در مورد سؤالهاي شما نكاتي را خدمت شما بيان ميكنيم:
الف) زندگي فراز و نشيب بسيار دارد: دوست عزيزهمان گونه كه ميدانيد زندگي هميشه يكسان نيست. گاهي خوشي، شادي و رفاه است و زماني سختي و رنج. شايد سؤال كنيد چرا در زندگي گرفتاري، رنج و سختي وجود دارد؟ در پاسخ اين سؤال لازم است مثالي بزنم زندگي مثل كلاس درس است ما در اين كلاس با مسائل مختلف آشنا ميشويم و نكات مفيدي ميآموزيم. در كلاس زندگي ما با امتحان و آزمايشهاي مختلفي (سختيها و راحتيها) روبرو ميشويم. گاهي از ما امتحان فقر، تنگدستي، بلا، بيماري ميگيرند و گاهي امتحان ثروت، سلامتي، رفاه و آسايش. عملكرد ما در قبال اين آزمايش نمرة عمل ما را معين ميكند و اين خود يك امتياز براي ما انسانها محسوب ميشود. چرا كه در بين موجودات تنها ما انسانها ميتوانيم در اين امتحانها شركت كنيم و ارتقاء كلاس و رتبه پيدا كنيم. اما متأسفانه برخي در امتحان زندگي خوب نميدرخشند و باعث افت و مردودي در كلاس معرفت و عمل ميشوند[1] و كارنامة اعمالشان از گناه سياه است.
ب) بلاها عمومي هستند: دوست عزيز، بلا اختصاص به برخي انسانها ندارد دير يا زود به سراغ همه مي آيد. حتي امامان معصوم ـ عليهم السّلام ـ ما نيز با بلا و سختي آزمايش ميشدند و آنها با صبر، تحمل، شكر گذاري، صدقه، استغفار و طلب آمرزش، ديدار اقوام و نزديكان، دعا، تلاش و كوشش با بلاها برخورد ميكردند[2] و اين شيوهها نيز بايد سرمشق ما قرار گيرد.[3] پس نميتوان گفت همة بلاها و گرفتاريها به خاطر گناه است برخي از سختيها تنها جنبة آزمايش، هشدار و ارتقاء رتبه است مثل فوت پدر شما كه شما با صبر خود ارتقاء درجه گرفتهايد.
هر كه در اين بزم مقربتر است
جام بلا بيشترش ميدهند.
از حكمتهاي سختيها اين است كه بسياري از افرادي كه به موفقيتهايي رسيده اند علّت عمده كار خود را وجود سختيها و مشكلات بيان داشتهاند.
ج) انجام وظائف شرعي: در نامة خود نوشتهايد كه به انجام واجبات و ترك محرمات الهي اهميت ميدهيد واين يك امتياز و نقطه قوت براي شما محسوب ميشود. چون شما هنوز به سن تكليف نرسيدهايد امّا به انجام مناسك و اعمال ديني علاقمند هستيد. اين عمل به خاطر دل پاك و بيآلايش شما است كه ان شاء الله در ساية بندگي خداوند نورانيتر ميشويد. عزيزم توجه به خدا، رابطه صميمي شما با خانواده و مادر بزرگتان و انجام وظائف ديني خود بهترين وسيله براي دفع بلا هستند و همين امور باعث دفع بلا از شما شده است و احتمالاً خواب مادر بزرگ شما به خاطر شدت علاقه او به شما و سلامتي شما است.[4]د) بي توجهي: گاهي مواقع انسان در زندگي با سختي، و مشكلاتي روبرو ميشود كه به خاطر بي توجهي و عدم رعايت مسائل ايمني و يا عدم كمك از افراد با تجربه است در اين مواقع اگر ما با مشكلاتي روبرو شديم نبايد آن را از طرف خدا و يا بخاطرگناه بدانيم. آن امر بيشتر از هر چيز به خاطر اهمال كاري، سهل انگاري و عدم توجه به توصيههاي اهل دانش واطلاع ،آن عمل اتفاق افتاده است و انسان بايد بيشتر از همه خود را سرزنش كند. مثل فردي كه در طول سال درس نميخواند از اساتيدش كمك نميگيرد و بعد تجديديش را بدبياري، بدشانسي و بلاي الهي مينامد.
هـ) جلب رضايت خدا:
براي جلب رضايت خدا به موارد زير توجه كنيد و آنها را در عمل پياده كنيد.
1. وظايف شرعي خود را همچنان باشور وشعور و نشاط انجام دهيد.
2. به نزديكان خود به خصوص مادرتان احترام بگذاريد چون اين سفارش خدا به شما است و خود منشاء بركت و رحمت خدا براي شما است.[5]3. نسبت به بندگان خدا خوشرفتار و خوشگفتار باشيد چون محبوب خدا است و اين كار شما را محبوب ديگران ميكند.[6]4. براي خود دوستي انتخاب كنيد كه سه ويژگي داشته باشد. (طبق نظر حضرت عيسي ـ عليه السّلام ـ )
الف= ديدارش شما را به ياد خدا اندازد.
ب= گفتارش به علمتان بيفزايد.
ج= كردارش باعث افزايش عمل شما نسبت به كارهاي خير و آخرت گردد.[7]5. براي رسيدن به كمال و آگاهي اهل مطالعه باشيد.
6. هر گاه مرتكب گناه و خطايي شديد سريع از آن باز گرديد (در مورد سؤال شما نيز همين صدق ميكند دربارة خود تأمل كنيد اگر گناهي مرتكب شدهايد از خدا طلب بخشش كنيد و اگر كسي را ناراحت كردهايد از او پوزش بطلبيد)
7. ساعات روزانه خود را طبق برنامه به چهار قسمت تقسيم كنيد. الف: عبادت و اطاعت از خدا.
ب: كار و تلاش. ج: خواب و استراحت د: استفاده از تفريحات و لذتهاي حلال.
8. نسبت به مسائلي كه نميدانيد با متخصّص متعهد مشورت كنيد چون رسول خدا ميفرمايند: هيچ پشتيباني مثل مشورت نيست.[8]9. در مورد خواب به معبّر خواب رجوع كنيد؛ كسي كه عالم وخيرخواه باشد و متبحر.
10. در هنگام ديدن خواب بد دعا و آدابي توصيه شده است كه امام صادق(ع) در اين مورد فرمودند: هر گاه فردي چيزي در خواب ديد كه آن را خوش ندارد، خود را از آن پهلو كه بر آن خوابيده بود تغيير دهد. مثلا اگر به پهلوي چپ يا به رو خوابيده بود، به پهلوي راست بگويد:
«انما النجوي من الشيطان ليحزن الذين آمنا و ليس بضارهم شيئا الاباذن الله»[9] و سپس بگويد:
«عذت بما عاذت به ملائكه الله المقربون و انبياء المرسلون و عباده الصالحون من شر ما رأيت و من شر الشيطان الرجيم»[10] يعني از شرّ آنچه در خواب ديدم و از شرّ شيطان رجيم به آن چه ملائكه مقرب الهي و انبياء مرسل و بندگان صالح او به آن پناه برده اند، پناه مي برم.
معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1ـ دكتر شرفي . محمد رضا . جوان و نيروي چهارم زندگي . نشر سروش تهران .
2ـ فرهاديان . رضا . آنچه يك جوان بايد بداند . نشر بوستان كتاب قم .
پي نوشت ها:
[1] . براي اطلاع بيشتر به كتاب : لقماني . احمد . راز سختيها و بلاها در زندگي . انتشارات بهشت بينش . رجوع فرماييد .
[2] . اقتباس : لقماني . احمد . راز سختيها و بلاها در زندگي . انتشارات بهشت بينش . ص 98 ـ 93 . همچنين در ابتداي دعاي كميل ميخوانيم كه حضرت با دعا از خدا ميخواهند كه بلاها ، گرفتاري و سختيهايي كه به سبب لغزشها نازل شده برطرف شود .
[3] . چون طبق نظر قرآن شريف آنها الگوي ما هستند لَقَدْ كان لكم في رسول اللهِ اسوة حَسَنَةٌ. احزاب/21 .
[4] . براي آگاهي دربارة خواب و رؤيا به كتاب : لقماني . احمد . خواب ، رؤيا ، تعبير . انتشارات بهشت بينش . رجوع فرماييد .
[5] . بقره/83 ـ و بالوالدين اِحسانا.ً
[6] . بقره/83 ـ قولوا للناس حُسناً .
[7] . شرفي . محمد رضا . جوان و نيروي چهارم زندگي . ص 141 . تهران . نشر سروش . چاپ سوم . 1381 .
[8] . همان . ص 119 .
[9]. مجادله/10 .
[10]. بحار الانوار . ج76 . ص220 .