براي حلّ اين مسأله شما ميتوانيد از راهكارهاي زير استفاده نماييد:
1. مادربزرگ خود را تشويق كنيد كه نمازش را به جماعت بخواند.[1]2. خود شما هميشه مقيّد باشيد كه نماز خود را در اوّل وقت بخوانيد. اگر شما به نماز اوّل وقت اهميّت بدهيد، مادر بزرگ شما نيز ممكن است به اين مسأله توجّه نموده و از اين پس نمازش را در اوّل وقت به جا آورد.
3. در مورد فضيلت نماز اوّل وقت با ايشان صحبت كنيد. به مادر بزرگتان بگوييد كه ما به شما افتخار ميكنيم كه در اين سنّ و سال اهل نماز و عبادت هستيد و نماز خود را بجا ميآوريد. عبادت و راز و نياز با خداوند در تمامي دوران زندگي مهم و ارزشمند است، امّا در دوران كهنسالي كه انسان به گذشته زندگياش مينگرد و دربارة آيندهاش فكر ميكند، بيشتر از هر زمان ديگري به عبادت وراز و نياز با خدا احساس نياز ميكند. اگر شما ميخواهيد از فضيلت بيشتري برخوردار باشيد و اجر و پاداش بيشتري نزد خداوند داشته باشيد، نماز خود را در اوّل وقت بخوانيد. ائمه معصومين ـ عليهم السّلام ـ و از جمله حضرت فاطمه زهرا ـ سلام الله عليها ـ نيز مقيّد بودند كه نماز خود را اوّل وقت به جا آورند و…» گفتن اين مسايل ممكن است انگيزهاي در وي ايجاد كند كه نماز خود را در اوّل وقت بخواند.[2]امّا اگر ديديد كه حتي با گفتن اين مسايل هم تغييري در رفتار ايشان ايجاد نشد، بيش از حدّ اصرار نكنيد، شايد اصرار بيش از حدّ باعث رنجش ايشان شود. خداوند راضي نيست كه انسان كسي را بيجهت از خود برنجاند. البته توجه داريد كه نماز اوّل وقت داراي فضيلت بيشتر ميباشد و نماز در زمانهاي بعد از فضيلت كمتري برخوردار است، همين كه ايشان نماز خود را بجا ميآورند، جاي قدرداني است. لازم است به اين نكته هم اشاره كنم كه خود شما سعي كنيد حتماً نماز خود را در اوّل وقت بخوانيد، چون شما جوان هستيد و ميتوانيد خود را عادت دهيد. مادر بزرگتان شايد احساس ناتواني ميكند و نميتواند نمازش را اوّل وقت بخواند. توجه داشته باشيد كه هيچ گاه با وي برخورد منفي نكنيد، هميشه به وي احترام نماييد، همان گونه كه نماز در اوّل وقت داراي فضيلت و ثواب است، احترام به بزرگترها به ويژه پدر و مادر و پدربزرگ و مادربزرگ نيز داراي فضيلت و ثواب ميباشد، و چه بسا واجب است.[3]4. وظيفه شما تذكر دادن است نه بيش از آن.
اگر شما چند بار به ايشان تذكر داديد و آداب واخلاق اسلامي را نيز در برخورد با ايشان كاملاً مراعات نموديد، وظيفه و مسئوليت خويش را انجام دادهايد و بيش از اندازه اصرار نكنيد. وظيفه شما اين نيست كه حتماً ايشان را مقيّد كنيد تا نمازش را اوّل وقت بخواند.
5. افرادي را براي ايشان به عنوان نمونه يادآوري كنيد كه نماز خود را اوّل وقت ميخوانند و وي ايشان را دوست دارد يا مورد قبولاش ميباشد.
در پايان اميدوارم بتوانيد با توجه به نكات ياد شده، مادر بزرگ تان را مقيد سازيد تا نمازهايش را در اوّل وقت بجا آورد و خود نيز مقيّد به نماز اوّل وقت بوده و احترام همگان به خصوص پدر و مادر و مادر بزرگ خود را حفظ كنيد.
معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. قرائتي . محسن . پرتوي از اسرار نماز . وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي . چاپ اوّل . 1369 .
2. امام خميني (ره) . آداب نماز . موسسه تنظيم و نشر آثار امام خميني (ره) . چاپ سوّم . 1372 .
3. جمعي از نويسندگان . جوانههاي جوان ( 3 جلد ) . ستاد اقامه نماز . 1379 .
پي نوشت ها:
[1] . براي مطالعه بيشتر رك : جمعي از نويسندگان . شيوههاي صحيح امر به معروف و نهي از منكر . سازمان تبليغات اسلامي . چاپ اول . 1369 .
[2] . قرائتي . محسن . پرتوي از اسرار نماز . بخش اوّل . وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي . چاپ اوّل . 1369 .
[3] . براي مطالعه بيشتر رك : راشدي . حسن . نماز شناسي . ستاد اقامه نماز . چاپ اوّل . 1378 .