در رابطه با سؤال شما نكاتي قابل بحث است كه در ذيل به آن مي پردازيم.
1. همان گونه كه مطلع هستيد رسالت صدا و سيما بسيار سنگين است به همين خاطر مسايل جاري وسياست هاي آن از دغدغه هاي امام خميني (ره) بوده آن جايي كه مي فرمايند: «از (همان) اولي كه راديو و تلويزيون در اختيار جمهوري اسلامي واقع شد راجع به آن نگراني داشتم براي اين كه يك سازماني است كه كه اگر خوب باشد، مملكت ما خوب مي شود و اگر فاسد شود ممكن است بسيار فساد ايجاد كند.»[1] مقام معظم رهبري نيز در اين باره مي فرمايند: «اگر سياستگذاري متين و متقن انجام بگيرد تحقيقاً صدا و سيما يك وسيله اعتلاي فكر و معنويت و رشد جامعه خواهد شد.»[2] به همين خاطر است كه مقام معظم رهبري در انتخاب رئيس صدا و سيما بسيار حساس هستند و سعي دارند از نيروهاي متخصص ومتعهد استفاده شود.
2. اصل اينكه برنامه هاي صدا و سيما نسبت به رژيم پهلوي و كشورهاي مسلمان اطراف خودمان بسيار ارزشي تر است جاي شكي نيست. به گونه اي كه اگر شما مثلاً به يكي از كشورهاي عربي مسلمان نشين سفر كنيد، تعجب
مي كنيد كه چرا بي حجابي در برنامه هاي آنها عادي است، در حالي كه انتظار ميرود دريک کشور مسلمان دست کم بي حجابي ترويج نشود . با اين وجود فيلم ها و كارتون ها و سريال هاي ارزشي زيادي ساخته شده است. در عين حال براي پيشرفت و اسلامي شدن اين نهاد باز هم مجال بيشتري است.
3. در زمان جنگ توده هاي مردم خود عامل امر به معروف و نهي از منكر بودند. فرهنگ ايثار، گذشت، شهادت و گرايش به معنويت بر كشور ما حكم فرما بود، به گونه اي كه كسي جرأت نداشت مقابل افكار عمومي و جو غالب آن روز كاري برخلاف شؤون اسلامي در اين نهاد انجام دهد، چرا كه فرداي آن روز شكايات زيادي عليه آن شخص صورت مي گرفت و مقاله هاي متعددي ضد او نوشته مي شد امّا امروز دشمن با شبكه وسيع اينترنت، پخش عكس ها و نوارهاي مبتذل، بدبين كردن مردم به نظام، تبليغ جدايي دين از سياست، ماهواره و… به جنگ ارزش هاي ما برخاسته و حتّي با ايجاد شبهادت زيادي مردم را نسبت به باورهايشان سست مي كنند. تا جايي كه امر به معروف اين امر بسيار مقدس كه باعث قوام و رشد حكومت اسلامي است را فضولي در كار مردم معرفي كردند و جهاد مقدس و دفاع از ارزش ها را پرخاش گري دانستند و اين بر اثر تهاجم همه جانبة فرهنگي دشمن بعد از آن تهاجم نظامي (جنگ ايران و عراق) است. و اين امر چيزي است كه مورد اعتراف خود دشمن است. يكي از مقامات عالي رتبه سازمان سيا مي گويد: «مهم ترين حركت در جهت براندازي جمهوري اسلامي تغيير فرهنگ جامعة فعلي ايران است و ما مصمم به آن هستيم.»[3]4. از جمله كارهاي ارزنده اي كه در اين زمينه انجام شده، تأسيس راديو معارف است كه با برنامه هاي متنوع و بسيار معنوي خود در رشد و تعالي جامعه كوشش مي كنند و از سويي هم برنامه هاي زيادي در ولادت ها، شهادت ها، در رابطه با مناجات، تلاوت قرآن، تفسير، آقا امام زمان (عج) تهيه و بخش مي گردد. در كل، برنامه هاي خوب زيادي وجود دارد، به طوري كه برخي به صورت كنايه، مقاله، و… مي گويند كه همه برنامه هاي تلويزيون دربارة مسايل ديني است.
5. شما به خاطر اينكه علاقه به رشد و تكامل داريد دنبال برنامه هايي بهتر هستيد. يعني دوست داريد جوانان اين مرز و بوم نيز مثل شما فكر كنند. امّا اين واقعيت است كه همة پدر و مادر و اولياء به طور هماهنگ روي تربيت ديني فرزندان و خودشان كار نمي كنند. بنابراين گاهي برنامه هاي ديني به خاطر مشكل خودشان خشك و بي روح مي نمايد. از سويي ديگر جوانان اغلب دنبال برنامه هاي متنوع اند، بنابراين گاهي مسئوولين صدا و سيما سعي دارند كه با برنامه هاي جذاب، آنان را به سوي برنامه هاي تلويزيون جذب كنند تا اين كه دچار اعتياد، برنامه هاي مبتذل ماهواره و اينترنت و سي دي هاي غيرازشي و… نشوند. يعني همين ساعتي را كه با اين برنامه هاي تلويزيون مي گذرانند، آنها را مشغول مي كند. البته سعي هم مي شود كه مطالب و محتواي با ارزش القاء شود كه بايد در قالب هاي هنري ريخته شود، كه البته گاهي هم دچار افراط و تفريط مي شوند.
6. در سال هاي اخير گام هاي مثبتي در راستاي اسلامي كردن صدا و سيما برداشته شد. از جمله اين كارها، كلاس ها و برنامه هاي فيلم نامه نويسي در رشته هاي مختلف كه از بين طلاب علوم ديني پس از گذراندن كلاس هاي تخصصي مربوطه انجام مي گيرد، مي باشد. از جمله برنامه هاي خوب ديگر برنامه نقد و بررسي سريال ها، فيلم ها و برنامه هاي صدا و سيما است كه زير نظر استادان مجرب و متعهد انجام مي شود. و نيز مي توان به تحقيق ها و پژوهش هاي مختلف تربيتي، روان شناختي، فقهي، اعتقادي، ادبي و…[4] اشاره كرد كه همه اين كارها در پژوهشكده صدا و سيماي قم انجام مي گيرد و سپس حاصل اين تحقيقات و پژوهش ها در اختيار برنامه سازان صدا و سيماي تهران و كل استان ها قرار مي گيرد كه انشاءالله در سال هاي آينده حاصل اين فعاليت ها بيشتر روشن خواهد شد.
7. يكي از نكات مهم كه در مسايل تربيت و رشد اخلاقي بايد اشاره كرد اين است كه در تربيت عواملي نقش سازنده دارد؟ محيط خانواده و والدين، دوستان، ارادة خود فرد و جامعة صالح و… است. به گونه اي كه جوانان در مدارس، مساجد و خانواده ها رشد يابند و امر به معروف در جامعه ما اجرا شود تا فرايند رشد ديني افراد جامعه حساس تر شود و هرگاه خلاف مسير رشد حركت شد، سريع اقشار مختلف جامعه جلوي آن را بگيرند. در چنين جامعه اي همگي مطيع مقام رهبري هستند و نياز نيست ايشان مرتب در مورد مسائل و مشكلات مختلف تذكر دهند و كسي در جامعه اي كه همه مطيع رهبرند جرأت ندارد حرفي عليه ايشان بزند و يا فيلمي بسازد و… كه متأسفانه گاهي اين ناسازگاري ها به خاطر دشمنان داخلي و خارجي در كشور حس مي شود.
در خاتمه بايد اذعان نمودكه گرچه حركت و سير رسانه هاي گروهي مانند صدا و سيما، رو به تعالي و پيشرفت مي باشد؛ اما باز نقائص و مشكلاتي در كارهاي اين رسانه ها ديده مي شود. پس بايد نقاط قوت را در اين رسانه ها تقويت كنيم و براي رفع نقص ها و مشكلات اقدام نمائيم. و ضمناً توجه داشته باشيم كه اصلاح كل مجموعه نياز به برنامه ريزي وسيع و زمان بر دارد كه ان شاء الله در اين راه موفق خواهيم شد.
معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. غربزدگي جوانان، حميد مكارم شيرازي، ناشر: سازمان تبليغات اسلامي.
2. تهاجم فرهنگي و راه مبارزه با آنها، علي يوسف وند، دارالنشر اسلام.
پي نوشت ها:
[1] . صحيفه نور، ج 12، ص 84.
[2] . حديث ولايت، ج 6، ص 281.
[3] . نفوذ و استحاله، معاونت نمايندگي ولي فقيه در قرارگاه ثارالله، تهران، 1378، ص27.
[4] . از جملة اين كارهاي مثبت مي توان به ماهنامه گلبرگ، ماهنامة اشارات (ادبي) و كتاب خانه گريزي دختران و… اشاره كرد.