خانه » همه » مذهبی » محل «ردّ الشمس» کجاست و این واقعة بزرگ در مورد چه کسی اتفاق افتاده است؟

محل «ردّ الشمس» کجاست و این واقعة بزرگ در مورد چه کسی اتفاق افتاده است؟

1 ـ در این که، محل «ردّ الشمس» کجاست، در میان محدّثان اختلاف است. برخی، آن را در مدینه و برخی مانند «سمهودی» در محلی از «خیبر» به نام «الصهباء» می دانند. و برخی دیگر می گویند این کرامت دو بار در دو محل رخ داده است.2. اسماء بنت عمیس می گوید: پیامبر خدا، نماز ظهر را در سرزمین «صهبا» از خیبر به جا آورد، آنگاه علی را برای مأموریت به نقطه ای اعزام کرد، او آنگاه برگشت که پیامبر نماز عصر را گزارده بود، در این هنگام پیامبر برای نزول وحی سر بر آغوش علی نهاد و به استراحت پرداخت تا آفتاب غروب کرد، وقتی بیدار شد و از ادب امام آگاه گشت رو به درگاه الهی کرد و گفت: خدا! علی به خاطر پیامبرت خویشتن داری کرده نور خورشید را برگردان، خورشید در آمد و نور خود را بر کوهها ریخت و علی وضو گرفت نماز عصر را خواند، آنگاه خورشید غروب کرد.
3. این کرامت الهی در طول تاریخ از جهات گوناگون مورد بحث و بررسی قرار گرفته و از میان محدثان اهل سنت چهار نفر به نام: «ابن حزم، ابن الجوزی، ابن تیمیه، ابن کثیر» آن را از موضواعات دانسته، در حالی که گروه کثیری از محدثان و محقّقان از آنان، به تصحیح آن پرداخته و برخی رساله هایی در این مورد نوشته اند. مرحوم علّامه امینی در کتاب الغدیر (الغدیر: 3/126 ـ 141) با تتبع فزون از توان یک فرد، آن را از چهل و دو محدث و محقق با ذکر عبارات آنان نقل کرده است و در لابلای سخنان آنان نکات آموزنده ای وجود دارد که فعلاً مجال نقل آنها نیست.
4. مشکل «ردّالشمس» با مشکل «شق القمر» پیامبر گرامی (ص) یکی است و قرآن به دومی تصریح می کند و می فرماید: «اقتربت الساعة وانشقّ القمر»قمر/1
5. علی(ع) از نظر تاریخ نخستین کسی نیست که درباره او چنین کرامتی رخ داده است، بلکه طبق نقل تواریخ و احادیث درباره یوشع بن نون، وزیر موسی، نیز چنین حادثه ای رخ داده است.
6. تعبیر از این جریان به «ردّ الشمس» از نظر حس ظاهری است که شب و روز مولود حرکت خورشید است در حالی که در واقع مولود، حرکت زمین است. در این صورت یا زمین باید از حرکت بایستد در صورتی که کمی از وقت باقی و یا به عقب باز گردد اگر وقت تمام شده باشد.
7. سید اسماعیل حمیری (105 ـ 173) در قصیده بائیه خود معروف به قصیده «ذهبیه» درباره این فضیلت چنین می گوید:
رُدّت علیه الشَّمسُ لما فاتَهوقتُ الصَّلاة وقد دنت للمغرب
«خورشید برای علی بازگشت آنگاه که نماز عصر او فوت و مغرب نزدیک شده بود».
آیة الله جعفر سبحانی،سیمای فرزانگان ج 1
به نقل از سایت تبیان

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد