نصايح علامه حلي به فرزندش(1)
نصايح علامه حلي به فرزندش(1)
ـ ارزش تقوا
من تو را به رعايت تقوا سفارش ميكنم؛ زيرا تقوا سنتي پايدار و فريضهاي ضروري است و سپري است كه انسان را از عذاب الهي نگه ميدارد و نيز توشه پايدار است و تقوا پرمنفعتترين چيزي است كه انسان را براي روزي كه ياوري برايش نيست مهيا ميكند.
ـ امر به معروف و نهي از منكر
بر تو باد پيروي از دستورات خدا و انجام چيزي كه خدا را خشنود ميكند و پرهيز از چيزي كه خدا نميپسندد و اجتناب از نواهي خدا.
ـ لزوم تحصيل كمال
از زمان در جهت تحصيل كمالات نفساني بهرهگيري كن و اوقاتت را در به دست آوردن فضايل علمي و كسب دانش و ارتقا از نقصان به قله كمال و بالا رفتن از پستي ناداني به اوج عرفان صرف كن!
ـ مساعدت و احسان به ديگران
در گسترش و بذل معروف بكوش! به برادران ديني كمك و مساعدت كن! بدرفتاري افراد را به احسان و نيكي پاسخ بده! و وقتي كسي به تو نيكي كرد تشكر كن!
ـ اهميت همنشيني با علما و فضلا
با افراد پست و نادان همنشيني و مصاحبت نكن كه ثمرهاش صفت زشتي و پستي است بلكه بر تو باد ملازمت دانشمندان و همنشيني با فضلا؛ زيرا باعث ميشود انسان براي رسيدن به كمالات مستعد شود و موجب ايجاد نيرويي است كه به وسيله آن انسان ميتواند مجهولات را كشف كند.
ـ احترام به فقها و علما
بر تو باد به تعظيم فقها و تكريم علما، زيرا رسول خدا فرمود:
«هركس فقيه مسلماني را احترام كند، خدا را در روز قيامت ملاقات كند، درحاليكه از او راضي است و هركس به فقيه مسلماني بياحترامي كند، خدا را در روز قيامت ملاقات كند درحاليكه خداوند بر او خشمناك است. خدا نظر به چهره عالم و نگاه به در خانه عالم و مجالست با علما را عبادت قرار داده است».
ـ لزوم محاسبه نفس
بايد امروزت بهتر از ديروزت باشد. بر تو باد توكل و صبر و رضا و اينكه هر روز و شب نفست را محاسبه كني و بسيار از پرودگارت طلب آمرزش كني! بترس از نفرين مظلوم، به خصوص يتيمها و پيران؛ چراكه خدا در اينجا گذشت ندارد.
ـ اهميت نماز شب
بر تو باد نماز شب؛ زيرا رسول خدا(ص) به آن ترغيب نموده و فرموده: «هركس در نماز شب اجلش برسد، اهل بهشت است».
ـ ارزش صله رحم و حسن خلق
بر تو باد صله رحم؛ زيرا صله رحم عمر را زياد و طولاني ميكند و بر تو باد به حسن خلق؛ زيرا رسول خدا(ص) فرمود: «شما با مالتان اگر نميتوانيد دل مردم را به دست آوريد، حداقل با اخلاقتان آنها را دستگيري كنيد».
پي نوشت:
1. وسائل الشيعه، ج 11، ص 556، ح 1؛ غلام حيدرحسيني خراساني، پدران مسئول نصايح انبياء، امامان و علما به فرزندان، صص 139 ـ 142.
منبع:گلبرگ 118
/ن