خانه » همه » مذهبی » من سؤالی راجع به استخاره از قرآن داشتم. من می خواستم با یکی از هم دانشگاهی خود ازدواج کنم و دو به شک بودم که از قرآن استخاره کردم و بد آمد. آیا این بدین منظور است که من نباید با آن دختر ازدواج کنم؟

من سؤالی راجع به استخاره از قرآن داشتم. من می خواستم با یکی از هم دانشگاهی خود ازدواج کنم و دو به شک بودم که از قرآن استخاره کردم و بد آمد. آیا این بدین منظور است که من نباید با آن دختر ازدواج کنم؟

در ابتدا گفتنی است عمل به استخاره از لحاظ شرعی واجب نیست اما در صورتی که به جا و با رعایت شرایط لازم گرفته شود, خوب است احترام آن را رعایت کرد. برای اطمینان خاطر پس از گذشت مدتی با دادن صدقه و با مشورت بیشتر اگر به نتیجه قطعی رسیدید, بدون دغدغه از ازدواج کنید . استخاره در حقیقت کمک برای رفع شک و طلب خیر از خدا است و مربوط به مواردی است که انسان با فکر, مطالعه و تحقیق و مشورت به نتیجه روشنی نمی رسد و شکش برطرف نمی شود. بنابراین در صورتی که نسبت به ازدواج با آن فرد تحقیق و مشورت نموده و از وجود شرایط کفویت مطمئن هستید و شک ندارید, استخاره نکنید و در صورتی که استخاره کرده اید به نتیجه آن توجهی نکنید و بدون هر گونه نگرانی در مورد ازدواج اقدام نمایید و بدانید که شرعا نیز عمل به استخاره واجب نیست, البته تنها در صورتی که انسان به جا استخاره کرده باشد, یعنی با تحقیق و مشورت به نتیجه نرسیده باشد و موضوع برایش کاملا مشکوک باشد, بهتر است به استخاره عمل کند و اگر مراجع نیز فرموده اند, بهتر است به استخاره عمل شود, مربوط به این مورد است.توضیح بیشتر:استخاره در لغت به معناى طلب خیرنمودن از خداوند است؛ یعنى، آن که آدمى در هر کارى از خداوند طلب خیر کند (دعا). معناى دیگر استخاره، نوعى قرعه زدن براى رفع تحیر است که البته همراه با دعا و خواست از خداوند است. این کار ممکن است به وسیله تسبیح و یا قرآن انجام گیرد.استخاره در موردى است که انسان دچار تردید شده باشد. قبل از استخاره باید همه مقدمات و شرائط لازم را بر هر کارى فراهم ساخت از قبیل مطالعه و فکر، مشورت با اهل فن و افراد مجرب، اگر اقدامات فکرى و فیزیکى دیگرى از قبیل بررسى و تحقیق لازم باشد باید به انجام رسانید بعد از همه اینها چنانچه باز دچار تردید است نوبت به استخاره مى رسد. مورد مهمى که دیده مى شود بسیارى از خانواده ها به استخاره روى مى آورند مسأله ازدواج است. ما باتجربه اى که داریم توصیه اکید داریم که در این راستا به صرف یک استخاره اقدام نکنید؛ وادى حساس و سرنوشت سازى است. قبل از هر چیز اصول یاد شده را رعایت فرمائید و اگر شواهد و دلائل کافى براى صلاحیت فرد پیدا کردید و با فرزانگى و حکمت و به دور از هیجان و احساسات طرف را شایسته همسرى دیدید در اینجا استخاره ضرورت ندارند(حضرت امام خمینی(ره) برای ازدواج استخاره نمی کردند و می فرمودند: ازدواج استخاره ندارد). ولى اگر پس از طى همه مقدمات و اصول لازم باز هم مردد ماندید آنگاه نزد فرد شایسته اى اقدام به استخاره کنید.نکته دیگر آن که اگر کسی پس از استخاره خواست برخلاف آن عمل کند. در صورتی که شرایط عمل مورد نظر تغییر نکرده باشد، می تواند با دادن صدقه قابل توجه واطعام جمعی از مؤمنین، به خواسته خود جامعه عمل بپوشاند(مطلب اخیر برگرفته از فرمایش حضرت آیت الله بهجت است).
مطلب دیگر: فکر، مشورت، تحقیق و توکل در هر کاری اشتباه را اگر از بین نبرد لااقل کاهش می دهد. اما در عین حال باید توجه داشت که احتمال اشتباه هم همیشه وجود دارد لذا ممکن است بعضی مسایل در مرحله تحقیق و مشورت دور افتاده باشد و پس از وقوع عمل (مثلا انجام ازدواج که مورد سؤال بود) نمایان شده باشد. مطلب دیگر آن که، چه کاری که با مشورت و تحقیق انجام می گیرد و چه کاری که با استخاره پیگیری می شود, هیچکدام به معنای آن نیست که آن عمل از هر جهت مناسب و بی کاستی است، بلکه بیانگر آن است که در مجموع، مصلحت انجام آن کار یا ترک آن ترجیح دارد. مثلا در مسأله انتخاب همسر، هیچگاه نمی توان کسی را یافت – چه زن و چه مرد – که از هر جهت کامل باشد، بنابراین، همین اندازه که فرد دلخواه شرایط عمده مطلوبیت را داراست برای انتخاب و ازدواج مناسب خواهد بود و کاستی های جزیی متقابل قابل اغماض و یا رفع خواهد بود.
تأکید می کنیم که: استخاره مربوط به وضعیتی است که انسان با تحقیق و تفحص به نتیجه دلخواه و مطمئن نمی رسد و هنوز شک دارد. چون شما کاملا نسبت به هم شناخت دارید, شاید اصلا موردی برای استخاره نبوده است و نباید استخاره می کردید. اکنون که این کار را کرده اید لازم است بدانید که عمل به اقتضای آن لازم نیست و نباید فرصت زندگی بدست آمده را با یک عمل نا بجا از دست بدهید. در صورتی که مطمئن هستید شرایط کفویت را دارید و خانواده ها موافق هستند برای ازدواج اقدام کنید و نگران نتیجه استخاره نباشید.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد