پروتز لب و خطرات احتمالی آن را بشناسید
پروتز لب یکی از موارد عمل زیبایی لب است که عموما با تزریق ژل مخصوص انجام میشود. این جراحی عوارض خاص خود را دارد.
امروزه تبلیغات ماهوارهای، عکسهای مدلهای مشهور دنیا و نیز بازیگران داخلی و خارجی، لبهایی توپر و گوشتالود همراه با کنارههایی برجسته و واضح را از معیارهای زیبایی فرد میدانند. گذشته از آن با گذشت زمان و افزایش سن، چربی صورت تحلیل رفته و به اصطلاح پزشکان آتروفی میشود. چربی موجود در لبهای فرد نیز از این قاعده مستثنی نبوده و به این مشکل و عارضهی پیری دچار میشوند. همین موضوع سبب میشود که از زیبایی لبها تا حد زیادی کاسته شود. در این مطلب درباره عمل زیبایی پروتز لب صحبت خواهیم کرد و به عوارض آن خواهیم پرداخت.
از چه موادی برای پروتز لب استفاده میشود
از اواخر سال ۱۹۹۰ میلادی به تدریج تقاضا برای انجام عملهای زیبایی در سراسر جهان افزایش یافت. از این رو توجه جامعه پزشکی و محققان به این سو جلب شده و اقدامات تحقیقاتی برای یافتن موادی که بیشترین سازگاری بافتی را با بدن انسان داشته باشند برای استفاده در عملهای زیبایی آغاز شد. با انجام این تحقیقات مواد مختلفی برای برجسته سازی و جذاب و جوانتر کردن لبها نیز یافت شد که امروزه برای این منظور مورد استفاده قرار میگیرند. در ادامه به تعدادی از مهمترین موادی که توسط متخصصان زیبایی برای پروتز لب در این زمینه مورد استفاده قرار میگیرند اشاره خواهیم کرد.
این مواد به صورت طبیعی در بدن همه افراد تولید میشود که با افزایش سن تولید آن اندکی کاهش مییابد. اتولیفن یک مادهی قابل تزریق بوده که از قسمت درم خود فرد تهیه میشود به همین دلیل هم خطر حساسیت یا واکنش نشان دادن بدن نسبت به آن وجود ندارد. البته لازم به ذکر است که نتایج اتولیفن موقتی بوده و بدن به سرعت آنها را جذب کرده و اثرات آن از بین میرود.
کلاژن: کلاژن نیز همچون اتولیفن در بدن خود انسان تولید میشود و میزان تولید آن در پوست و مو و ناخن با زیبایی و جوانی ارتباط مستقیم دارد. البته برخلاف اتولیفن، کلاژن از بافتهای گاوی تهیه میشود بنابراین تزریق آن ممکن است حساسیت و واکنش بدن را به همراه داشته باشد. به همین منظور قبل از تزریق آن از افراد تست حساسیت گرفته میشود. اثرات این تزریق نیز مادامالعمر نبوده و ۴ هفته تا ۳ ماه بعد، محل تزریق به حالت اولیهاش باز میگردد.
درمالوژن: این ماده همچون اتولیفن از پوست بیمار تهیه شده و تا حدودی دوام و ماندگاری آن بیشتر از کلاژن گاوی است. این مواد ساختار سنگینی داشته و از خلال پوست ظریف لبها به صورت یک سری رگههای سفید و دانههای سفید تا آخر عمر همراه بیمار خواهد بود و او را اذیت میکند. اما این ماده برای پر کردن خطوط و چین و چروکهای اطراف لبها که با افزایش سن ایجاد میشوند به کار میرود که با ریسک بالای ایجاد ناهمواری و پستی و بلندی در اطراف لبها همراه خواهد بود. گاه بیمار مجبور میشود که برای خارج کردن آنها مجددا تحت عمل جراحی قرار گیرد.
تزریق برای پروتز لب چگونه انجام میشود
در صورت استفاده از هیالورونیک اسیدها با هدف برجستهسازی لبها پس از ضدعفونی کردن کامل لبها و همین طور اطراف آنها به صورت دقیق، با استفاده از سوزنهای بسیار ظریف به اندازه ۳۰ تا ۳۱ (که ضخامت حدود ۶ تا ۱۲ تار موی انسان را دارند) این مواد توسط پزشک در زیر مخاط و پوست و بالای عضله لب تزریق میشوند. در لبهای حساس می توان حدودا ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از تزریق از پمادهای بیحسکننده موضعی استفاده کرد.
طی عمل جراحی پروتز لب چه نواحی از لبها قابل برجسته سازی هستند؟
شایعترین قسمتهایی که تحت عمل پروتز لب قرار میگیرد قسمت ورمیلون لبها است. این قسمت، مرزی بین حاشیه لبها و قسمت قرمز آنها است. این کار سبب میشود تا قسمت خارجی لبها بیشتر نمایان شده و جلوه بیشتری پیدا کند. همان طور که در بالا گفته شد با افزایش سن پوست صورت دچار افتادگی میشود و ممکن است گوشههای لبها به سمت پایین افتادگی پیدا کنند که در این صورت پزشک متخصص با تزریق ژل در این ناحیه، شکل این بخش را به حالت اولش بازمیگرداند.
دو خط برجسته مابین سوراخ بینی و لب فوقانی افراد وجود دارد که برجسته بودن این دو خط از نشانههای جوانی و البته زیبایی است؛ ولی این قسمت نیز به مرور زمان و افزایش سن برجستگی خود را از دست میدهد. پزشک میتواند مجددا با تزریق در این ناحیه، آن را به حالت جوان برگرداند. بنابر مطالبی که ذکر شد به عنوان نتیجهگیری میتوان گفت که تمامی قسمتهای لب امکان برجسته سازی و برگرداندن به حالت جوانی و شادابی را دارند.
عوارض این عمل زیاد است!
در رابطه با بزرگ کردن لب به وسیله پروتز، اختلافنظر زیاد است. عدهای معتقدند قراردادن پروتز در لب به هیچعنوان نمیتواند زیبایی ماندگاری را ایجاد کند زیرا هرگونه پروتز در لب میتواند حرکات و حس طبیعی لب را مختل کند یا باعث ایجاد واکنش، التهاب و عفونت شود طوری که فرد مجبور شود پروتز را خارج کند بنابراین استفاده از پروتزهای لب بهدلیل عوارض نسبتا بالایی که دارند خیلی شایع نیستند. در این زمینه تا به حال ترکیبات مختلفی به عنوان پروتز دائمی لب معرفی شدهاند ازجمله گورتکس و سیلیکون که هر یک مزایا و معایب خاص خود را دارند.
لمس آن طبیعی نیست!
عمل جراحی پروتز لب در ایران هم توسط بعضی جراحان انجام میشود اما جراحان باتجربه بهتدریج از این کار دور میشوند زیرا پروتزها چند مشکل ایجاد میکنند. یکی از خصوصیات مهم پر کنندههای لب، حفظ لمس و نمای طبیعی لب است اما پروتز سیلیکون نسبت به بافت طبیعی لب سفتتر است بنابراین لمس آن طبیعی نخواهد بود. علاوه براین به دلیل ایجاد کپسول و تحریکات موضعی، حرکات طبیعی لب را هم مختل میکند. لب یک عضو بسیار متحرک است و عضلات آن باعث جابهجایی پروتز و تحریکات متقابل میشود. بنابراین قرار دادن پروتز در لب با پروتزهای سیلیکونی سینه، گونه، چانه و… تفاوت دارد و عوارض آن بسیار شایعتر است.
خطرات و عوارض پروتز لب
تحقیقات و مطالعات متعددی نشان دادهاند که برجسته سازی لبها با استفاده از چربی، که به صورت پیوند چربی انجام میشود یکی از بهترین روشهای تقریبا دائمی و مناسب برای این منظور است؛ اما هم پزشکان و هم بیماران باید به این نکته توجه کنند که از برجسته کردن بیشتر از حد لبها با این روش پرهیز کنند، چرا که نتایج ظاهری بسیار ناخوشایندی را برای فرد به همراه میآورد.
از عوارض پروتز لب با تزریق چربی می توان به ایجاد برجستگیهای دانه دانه و نیز ایجاد فرورفتگیها در محل تزریق اشاره کرد. عوارض مهمی که وقوع آنها چندان هم نادر نیست شامل قرمزی، تورم، خارش در محل تزریق یا خون ریزی، حرکت پروتزها یا خارج شدن پروتزها از قسمتی از لب هستند.
