همه چیز درباره روغن کانولا
روغن کانولا چیست؟
در ایام قدیم، روغنی که روغن کلزا نامیده می شد اغلب برای اهداف صنعتی استفاده می گردید.
تولید آن ارزان بود، اما مردم نمی توانستند آن را بخورند، زیرا حاوی مواد نامطلوب زیر بود:
اسید اوریکیک
یک اسید چرب است که باعث آسیب به قلب می شود (در برخی از مطالعات بر روی موش ها دیده شده است).
گلوکوزینولات
ترکیبات تلخی که طعم روغن را بد می کند.
یک گروه از دانشمندان کانادایی می خواستند روغن کلزا را به روغن خوراکی تبدیل کنند، بنابراین آنها از تکنیک های اصلاح نژادی برای ایجاد دانه هایی استفاده کردند که کمتر حاوی این مواد مضر و تلخ بود.
به این ترتیب کانولا متولد شد… اما کانولا اصطلاح بازاریابی است.
این اسم از اسم روغن کانادایی گرفته شده است (بعضی معتقدند آن را برای روغن کانادایی، با اسید کم به این اسم نامگذاری کرده اند).
کانولا در واقع گیاه منحصر به فردی نیست. این نام فقط نامی دیگر برای کلزا است.
امروزه، حدود ۹۰ درصد از محصولات کلزا در جهان به صورت ژنتیکی اصلاح شده است. 1
ویژگی های فیزیکی روغن کانولا
روغن کانولا یک روغن سبک و زرد رنگ است که بدون طعم می باشد.
در حالت کلی دانه های کانولا با روش های سنتی فشردگی سرد یا در مقیاس بزرگ با روش جداسازی هگزان فشرده می شوند.
رنگ، طعم و بوی روش فشردگی سرد بسیار ملموس تر از روغن های پالایش شده می باشند.
وزن مخصوص آن در ۲۵ درجه سانتی گراد در محدوده ۰٫۹۲۱-۰٫۹۱۶ و میزان ید در محدوده ۱۲۰-۱۱۰ و میزان تصفیه آن ۱۹۸-۱۸۸ می باشد.
درحالت کلی، روغن خوراکی برگرفته شده از گیاهان با دانه روغنی و تحت عنوان نام های مختلف شناخته می شوند به عنوان مثال: روغن کانولا، روغن گرفته شده از دانه های روغنی، روغن با اسید اوریک پایین، روغن LEAR، روغن معادل دانه های روغنی کانولا و غیره.
امروزه میزان اسید اوریک موجود در روغن خوراکی گرفته شده از دانه روغنی با قوانین حکومتی در آمریکا به ۲ درصد وزن و در اروپا به ۵ درصد وزن محدود شده است.
انتخاب و نگهداری
روغن های کانولا در بازار با نام ها، برچسب ها و ویژگی های مختلفی عرضه می شود به عنوان مثال روغن کانولا، روغن گرفته شده از دانه های روغنی، روغن با اسید اوریک پایین، روغن LEAR، روغن معادل دانه های روغنی کانولا و غیره. هنگام خرید به تاریخ تولید آن دقت کرده و روغن فشرده شده تازه را از برندهای معتبر خریداری کنید.
روغن های فشرده شده با روش سرد میزان کافی از آنتی اکسیدان دارند و زمان نگهداری آنها را افزایش می دهد.
قیمت این نوع روغن ها همچنین بالاتر می باشد چون که بازیابی کمتری بر روی روغن بدست آمده از دانه های فشرده شده انجام می شود.
روغن کانولا مشابه هر روغن گیاهی دیگر اگر در معرض گرما، رطوبت و نور خورشید قرار گیرد فاسد شده و بوی نامطبوع می گیرد.
همیشه کانولا را در محفظه های محکم قرار داده و در محیطی سرد، تاریک و دور از گرما و نور قرار دهید. 4
روغن کانولا و پیشگیری از بیماری ها
سودمندی روغن گیاهی کانولا در پیشگیری از سرطان
با استفاده از روغن کانولا در برنامه غذایی میتوان خطر ابتلا به سرطان را در مادر و نوزاد کاهش داد.
محققان در نشست اخیر انجمن تحقیقات سرطان آمریکا اعلام کردند، گنجاندن روغن کانولا به جای روغن ذرت در برنامه غذایی مادران باردار به کاهش خطر بروز سرطان سینه در آنان و حتی فرزندانشان کمک میکند.
بررسی اخیر پژوهشگران درباره حیوانات آزمایشگاهی نشان می دهد، جایگزین کردن روغن ذرت با روغن کانولا به علت وجود مقدار بیشتر اسید چرب امگا 3 در این روغن و مقدار کمتر اسید چرب امگا 6 در آن باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه در مادر و کودک میشود. البته برای تأیید نتایج این تحقیق در انسان به مطالعات تکمیلی نیاز است.
مصرف روغن گیاهی کانولا از بدن در برابر سرطان روده محافظت می کند
مطالعه و آزمایش مصرف روغن کانولا بر روی حیوانات نشان می دهد که اندازه تومورهای روده بزرگ با مصرف این روغن کاهش می یابد.
دانشمندان دانشگاه ایالت داکوتا با آزمایش این روغن می گویند که استفاده از این روغن در پخت و پز موجب جلوگیری از گسترش و رشد تومورهای روده بزرگ می شود.
پروفسور «Dwiredi» رئیس بخش SDSU علوم دارویی و همکارانش مقالهای با عنوان «رژیم غذایی کانولا و تأثیرات آن بر سرطان روده بزرگ» در مجله «تغذیه و سرطان» منتشر کردند. این نخستین بار است که کسی به بررسی مصرف روغن گیاهی کانولا در جلوگیری از سرطان روده بزرگ در میان حیوانات پرداخته است.
مطالعات نشان می دهد که در این آزمایش تومورهای 58 درصد موشها مهار و کنترل شده است و در 90 درصد آنها اندازه تومور رشد پیدا نکرده است.
سرطان روده بزرگ عامل مرگ و میر بسیاری از آمریکایی ها نسبت به سایر سرطان ها است؛ سال 2010 انجمن سرطان آماری ارائه کرد که در آن 102 هزار و 900 نفر در آمریکا به سرطان روده مبتلا هستند و 39 هزار و 670 نفر دیگر نیز به سرطان انتهای روده بزرگ مبتلا هستند و از این میان 51 هزار و 370 نفر مرده اند.
تحقیقات پیرامون سرطان روده بر اساس مطالعات اولیه بر روی روغن گیاهی کانولا توسط Dwiredi و همکارانش انجام شد که نشان می دهد، اسید چرب امگا 3 اثری شیمیایی ایجاد می کند که باعث مهار آنزیمی به نام «سیکلواکسیژناز» و کاهش سنتز اسید آراشیدونیک در بدن می شود که هر دو از عوامل ایجاد التهاب هستند.
در سرطان روده بزرگ یا سرطان کولون سلول های سرطانی در داخل بافت روده شروع به تکثیر می کنند.
این بیماری در هر سنی بروز می یابد اما میزان بروز در سن بالای 50 سال بیشتر است.
از علائم این بیماری، عفونت ها، بواسیر، اسهال، یبوست، استفراغ، ضعف و یرقان و زردی است.
روغن کانولا در برابر سندروم متابولیک
بر اساس نتایج پژوهشهای یک تیم از محققین کانادایی و آمریکایی نشان داده شد که روغن کانولا و روغن کانولای غنی از اسید چرب اولئیک می تواند باعث کاهش چربی شکمی شود.
همچنین محققین دریافتند که مصرف روغن های گیاهی مشابه میتواند یک روش ساده برای کاهش خطر ابتلا به بیماری سندرم متابولیک باشد، که می تواند از هر 3 آمریکایی بر روی یک نفر بزرگ سال و از هر 5 کانادایی بر روی یک نفر بزرگ سال اثرگذار باشد.
به بیان دکتر پنی کریس، متخصص تغذیه؛ اسیدهای چرب با یک پیوند دوگانه ی موجود در این قبیل روغن ها می تواند موجب کاهش چربی شکمی و در نهایت کاهش خطر ابتلا به سندرم متابولیک گردد. 2
مضرات روغن کانولا
به دو دلیل مصرف روغن کانولا برای شما مضر است:
بیش از ۹۰ درصد روغن کانولا از اصلاح ژنتیکی روغن کلزا به دست آمده است.
و دیگری اینکه روغن کانولا روغنی تصفیه شده می باشد که اغلب برای افزایش ثبات آن تغییرات بهداشتی آن رشد منفی دارد. 3
پی نوشت:
1.www.majalesalamat.com
2.www.beytoote.com
3.www.asriran.com
4.www.ladanoil.com