طلسمات

خانه » همه » مذهبی » ما چقدر تا قيامت داريم؟ از شواهد گفته مي‎شود آخرالزمان است و بعد از ظهور حضرت حجت (عج) دنيا چقدر تا قيامت فاصله دارد و چگونه خواهد شد؟

ما چقدر تا قيامت داريم؟ از شواهد گفته مي‎شود آخرالزمان است و بعد از ظهور حضرت حجت (عج) دنيا چقدر تا قيامت فاصله دارد و چگونه خواهد شد؟

قيامت مسأله‌اي است كه براي بسياري سؤال برانگيز است و از زمان وقوع آن مي‎پرسند. اين پرسش، تنها براي امروز و نسل معاصر نيست، بلكه در زمان انبياء گذشته به گونه‎هايي مطرح شده كه از آن جمله در صدر اسلام و دوران حيات پيامبر اكرم ـ صلّي الله عليه و آله ـ نيز اين سوال مطرح بوده است. خداوند در پاسخ آن، به پيامبرش خطاب فرمود:« يَسْأَلُكَ النَّاسُ عَنِ السَّاعَةِ قُلْ إِنَّمَا عِلْمُهَا عِنْدَ اللَّهِ وَمَا يُدْرِيكَ لَعَلَّ السَّاعَةَ تَكُونُ قَرِيبًا[1]» مردم درباره قيامت از تو سئوال مي‎كنند، در پاسخ بگو، آگاهي از آن نزد خداوند است. يعني قيامت و زمان وقوع آن، جز از اسرار عالم است كه جز خداوند، حتي پيامبران و فرستادگان او نيز از آن آگاهي ندارند و زمان وقوع آن را نمي‎دانند. در جاي ديگر فرموده است: « إِنَّ اللَّهَ عِنْدَهُ عِلْمُ السَّاعَةِ وَيُنَزِّلُ الْغَيْثَ وَيَعْلَمُ مَا فِي الأرْحَامِ وَمَا تَدْرِي نَفْسٌ مَاذَا تَكْسِبُ غَدًا وَمَا تَدْرِي نَفْسٌ بِأَيِّ أَرْضٍ تَمُوتُ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ »[2] به تحقيق، علم قيامت نزد خداوند است…
و هم چنين مي‎فرمايد: «له ملك السموات و الارض و ما بينهما و عنده علم الساعة»[3] آسمان و زمين و آنچه ما بين آن دو تا است، ملك خداوند است و علم قيامت، نيز در نزد اوست. بر اساس اين بيان‎ها اين چنين استفاده مي‎شود كه حتي پيامبران مرسل و فرشتگان مقرب نيز از آن بي‎خبرند و آگاهي از آن مخصوص خداي سبحان است. اما اينكه بعد از ظهور حضرت حجت (عج) دنيا چقدر تا قيامت فاصله دارد و چگونه خواهد شد؟ اين هم تقريباً پاسخ قسمت اول از سؤال را دارد. منتهي چيزي كه در اين مورد مطرح شده است و در منابع روائي از آن سخن گفته‎اند، اين است كه ظهور حضرت حجت (عج) را بخشي از علامات و نشانه‎هاي قيامت مي‎داند، و اينگونه روايات نيز منسوب به رسول گرامي اسلام ـ صلّي الله عليه و آله ـ است كه از آن جمله فرموده است: ده چيز پيش از برپائي قيامت، ناگزير است كه رخ خواهد داد … آمدن حضرت عيسي ـ عليه السّلام ـ از آسمان و خروج حضرت قائم (عج).[4]از طرف ديگر، بسياري از نشانه‎هاي ظهور حضرت حجت (عج) نشانه‎هاي قيامت نيز معرفي شده است. بر اين اساس، نشانه‎هاي ظهور حضرت حجت (عج) به گونه‌اي نشانه‎هاي قيامت نيز هستند. اما اينكه چقدر فاصله‌ي زماني ميان ظهور حضرت كه از نشانه‎هاي قيامت است با قيامت باشد، باز هم آن را خدا مي‎داند و علم آن نزد خداوند است.
اما در بعضي از روايات كه از طريق اهل سنت رسيده است، يكي از نشانه‎هاي حتمي قيامت را ظهور مهدي (عج) شمرده‎اند.[5]هم چنين در ذيل آيه: «فهل ينظرون الا الساعة أن تأتيهم بغتة فقدجاء اشراطها …»[6] آيا آنها جز اين انتظاري دارند كه قيامت ناگهاني برپا مي‎شود، در حالي كه هم اكنون نشانه‎هاي آن آمده است، بيان شده كه يكي از حوادث مهمي كه در آستانه قيامت رخ خواهد داد و مورد اتفاق شيعه و اهل سنت است ظهور مردي از خاندان پيامبر اكرم ـ صلّي الله عليه و آله ـ مي‎باشد. در ضمن حديث طولاني آمده است: هرگاه خداوند اراده كند، او (حضرت قائم (عج) پرچم قيامت را بر دوش خواهد گرفت و تا او نيايد و حكومت عدل را در گيتي برپا ندارد، عمر جهان به سر نمي‎رسد و قيامت برپا نمي‎گردد.[7]بنابراين، به هر تعبيري از نشانه‌هاي قيامت ياد شود و ظهور حضرت قائم (عج) را از علايم آن بدانند، باز هم اصل وقوع قيامت كه چقدر فاصله با نشانه‎هاي آن دارد و دنيا بعد از ظهور حضرت حجت (عج) چگونه خواهد شد، آگاهي از آن اسرار بدست خداوند و در حيطه علم او است، غير از او هيچ كسي از آن آگاهي ندارد و قيامت ناگهاني واقع خواهد شد.

معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. معاد، شهيد مطهري.
2. معاد، شهيد دستغيب.
3. معاد‎شناسي، محمدحسين تهراني.

پي نوشت ها:
[1] . احزاب / 63.
[2] . لقمان / 34.
[3] . زخرف / 85.
[4] . مجلسي، محمد باقر، بحارالانوار، بيروت، مؤسسة الوفا، ج 52، ص 209.
[5] . مقدسي شافعي، يوسف، عقدالدر ص327، قاهره 1399 م. و صحيح مسلم، ج 4، ص 2226، چاپ مصر، 1384هـ.
[6] . محمد / 18.
[7] . شيخ طوسي، كتاب غيبت، قم، مؤسسه معارف اسلامي، 1411ق، ص436.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد