خواص دارویی گیاه پیچیک
مشخصات گیاه پیچک صحرایی
پیچک صحرایی یکی از ده گیاه هرز مهم و مسأله ساز دنیا می باشد و از گیاهان هرز خسارت زای باغات، مزارع گندم و محصولات تابستانه به شمار می رود.
به طور کلی گیاه هرزی اجباری است و بصورت وحشی یافت نمی شود. پیچک صحرایی گاهی با پیچک هفت بند اشتباه می شود.
اگر چه پیچک هفت بند یکساله و کوچکتر است و گلهای آن سبز مایل به سفید می باشند (سبز روشن).
علاوه بر آن در قاعده هر برگچه، یک غلاف غشایی یا اوکرانیز دارد ثابت شده که پیچک صحرایی روی ذرت و نیشکر اثر دگرآسیبی دارد.
از عصاره آن برای حفاظت از بدن از طریق تحریک رشد رگ های خونی در بافت های آسیب دیده استفاده می شود.
این عصاره در شکل تجاری به شکل کپسول فرموله می شود.
شرایط محیط رشد پیچک صحرایی
پتانسیل حدکثر سرعت رشد نسبی (Rmax) برای پیچک ۴۴/۲ و میانگین سرعت رشد آن ۳۶/۱ گرم بر گرم در هفته می باشد.
این نشان می دهد که سرعت رشد نسبی زیاد یکی از خصوصیات مهم علف های هرز خطر ناکی مانند پیچک می باشد.
چون مقدار ماده خشک تولید شده توسط هر گونه گیاهی باید متناسب با منابع مورد استفاده در طی فصل رشد باشد، سرعت رشد نسبی اغلب به عنوان یک شاخص بالقوه در توانایی رقابتی بین گیاهان زراعی و گیاهان هرز استفاده می شود.
علاوه بر این همبستگی شدیدی میان شاخس سطی برگ و سرعت رشد نسبی بالقوه وجود دارد.
به این صورت که هر چه گیاه شاخص سطح برگ بیشتری داشته باشد، سریعتر رشد نموده و بیوماس بیشتری تولید می کند.
تکثیر
یکی از روش های تکیثر این گیاه، کشت بذرهای آن است. پیچک در دمای بالا و کم بودن رطوبت و باران طی فصل رشد تعداد زیادی بذر تولید می کند.
هر گیاه قادر است ۵۰۰-۵۰ بذر تولید کند. این بذور می توانند در خاک و به حالت خواب سال های زیادی (تا ۲۸ سال) زنده بمانند.
جوانه زنی این بذور در طول سال و در صورت فراهم بودن رطوبت و دیگر شرایط، امکان پذیر خواهد بود؛ دمای مناسب برای جوانه زنی بذور پیچک ۳۵-۲۵ درجه سانتیگراد می باشد.
یکی دیگر از روش های ازدیاد این گیاه تقسیم ریزوم های آن می باشد. یک گیاه پیچک تنها شش ماه پس از جوانه زنی، ۱۹۷ ریشه عمودی هر کدام به طول تقریبی ۱۲۵ سانتی متر و ۳۴ ریزوم به طول میانگین ۱۲۰ سانتی متر تولید می کند؛ این ریزوم ها می توانند ۱۴۱ گیاهچه جدید ایجاد کنند.
قطعاتی به کوچکی ۵/۲ سانتی متر از ریشه آن، قادر به ایجاد یک گیاه کامل می باشد.
ترکیبات شیمیایی
از نظر ترکیبات شیمیایی در گیاه پیچک صحرایی وجود مادۀ کونولوولین تایید شده است از گیاه آلکالوئیدی جدا نشده است از گیاه در حدود ۴-۵/۱ درصد مادۀ رزینی به دست می آید که خاصیت مسهلی دارد . در ریشه یا ساقۀ زیرزمینی خشک شدۀ گیاه در حدود ۹/۴ درصد رزین وجود دارد. 1
خواص پیچک برای سلامت انسان
1. اثرات ضد التهابی
یکی از شناخته شده ترین مزایای استفاده از پیچک، به ویژه پیچک انگلیسی، برای درمان مشکلات التهابی در بدن است.
اگر از بیماری آرتریت، نقرس و یا روماتیسم رنج می برید، می توانید این گیاه را به صورت چای مصرف کنید یا برگ های آن را به طور مستقیم به روی نقاط ملتهب بکشید.
