خانه » همه » مذهبی » ماجرای پرستش گوساله طلایی: اسرائیلیان قبل از اینکه موسی از کوه بازگردد آغاز به پرستش گوساله طلایی کردند (سوره ۷ آیه ۱۴۹)، اما تازمانی که موسی بازنگشته بود از توبه کردن سر باز زدند و به ستایش گوساله ادامه دادند (سوره ۲۰ آیه ۹۱). آیا هارون نیز در گناه آنان شریک بود؟ نه (سوره ۲۰ آیه ۸۵-۹۰)، آری (سوره ۲۰ آیه ۹۲، سوره ۷ آیه ۱۵۱).

ماجرای پرستش گوساله طلایی: اسرائیلیان قبل از اینکه موسی از کوه بازگردد آغاز به پرستش گوساله طلایی کردند (سوره ۷ آیه ۱۴۹)، اما تازمانی که موسی بازنگشته بود از توبه کردن سر باز زدند و به ستایش گوساله ادامه دادند (سوره ۲۰ آیه ۹۱). آیا هارون نیز در گناه آنان شریک بود؟ نه (سوره ۲۰ آیه ۸۵-۹۰)، آری (سوره ۲۰ آیه ۹۲، سوره ۷ آیه ۱۵۱).

اسرائیلیان قبل از اینکه موسی(ع) از کوه بازگردد آغاز به پرستش گوساله طلایی کردند (سوره 7 آیه 149)، اما تا زمانی که موسی(ع) باز نگشته بود از توبه کردن سر باز زدند و به ستایش گوساله ادامه دادند (سوره 20 آیه 91). آیا هارون نیز در گناه آنان شریک بود؟ نه (سوره 20 آیه 85-90)، آری (سوره 20 آیه 92، سوره 7 آیه 151).جواب: آیه 92 و 93 از سوره 20 (طه) می فرماید: «قالَ یا هارُونُ ما مَنَعَکَ إِذْ رَأَیْتَهُمْ ضَلُّوا × أَلاّ تَتَّبِعَنِ أَ فَعَصَیْتَ أَمْری؛ گفت (موسی): ای هارون! چرا که هنگامی که دیدی آنها گمراه شدند از من پیروی نکردی؟ آیا فرمان مرا عصیان نمودی؟» حضرت موسی(ع) هنگام رفتن به میعادگاه الهی به حضرت هارون(ع) چنین گفت: «اخلفنی فی قومی و أصلح و لاتتبع سبیل المفسدین؛ جانشین من در میان قومم باش و در میان آنها اصلاح کن و راه مفسدان را در پیش مگیر.»(اعراف، آیه 142)
بنابراین مراد حضرت موسی(ع) از عبارت «الّا تتبعن؛ چرا از من پیروی نکردی» این است که چرا از روش و سنت من در شدت عمل نسبت به بت پرستی پیروی نکردی؟ بنابراین میان این آیات تعارضی نیست.
آیه 151 سوره 7 (اعراف) نیز که می فرماید: «قال رب اغفرلی و لاخی و ادخلنا فی رحمتک و أنت أرحم الراحمین؛ پروردگارا! من و برادرم را بیامرز و ما را در رحمت خود داخل کن و تو مهربان ترین مهربانانی».
این تقاضای بخشش و آمرزش برای خود و برادرش نه به خاطر آن است که گناهی از آنها سر زد، بلکه یک نوع خضوع به درگاه پروردگار و بازگشت به سوی او و ابراز تنفر از اعمال زشت بت پرستان و نیز سر مشقی برای دیگران است تا همگان فکر کنند جائی که موسی و برادرش که انحرافی پیدا نکرده بودند چنین تقاضایی از پیشگاه خداوند می‌کنند، دیگران باید حساب خود را برسند و سرمشق بگیرند و رو به درگاه پروردگار آورند و از گناهان خود تقاضای عفو و بخشش کنند و بنی اسرائیل نیز چنین کردند و به درگاه الهی توبه کردند.
به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد