ما و خدا
ایشان در پاسخ به این سؤال 2 جواب فرمودند:
جواب اول: انجام واجبات و ترک محرمات.
ما و خدا
از مرحوم آیت الله بهجت پرسیدند: برای سیر و سلوک و قدم گذاشتن در مسیر خداوند متعال چه کنیم؟
ایشان در پاسخ به این سؤال 2 جواب فرمودند:
جواب اول: انجام واجبات و ترک محرمات.
جواب دوم: به آنچه که می دانید عمل کنید، خدا آنچه را که نمی دانید به شما یاد می دهد. (بر گرفته از روایتی از پیامبر گرامی اسلام که می فرماید: مَن عَمِلَ بما عَلِمَ، عَلّمَهُ الله ما لَم یَعلَم)
هر دو جواب ایشان به هم مرتبط است و همان معنای تقوا را برای ما تعریف می کند. تقوا یعنی: انجام واجبات و ترک محرمات. یعنی اطاعت از دستورات الهی.
اگر تقوا داشته باشیم یعنی به آنچه از دستورات الهی که به دست ما رسیده است عمل کنیم، خداوند معلم ما خواهد شد: و اتّقوا الله و یُعَلِّمُکُمُ الله. [سوره بقره (2) : 282]تقوا زمینه ای است برای گشایش در امور زندگی و کسب رزق و روزی از جانب خداوند: و مَن یَتّقِ اللهَ یَجعَل لَه مَخرَجًا و یَرزُقهُ مِن حَیثُ لا یَحتَسِب. [سوره طلاق (65) : 2-3]تقوا به انسان قدرت تشخیص حق از باطل می دهد: إن تَتّقوا الله یَجعَل لَکُم فُرقانًا. [سوره انفال (8) : 29]اینها فقط اشاراتی از قرآن کریم است برای توجه بیشتر ما.
در قرآن کریم برخی آیات به عنوان سنت های تغییر ناپذیر و قطعی و حتمی خداوند می باشند. یعنی خداوند با خود عهد کرده است که اگر مؤمنان به گونه ای باشند که او می خواهد، خدا هم کارهایی برای آنها انجام می دهد. این موارد در قرآن کریم فراوان به چشم می خورد.
به طور مثال یکی از آیات آیه 29 سوره انفال است که در بالا بیان شد. «اگر تقوا داشته باشید، خداوند برای شما فرقان قرار می دهد.» فرقان یعنی قدرت تشخیص حق از باطل. یعنی قدرت تشخیص راه صحیح از راه نا صحیح. این یک سنت الهی است که اگر پایبندی خود را به دستورات الهی به خداوند نشان دهیم، او نیز در مقابل به ما قدرت تشخیص می دهد و می توانیم بین راه حق و باطل فرق بگذاریم و در این مسیر دچار تردید نشویم.
أ لَم یَأنِ لِلّذینَ آمَنوا أن تَخشَعَ قُلوبُهُم لِذِکرِ الله. [سوره حدید (57) : 16]آیا زمان آن فرا نرسیده است که در برابر ذکر خداوند و قرآن کریم خاشعانه زانو بزنیم و از دستورات الهی اطاعت کنیم و در حقیقت تقوا داشته باشیم تا خداوند قوه بصیرت و فرقان (تشخیص حق از باطل) را به ما بدهد؟
تا دیر نشده دست به کار شویم. از همین حالا. لحظاتی از وقتمان را برای تأمل در قرآن کریم صرف کنیم. خداوند هم به ما کمک خواهد کرد. کافی است نیت کنیم که در راه خدا تلاش کنیم. زیرا خودش فرموده:
و الّذین جاهَدوا فینا لَنَهدِیَنّهُم سُبُلَنا. [سوره عنکبوت (29) : 69]ارسال مقاله توسط عضو محترم سایت با نام کاربری : mahdiallahkhah
/س