عصراسلام: در این نوشته با دوری از بحث فنی و پیچیده کردن بیش از حد ماجرا، به ده توصیه ساده و کلی برای این کار اشاره میکنم:
از ساعت استفاده کنید! اگر ساعت مکانیکی را مدتها گوشهای بیکار بگذارید (گاهی برای محافظت بیشتر!) چندان لطفی به آن نکرده و ممکن است در درازمدت باعث آسیب به موومنتش شوید. ساعت برای کار کردن است هر قدر عزیز یا گران یا … از آن استفاده کنید؛ به خود و ساعتتان عشق بدهید!
نگذارید آلودگی روی ساعت بماند! استفاده معمولی از ساعت سطوح آن را به ذراتی آلوده میکند (دست کم چربی پوست!) دست کم روزی یک بار وقتی ساعت را از دست باز میکنید تا گوشهای بگذارید، با یک دستمال نرم (عینک پاک کن) سریع یک دستی به سر و گوشش بکشید. با تشکر از طرف ساعت!
اگر از ساعت در محیط خشنی استفاده شد (گل، شن، آب دریا) کمی برای تمیز کردنش وقت و دقت بیشتری صرف کنید. ضد آب بودن (در سطح ساعتهای غواصی) این کار را سادهتر میکند. در هر حال از جریان پرفشار آب یا هوا (سشوار) برای تمیز و خشک کردن دوری کنید.
بدیهیات! شوک فیزیکی، رطوبت و میدان مغناطیس قوی سه دشمن اصلی ساعتهای مکانیکی هستند. هرچند ساعتهای امروزی در مقابل اینها مدام بهتر و بهتر شدند، ولی این هم بیشتر برای حفظ ساعت در شرایط پیش آمده و ناخواسته است. ساعت تان را زیاد به چالش نکشید، چه کاریست!
ضد آب بودن ساعت را بیش از حد دست بالا نگیرید! جدول اسمی با کاربرد عملی فرق دارد. مثلا ساعت ضد آب ۳۰ متری در این حد است که اگر ظرف میشورید و قطرات آب به آن پاشید دوام بیاورد. حتی آن هم اگر قرار است دو ساعت ظرف بشورید از دست باز کنید.
نکته دیگر اینکه ضد آب بودن گاهی به چیزهای سادهای مثل یک واشر وابسته است و لزوما برای همیشه نیست. ساعتی نویی که ضد آب است ممکن است چند سال بعد دیگر آنقدرها ضد آب نباشد! اگر ساعت را سرویس میکنید از این موضوع دوباره مطمئن شوید.
دوری از رطوبت و شوک، چون ملموس هستند، گاهی سادهتر از میدان مغناطیسی ست. برای همین در مورد سومی بیشتر هشدار میدهند و گاهی هم اغراق میشود! ساعتهای جدیدتر مقاومت خوبی در مقابل آن دارند و چندان جای نگرانی نیست، ولی به اینکه ساعت خود را کجا میگذارید دقت کنید.
بلندگوها (هر چه بزرگتر بدتر) از شناخته شده ترین منابع میدان مغناطیسی قوی در خانه و محل کارهستند، ولی گاهی از دشمنهای کوچک پنهان غافل میشویم. مثل آهنربا در جلد تبلتها و امثال آن که هر چند کوچک ولی گاهی قوی بوده و به دلیل شرایط استفاده، گاهی خیلی نزدیک به ساعت قرار میگیرند!
اصول میدان مغناطیسی ساده است، قدرت منبع و فاصله از آن تعیین کننده شدت. آنچه در فضاهای عمومی و خصوصی زندگی روزمره با آن سر و کار داریم مشکلی برای یک ساعت مکانیکی ایجاد نمیکنند. اگر ساعت مغناطیسی شد (تندتر کار میکند، مثلا چند دقیقه در روز) آخر دنیا نیست و قابل تعمیر است.
ساعت مکانیکی، هرچقدر هم خوب یا نو باشد، احتیاج به سرویسهای دورهای دارد. مدت این بازه را سازنده تعیین میکند. به صورت میانگین هر ۵ سال ساعت خود را به یک ساعتساز امین و کاربلد بسپارید تا برایتان سرویساش کند. برای ساعتهای لوکس جدید نمایندگی رسمی معمولا بهترین گزینه است.
یک راه داشتن ساعتهای بیشتر داشتن بندهای بیشتر است! استفاده از ساعت با بندهای مختلف روش مرسومی بین ساعت دوستان است که به سادگی گاهی تمام ظاهر و موقعیت استفاده از ساعت را بیش از آنکه تصور کنید عوض میکند. بند ساعت و انتخاب آن بحث مفصلی است که باید جدا به آن پرداخت.
ولی یک هشدار مهم اینکه عوض کردن بند ساعت در کمال سادگی باید اصولی، با ابزار مناسب و دقت و حوصله انجام شود. موقع عوض کردن بند ممکن است خیلی راحت خطی روی لاگ ساعت بندازید و آن وقت طعم شیرین بند متفاوت زهرمار میشود!
ساعت را روی دستتان کوک یا تنظیم نکنید! ساعت مکانیکی برای این کار طراحی نشده. سادهتر از اینکه فکرش را بکنید به محور کراون آن آسیب میزنید. پیچ کراون را باز نگذارید. بعد از تنظیم آن را به جای اولش برگردانید و اگر پیچی است محکم اش کنید. حتی ساعت غواصی با کراون شل ضد آب نیست.
یک شناخت کلی از کالیبر موومنت (موتور محرک) هر ساعت داشته باشید و بایدها و نبایدهایش را رعایت کنید. مثلا در بعضیها نباید تاریخ را بین ساعتهای ۹ تا ۳ عوض کرد! یا اینکه عقربهها را خلاف جهت حرکت داد! اگر حال جستجو ندارید دست کم همین دو کار را نکنید!
آخر اینکه سعی نکنید تغییرات ظاهری ساعت خود را بلافاصله و به هر قیمتی درست کنید! در بیشتر موارد کارهایی مثل پولیش کردن، رنگ کردن صفحه، عوض کردن اجزا ممکن است ساعت شما را کمی نوتر نشان دهد، ولی احتمالا از ارزشش کم میکند. بگذارید ساعت به شکل طبیعی کهنه شود!
ساعتها گذر زمان را یک جور دیگر هم نشان میدهند: با کهنه شدن! این اشکالی که ندارد هیچ، خودش جذاب است. حالا چه تغییر رنگ و پتینه شدن صفحه و اجزایش باشد، نشان از سالها دوستی و هم سفری، چه آن خط کوچک گوشه …، یادگار شیرین آن اتفاق جدی یا مسخره یا…!
ساعتچی۲۴