البته در اکثر موارد تورم و کبودیهای ایجاد شده طی تزریق ظرف چند روز تا یک هفته کاملا بهبود پیدا میکند. بعضی از بیماران به مصرف بیحس کنندههای موضعی نظیر لیدوکایین حساسیت نشان میدهند. در مورد تزریق کلاژن گفته شد که قبل از تزریق باید تست حساسیتی گرفته شود. در موارد بروز حساسیت آلرژیک به قسمتهای حساسیتی کلاژن، باید شدیدا از تزریق کلاژن پرهیز کرد زیرا عواقب واکنشی آن دامنگیر فرد خواهد شد. هر چند علاوه بر موارد ذکر شده احتمال بروز عوارض ناخواسته دیگری نیز وجود دارد که میتوان به ایجاد زخم، بروز اختلالات انعقادی خون، عفونت و ایجاد بافت اسکار در لبها اشاره کرد.
آیا روشهای دیگری هم به جز تزریق مواد مختلف برای برجستهسازی لبها وجود دارد؟
پزشکان از تکنیکهای دیگری نیز برای برجسته کردن لبها استفاده کردهاند. از جمله، استفاده از پروتزها که به صورت نوارهایی با عرض ۴/۲ میلی متر و ۴/۳ میلی متر در داخل لبها استفاده میشود. اخیرا استفاده از پروتزهای سیلیکونی جامد با ابعاد متفاوت و با شکل خود لبها به صورت دوکی شکل نیز جهت برجستهسازی لبها، با استقبال بیماران و پزشکان روبه رو شده است.
همچنین از بافتهای مختلف بدن خود شخص نیز جهت پروتز لب استفاده میشود. از جمله ساختارهایی که به این منظور استفاده میشوند، ساختارهای تاندونی نظیر بعضی از تاندونهای اندام فوقانی و بعضی از ساختارهای فاشیایی بدن هستند.
روش جراحی دیگری نیز وجود دارد که طی آن جراح قسمتهای کوچکی از پوست نزدیک لبها یا داخل دهان را برش داده، و آن را به حجم داخل لبها اضافه میکند. البته این تکنیک به لبها زیاد حجم نمیدهد، بلکه اندکی لبها را به سمت بیرون برجسته میکند.
آیا عوارض تزریق ژل لب زیاد است؟
تزریق ژل لب اگر به درستی انجام نشود، میتواند عوارض جبرانناپذیری را به همراه داشته باشد. به گونهای پزشکان توصیه میکنند هرگز برای این کار نزد سالنهای زیبایی و آرایشگران نرفته و حتما پیش یک پزشک معتبر اقدام به پروتز لب کنند. در ادامه شما را با چند مورد از عوارض این عمل آشنا میکنیم.
بروز واکنشهای آلرژیک
بروز واکنشهای آلرژیک پس از انجام عمل پروتز لب بسیار نادر است، اما در برخی از موارد بیماران با این مشکل مواجه شدهاند. واکنش آلرژیک بستگی به نوع ژل تزریقی داشته و اگر کیفیت ژلها مناسب نباشد این مشکل را رقم خواهند زد. برای اینکه پس از عمل دچار واکنشهای آلرژیک نشوید، توصیه میشود نزد یک پزشک معتبر این کار را انجام دهید.
ایجاد زخم در ناحیه تزریق ژل
اگر فرایند عمل پروتز به درستی انجام نشود، ممکن است اطراف لب دچار زخم شوند. همانطور که گفتیم ژلهای تزریقی حاوی اسید هیالورونیک هستند و اگر بیش از نیاز پوست وارد منافذ آن شوند، فرایند تولید کلاژن را مختل و در نتیجه پوست را دچار خشکی و زخم میکنند. در برخی از موارد، تزریق بیش از حد این ماده منجر به ناهماهنگی بین کلاژن و الاستین شده و ممکن است تولید آنها متوقف شود. این امر موجب خشکی پوست و در نتیجه زخمهای عمیق پوستی میشود.
آسیب به بافت لب از عوارض تزریق ژل لب
طبیعی است که با تزریق یک ماده خارجی به بدن، بافتها دچار اختلال و در نتیجه آسیب شوند. به طور کلی، نقایصی که در هر عضو از بدن ایجاد میشوند ناشی از اختلال عملکرد در یکی از بافتهای آن میباشد. به طور مثال، پیری زودرس پوست به دلیل عملکرد نادرست کلاژن و الاستین پوست بوده و ممکن است یکی از آنها میزان آبرسانی خود به پوست را کاهش داده باشند. از این رو، با تزریق یک ماده خارجی نظیر اسید هیالورونیک به تقویت این دو ماده در بدن کمک میکنیم. اگر میزان تزریق این مادهها بیش از نیاز بدن باشند، عملکرد بدن دچار اختلال و در نتیجه باعث بروز عوارض میشود.