برای افرادی که ناراحتی و درد ناشی از آسیب یا جراحی را تجربه می کنند، پماد موضعی توصیه می شود. این گیاه دارویی می تواند التهاب داخلی را بهبود بخشد و دارای انواع مختلفی از کاربرد در دستگاه های مختلف بدن است.
2. بدن را سم زدایی می کند
مطالعات اولیه ارتباط بین بهبود کبد و کیسه صفرا و استفاده از پیچک نشان داد. این گاه به ارگان ها کمک می کند تا بهتر عمل کنند و سموم را از بدن به طور مؤثرتری دفع کنند، در نتیجه باعث تصفیه کردن خون و کاهش فشار بر این سیستم های حیاتی می شود.
3. مراقبت از پوست
برای قرن ها، مردم از برگ های پیچک استفاده می کرده اند تا درد و عفونت زخم های سوختگی را بر روی پوست خود را به حداقل برسانند.
این گیاه همچنین برای زخم های باز یا دیگر زخم ها کارایی دارد، زیرا خواص ضد باکتری خاص برگ های آن، بر اساس ماهیت حفاظتی ساپونین های موجود در برگ آن است. این گیاه همچنین می تواند به کاهش ناراحتی و تحریک ناشی از بیماری پسوریازیس، اگزما، آکنه و سایر مشکلات بهداشتی مرتبط با پوست به فرد مصرف کننده کمک کند.
4. احتقان را کاهش می دهد
از برگ های پیچک معمولاً برای از بین بردن احتقان و التهاب دستگاه تنفسی استفاده می شود. آن ها به عنوان یک خلط آور عمل می کنند و می توانند خلط و مخاط در سیستم برونش را تجزیه کنند.
با از بین بردن این زمینه های پرورش پاتوژن ها و باکتری ها، می توانید سلامت کلی خود را بهبود بخشید و زمان بهبودی خود را بعد از ابتلای به بیماری کاهش دهید.
این امر همچنین باعث می شود که عصاره این گیاه برای تسکین واکنش های آلرژیک و آسممؤثر باشد، زیرا باعث کاهش التهاب این قسمت ها می شود.
5. پیشگیری از ابتلای به سرطان
اگرچه در این زمینه تحقیقات هنوز در حال انجام است، اما بسیاری از خواص پیچک را در حال حاضر نشان داده اند و نتایج این تحقیقات نشان می دهد که این گیاه دارای فعالیت آنتی اکسیدانی قابل توجهی است که به این معنی است که آن ها می توانند از گسترش و یا توسعه سرطان در فرد مصرف کننده آن جلوگیری کنند.
با حذف رادیکال های آزاد و جلوگیری از جهش و آپوپتوز، برگ های پیچک می توانند بدن را از طیف وسیعی از بیماری های مزمن، از جمله ابتلای به سرطان محافظت کنند.
6. خواص ضد باکتری
علاوه بر خواص ضد باکتریایی آن، پیجک دارای خاصیت آنتی هلمتیک (ضد انگلی) و ضدالتهابی است که این امر برای حذف کرم ها و انگل های روده ای مناسب است. شما می توانید روده خود را با مصرف این گیاه و استفاده از خواص پیچک پاک کنید و همچنین به صورت موضعی لوسیون یا عصاره آن را برای رهایی از این شپش های ناراحت کننده و خارش مصرف کنید! 2
موارد احتیاط
بعضی از افراد گزارش کردهاند که تماس مستقیم این گیاه با پوست موجب تحریک میشود، بنابراین اگر پوست شما حساس باشد، ابتدا آن را به میزان متوسط مصرف کنید و واکنش خود را ببینید. در بیشتر موارد مصرف خوراکی این گیاه بی خطر است.
با این حال، اگر باردار هستید، از مکمل یا عصاره پیچک استفاده نکنید، زیرا ترکیب قوی مواد شیمیایی آن میتواند مضر باشد.
همانطور که همیشه لازم است، قبل از انجام تغییرات عمده در رژیم بهداشتی خود، با یک متخصص پزشکی یا گیاهپزشک در این زمینه مشورت کنید. 3
پی نوشت:
1.www.namagard.com
2.www.saednews.com
3.www.redmag.ir