منافع جسمی و روحی شر در الهیات مسیحی
رنج برای هر انسانی در مرحله اول بسیار تلخ و آزاردهنده به نظر میرسد و انسان را نه تنها به لحاظ جسمی بلکه به لحاظ روحی نیز درگیر میسازد. هر درد فیزیکی قطعا رنجی روحی را به همراه خواهد داشت. اما همیشه رنجها بیهوده نبودهاند و برای آنها فایده و کارکردی وجود دارد. رنج جسمی و عاطفی نقش مهمی در زندگی انسان داشته و در بسیاری از مواقع برای او مفید بوده و او را از وجود بیماریهایی آگاه میسازد که تا پیش از آن بدانها آگاه نبوده است.
تعداد کلمات 601/ تخمین زمان مطالعه 3 دقیقه
علت رنجهای روحی و جسمی در زندگی انسان:
یانسی از کار خود در بیمارستان مخصوص بیماران جذامیسخن میگوید. اینکه این کار به او آموخته است که درد، برای سلامتی و بقای انسان ضروری است. او مثال بیمار جذامیای را میآورد که به دلیل عدم احساس درد در چشمانش، کور میشود. او تأکید میکند که درد برای شرایط و موقعیت بشر امری ضروری است. [1]
“جان هیک” برای توجیه شرور طبیعی که رنج یکی از نمادهای آن است، به اهمیت و ارزش بیولوژیکی و حیاتی رنج اشاره مینماید و آن را عامل بقاء نسل میداند. چرا که رنج به مثابه آموزگاری است که به بشر راههای مقابله با عوامل کوتاهکنندهی عمر را آموزش میدهد. درد و رنج، به سان عامل هشدار دهندهای است که با ایجاد حساسیت به بشر میآموزد چگونه خود را در مقابل عوامل نابودکننده، حیات حفظ نموده و سبب میشود انسان برای بازیافت سلامتی و بهبودی تلاش کند.
همه ما برخورد سریع با موانع را تجربه نمودهایم. همه از سقوط، آتشسوزی، ابزارهای خطرناک و سلاحهای کشنده میترسیم. همه از نزدیک شدن به حیوانات درنده هراس داریم. عوامل نامبرده همه به نوعی موجب ظهور درد و به دنبال آن رنج شده و تهدیدکنندهی حیات بیولوژیکی ما میباشند و ما در مقابل آنها، با اتخاذ روشهای تدافعی و یا پرهیز از در معرض واقع شدن، سلامت خود و بقاء نسل را حفظ میکنیم و همهی اینها به مدد تجربهی ما از درد پدید میآید.[2]
رنج را میتوان به عنوان ابزار هرس برای از بین بردن چوبهای مرده زندگیمان همچون نقاط ضعف، گناهان، غفلت و جهل، نگرشها و ارزشهای خام و بی تجربه و… در نظر گرفت که هدف اصلی آن افزایش سرزندگی است.
نمایش پی نوشت ها:
[1]. When Life Hurts: Understanding God’s Place in Your Pain, p. 33.
[2]. علیزمانی، عباس، خلیلی، اکرم، پیشین، ص57.
منابع:
– زمانی، علی، امیر عباس و خلیلی، اکرم، «تئودیسه پرورش جان هیک»؛ پژوهش نامه فلسفه دین، سال نهم، شماره دوم، پاییز و زمستان 1390.
– When Life Hurts: Understanding God’s Place in Your Pain, Multnomah Books, 1999.