ایجاد عفونت
در برخی از موارد گزارش شده است که تزریق ژل به لب منجر به عفونتهای پوستی شده است. به منظور عدم بروز این مشکل، بهتر است قبل از عمل با پزشک خود مشورت کرده و در صورت نیاز از جنس پوست لب خود نمونهبرداری کنید. این امر موجب میشود تا پزشک هم از نوع جنس پوست شما آگاه شده و هم از خطرات احتمالی آگاه شود. در برخی از موار آزمایشها حاکی از آن هستند که تزریق ژل به لب برای بیمار مضر بوده و نباید تحت هیچ عنوان اقدام به انجام این کار کند.
تورم و کبودی از عوارض تزریق ژل لب
یکی دیگر از عوارض ناشی از تزریق ژل به لب ممکن است تورم و کبودی در ناحیه مورد نظر باشد. در برخی از موارد گزارش شده است که بیماران پس از انجام عمل پروتز لب دچار کبودی و تورم در این ناحیه از صورت خود شدهاند. معمولا، این عوارض با کمی استراحت و مصرف داروهای تجویزی از سوی پزشک رفع میشوند. اما، در برخی از موارد نشانههای تورم و کبودی تا مدتها بر روی لب ماندهاند.
بهترین پرکننده لب کدام است؟!
به طور خلاصه پر کنندههای بدن یا همان فیلرها باید مشخصات متعددی داشته باشند ازجمله اینکه غیرسمی باشند، با بدن سازگار باشند یعنی بدن آنها را پس نزند و واکنش نشان ندهد، زمان بقای نسبتا طولانی داشته باشند اما بهتر است پابرجا و دائمی نباشند، در صورت پشیمانی بیمار امکان برداشت آنها وجود داشته باشد، بهتر است از بدن خود فرد برداشته شوند، تزریقشان در داخل بدن بیخطر باشد، ماندگاریشان در بدن باعث مشکلات بعدی نشود، هزینهشان بالا نباشد و… در مورد دستگاههای خانگی حجمدهنده لب نیز باید گفت که هر نوع مکش یا فشاری روی بافت بدن باعث التهاب میشود. استفاده از این دستگاهها روی بافت لب نیز باعث ایجاد تورم و افزایش آب میان بافتی در آن ناحیه میشود، بنابراین تاثیر آنها موقتی است و دائمی نخواهد بود.
عمل پروتز لب برای چه کسانی انجام نمیشود
در افرادی که مبتلا به دیابت، لوپوس یا بیماریهای بافت همبند هستند یا در بیمارانی که فشارخون شدید و غیر کنترل شده یا عفونتهای تبخال دارند، پروتز لب توسط پزشک انجام نمیشود. علاوه برآن لازم به ذکر است که در افراد سیگاری (به دلیل آنکه این افراد روند ترمیم زخم کندتری دارند،، انتظار بروز عوارض بسیار بیشتر از سایر افراد است.
اقدامات مراقبتی بعد از پروتز لب
همان طور که گفته شد اکثر افراد بعد از تزریق، تجربه التهاب و تورم در محل را دارند. برای برطرف کردن این تورم، فرد میتواند تورم را بلافاصله پس از تزریق با استفاده از کمپرس سرد و یخ کاهش دهد. همچنین افراد میتوانند برای جلوگیری از خشکی لب بعد از تزریق از مرطوبکنندههای لب استفاده کنند.
ظرف چند ساعت اول بعد از تزریق، بیمار باید از استفاده از مواد آرایشی مخصوصا برای لبها پرهیز کند و حداقل ظرف مدت ۴۸ ساعت آینده از ورزشهای سنگین و نور شدید خورشید شدیدا بپرهیزد. اگر مواد پروتز در بخشی تجمع پیدا کنند و لب در قسمت محدودی بیش از حد برجسته شود، آن قسمت توسط جراح پلاستیک مربوطه ماساژ داده خواهد شد تا یکنواختی لازم حاصل گردیده و ظاهری یکنواخت و شکیل پیدا کند.
منبع: سایت دکتردکتر
سایت دکترسلام
سایت خانه سفید