ازدواج يكي از حساس ترين و در عين حال سرنوشت ساز ترين مراحلي است كه جوان بايد با احتياط و با كمك از تجارب ديگران از آن مرحله بگذرد. اگر چه ازدواج امريست شيرين ولي خداي نخواسته گاهي بخاطر عدم توجه به مسائل مقدماتي ازدواج، ممكن است مسير اشتباه طي شود و انسان در درة ناسازگاري و اختلاف بيفتد, اما همين مسير اگر با شناخت و احتياط اوليه طي گردد يك عمر سازگاري و تفاهم به همراه خواهد داشت و سپس فرزندان در هواي مطبوع اين سازگاري رشد مي كنند و از نشاط و پويايي اين خانواده لذت مي برند و به شكوفايي مي رسند، پس چون كه مسأله، سرنوشت ساز است احتياط، شرط عقل است.
حال دوست گرامي براي اين كه اين مسير را صحيح بپيمائيد نكاتي را بيان مي داريم كه اميد است مورد استفاده واقع گردد.
1. ملاك هاي ازدواج:[1]درباره ملاك هاي ازدواج بيشتر مطالعه كنيد همسر شما بايد در بسياري از امور با شما سنخيت داشته باشد در اين شرائط است كه شما مي توانيد با هم يك زندگي شيرين و سرشار از تفاهم را داشته باشيد پس دقت كنيد آيا فرد مورد نظر شما از نظر (ايمان، اخلاق، اصالت خانوادگي، سن، زيبايي، تحصيل، وضع اقتصادي، سلامت جسم و روح و… ) با شما تناسب دارد يا نه (فراموش نكنيد كه تناسب بالاتر تفاهم بيشتر را به ارمغان خواهد آورد).
2. كنترل احساسات:
از جمله ويژگي هاي جواني آتشين شدن عواطف و احساسات و هيجانها، طوفان مزاج ها و بيداري غريزة جنسي است.[2] بنابراين بهتر است حساب شده گام برداشت و با لحاظ همه شرائط تصميم گرفت. دوستي از طريق اينترنت نمي تواند تمام حقايق را براي شما بيان دارد، براي ازدواج لازم است خانواده ها هم حضوراً در چند جلسه همديگر را ببينند و با هم صحبت هايي داشته باشند و دختر و پسر با همديگر درباره زندگي آينده خود سخن بگويند و با رفتار و آداب همديگر آشناتر شوند و مقدار تناسب ها را در اين پيوند بررسي كنند.
3. خواستگاري رسمي.
مراسم خواستگاري که در فرهنگ جامعه ما انجام مي شود مزيتهاي زيادي به دنبال دارد. يکي از اين مزيتها رسميت پيدا کردن ارتباط دو خانواده به هدف ازدواج است. شما نيز براي اين که منزلت و شأن خود را به خانواده اين دختر خانم نشان دهيد، اين مسير را طي نماييد و از راههاي غير رسمي صرف نظر نماييد. از جمله در خواستگاري رسمي پسر تحت حمايت خانواده خود حرکت مي کند و خواسته خود را به خانواده دختر خانم ابراز مي نمايد.
3. پيرامون استخاره:
استخاره بدون توجه به نظر كارشناسان، مطالعه، تحقيق، تفكر و گفتگوهاي دو طرف جايي نداشته است، استخاره اختصاص به زماني دارد كه انسان پس از طي كردن مراتب ياد شده به نتيجه نرسد و مرد دو متحير باشد.
4. آداب عرفي و ديني:
شما فردي متدين هستيد. چرا كه مرجع تقليد شما طبق نامه خودتان روشن است و حتي براي اقدام به ازدواج از قرآن كمك خواسته ايد بهتر است در انتخاب همسر به شرائط عرفي و ديني توجه كنيد كه حتما اين كار به مصلحت شماست. مشاوران و علماء نيز چنين رابطه ها و آشنا شدن ها بدون هماهنگي والدين و خارج از خواستگاري رسمي را به صلاح شما نمي دانند و نامه هاي رسيده از جوانان پشيمان و تجارب ما نيز همين گفته را ثابت مي كند. گاهي همين آشنايي ها باعث مي شود جوان دقيق تصميم نگيرد و حتي گوش به حرف پدر و مادر هم ندهد و جوانب را نسنجد، حال كه پدر و مادر شما نيز با اين كار مخالف اند، شما از اين مورد صرف نظر كنيد، چرا كه شروع آشنايي شما خوب شكل نگرفته است[3] چون رضايت والدين نفس بسيار مهمي را در محارت و خوشبختي ايفا مي كند اگر مي توانيد والدين خود را راضي كنيد و رسماً با همراه ايشان به خواستگاري آن دختر اقدام كنيد اما اگر راضي نشدند به نظر مي رسد. كه صلاح نيست اقدام كنيد.
علاقه:
شما نگران حال آن دختر هستيد و ممكن است تصميم گرفته باشيد به ملاقات او برويد،اما حال معلوم نيست ازدواج شما سر بگيرد از اين تصميم صرف نظر كنيد و او را با (ملاقات خود بيشتر به خود گره نزنيد، اگر او را به عنوان يك انسان و دوست داريد رابطه خود را از همين جا قطع كنيد تا او زندگي جديدش را بازسازي كند از طرفي عدم ازدواج شما و حفظ رابطه به ضرر اوست چون احتمالاً همسر آينده او با دانستن چنين موضوعي زندگي او را تلخ مي كند پس توصيه مي شود در صورت مخالفت منطقي و جدي پدر و مادرتان با يك پيام كوتاه شرائط خود را توضيح دهيد و با بيان اينكه عدم ارتباط به نفع هر دو است با هم خداحافظي كنيد.
تذكر1: همه مراجع اعتقاد دارند كه در چت دختر و پسر اگر خوف فتنه و كشيده شدن به گناه وجود داشته باشد آن چت جايز نيست.[4]تذكر 2: طوفان جواني شور هيجان هاي آن از يك طرف و عدم ثبات عاطفي و نيازهاي شديد رواني (اختلاف والدين و ناسازگاري احساس دوستي خالصانه كم تجربگي زمينه هاي وابستگي دختر و پسر به همديگر نه كه اگر اين فرايند با تدبير مشورت و تدريج طي نشود احتمال ناسازگاري بعدي زياد خواهد بود.
معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. جوانان و انتخاب همسر، علي اكبر مظاهري، پارسايان.
2. مشاوره ازدواج و خانواده، سيد مهدي بيرجندي، نشر آواي نو.
تذكر:
نظر حضرت آية الله بهجت ـ حفظه الله ـ درباره رابطه دختر و پسر از طريق اينترنت:
ايشان چنين گفتگو ها و مكاتبه هاي اينترنتي را حرام مي دانند.[5]
پي نوشت ها:
[1] . مظاهري، علي اكبر، جوانان و انتخاب همسر، نشر پارسايان.
[2] . قائمي، علي، شناخت، هدايت، تربيت، انتشارات اميري، چاپ هفتم، 1378، ص 13.
[3] . در چنين آشنايي ها زن و شوهر كاملا در آينده و زندگي زناشوئي به هم مطمئن نيستند مرد پيوسته نگران است كه آن دختر با فردي جديد رابطه ايجاد كند و زن هم همين طور عمل مي كند.
[4]. حسيني، سيد مجتبي، رساله دانشجويي، نشر دفتر نشر معارف، چاپ سوم، 1385، ص191.
[5] . اين مساله توسط نويسنده از دفتر حضرت آيت الله بهجت (حفظه الله) سوال شد.