نداشتن پايگاه مردمي.
حكومتي كه بر پايه ارادة ملت چيده شود، در مقابل شانتاژهاي دشمنان نهراسيده و عقب نشيني نخواهد نمود. ولي اگر كشوري پايگاه و حمايت مردمي نداشته باشد، ناخودآگاه در برابر هر تهديدي عقب نشيني نموده و خواهد ترسيد، حضرت امام(ره) به اين نكته اشاره نموده ، بطوريكه مي فرمايند:
«اگر يك مملكتي دولت و ملتش، قواي انتظامي و ملت از هم شدند، با هم شدند و هر دو احساس كردند كه بايد خدمت به هم بكنند، يك همچو مملكتي، يك همچو كشوري شكست نخواهد خورد، عمده شكستهايي كه كشورها مي خورند براي پوسيدگي است كه از باطن خودشان پيدا مي شود…»[10]دقيقاً به همين خاطر است كه رهبران عاليرتبة كشور عزيز ما ايران؛ از آمريكا و اقمار آن نترسيده و در مقابل آنها از موضع ضعف و ترس سخن نمي گويند، چرا كه مملكت و حكومت ما با داشتن پايگاه قوي مردمي هيچگاه احساس ضعف و ترس نخواهد نمود. البته علاوه بر سه گزينة ‌وابستگي، ضعف و عدم وجود پايگاه مردمي، علت مهمتر ديگري هم وجود دارد و آن عبارتست از عدم ايمان به قدرت الهي و عدم اتكال به ذات لايزال ربوبي، چرا كه اگر شخصي به خدا ايمان واقعي داشته باشد، هيچ گاه از قدرت پوشالي دولتهايي مانند آمريكا نمي هراسد.
بنابراين علت اصلي ترس برخي كشورها از آمريكا را مي توان در سه علت عمده جستجو كرد:
1. وابستگي و عدم استقلال. 2. انفعال و احساس حقارت و خودباختگي. 3. نداشتن پايگاه مردمي. البته در وراي اين علتها، علت اصلي ديگري هم وجود دارد كه عبارتست از عدم ايمان به خدا و عدم اتكال به ذات لايزال ربوبي.

معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1.جهان اسلام مشكلات و راهكارها، گزيده مقالات دوازدهمين كنفرانس بين المللي وحدت اسلامي مجمع تقريب مذاهب.
2. جهان اسلام از ديدگاه امام خميني (ره) تبيان نوزدهم، مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام(ره).

پي نوشت ها:
[1] . جهان اسلام مشكلات و راهكارها، گزيده مقالات دوازدهمين كنفرانس بين المللي وحدت اسلامي، مجمع جهاني تقريب مذاهب، ص 28.
[2] . صحيفة نور، ج7، ص429.
[3] . پيشين، ج15، ص124.
[4] . پيشين ج5، ص203.
[5] . پيشين، ج2، ص147.
[6] . پيشين، ج5، ص117.
[7] . پيشين، ج14، ص107.
[8] . پيشين، ج1،‌ص92.
[9] . صحيفة نور، ج19،  ص 19.
[10] . صحيفة نور، ج 5، ص 199.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد