خانه » همه » مذهبی » چه كنيم كه فرزندمان از ترانه و چيزهاي بد دور شود و به طرف قرآن و اعمال شايسته كشيده شود؟

چه كنيم كه فرزندمان از ترانه و چيزهاي بد دور شود و به طرف قرآن و اعمال شايسته كشيده شود؟

خواهر گرامي!بسيار جاي خوشحالي است كه شما به وظيفه و نقش تربيتي خود در قبال فرزندتان توجه داريد. مهم‎ترين و مقدس‎ترين وظيفه هر مادر، تربيت فرزندان به خصوص تربيت الهي ومعنوي آنان است. نقش مادر در تربيت فرزند آن‎چنان مهم است كه خداوند اين وظيفة مقدس را در قدم اول به او واگذار نموده است. تحقيقات نيز نشان داده است كه نقش مادر بسيار سازنده است. اگر مادران مؤمن و مخلص باشند فرزندان نيز در 90% موارد همان‎گونه خواهند شد و اگر سست ايمان و بي‎اعتقاد باشند، فرزندانشان هم مانند آنها تربيت مي‎شود.
با توجه به نقش مهم و سازنده‎اي كه شما در تربيت فرزندتان داريد، راه‎كارهاي زير مي‎تواند شما را در رسيدن به اين هدف ياري نمايد:
1. دعوت عملي به فضيلت‎ها؛
يكي از روش‎هاي مهم و عمده كه مي‎تواند در تربيت مذهبي فرزند شما مؤثر باشد، روش الگودهي رفتار است. تحقيقات علمي نشان داده است كه فرزندان با مشاهدة رفتار والدين و مربيان از آنها تقليد مي‎نمايند[1]لذا امروزه از اين روش در آموزش و پرورش استفاده مي‎شود. در تربيت مذهبي نيز اين روش بسيار مؤثر و كارآمداست. الگو شدن در اخلاق و عمل و نقش اساسي آن در تربيت، گسترة وسيع دارد. از كانون خانواده و تأثير سرنوشت‎ساز رفتار پدر و مادر، بر روي فرزندان خود، تا معلمان و مربيان و در نهايت مسؤلان عالي‎رتبة نظام را شامل مي‎شود. امام صادق ـ عليه السّلام ـ در اين‎باره مي‎فرمايد: «كونوا دعاةً الناس بِاعمالكم. و لاتكونوا دعاةً بِالسِنتكم[2]» به وسيلة ‌كردار شايسته و اعمال نيك خود راهنما و راهبر ديگران به‎سوي فضيلت‎ها شويد و تنها دعوت‎كنند‎ة زباني نباشيد. بنابراين، اگر شما خود اهل نماز، عبادت، دعا و قرآن باشيد و به مسايل مذهبي توجه داشته باشيد، فرزند شما نيز ياد مي‎گيرد.البته روش الگودهي در دوران كودكي بسيار مؤثر است چون در آن دوران است كه پايه‎هاي شخصيت كودك و عادات و رفتار او پايه‎ريزي مي‎شود، اما در دوران نوجواني و جواني نيز تأثير به‎سزا دارد. سعي كنيد فرزندتان را به مجالس و مراسم مذهبي مانند نماز جمعه، جماعت، جلسات قرآن و… تشويق كنيد.
مادر گرامي به ياد داشته باشيد كه فرزندان ما آنچه هستيم را از ما مي‌آموزند نه آنچه را كه مي‌گوئيم پس بكوشيد خود آن‌گونه باشيد كه دوست داريد فرزندانتان همان‌گونه باشند.
2. آگاهي‎بخشي در زمينة مسايل مذهبي؛
علاوه بر روش الگودهي، ايجاد بينش و شناخت در مورد مسايل ديني نيز مؤثر است. و تأثير اين روش بيشتر در دوران نوجواني و جواني كه فرزندان از نظر شناختي به مرحله‎اي از رشد مي‎رسند، مفيد است. شايد براي نوجوانان و جوانان سؤال‎هايي در مورد مسايل مذهبي مطرح باشد مثلاً اين‎كه چرا نماز بخوانيم؟ و… شما مي‎توانيد در دوره‎هاي سنّي مختلف متناسب با فهم و درك فرزندتان در مورد مسايل ديني صحبت کنيد مسائلي مانند: هدف زندگي، حقيقت انسان و جهان، جهان پس از مرگ و اين‎كه خداوند ناظر بر اعمال انسان است، اگر انسان كار شايسته انجام دهد، پاداش او بهشت جاودان و اگر اعمال خلاف مانند فحشاء و فساد و از جمله عادت به موسيقي ترانه‎هاي غيراسلامي داشته باشد، پيامد زشت آن‎را دردنيا و آخرت خواهد ديد. البته سعي كنيد در بيان اين مسايل به فرزندتان كمال دقّت را داشته باشيد و بايست گفته‎هايتان با استدلال و منطق و رفتار محبت‎آميز همراه باشد. شما مي‎توانيد نمونه‎هاي عيني براي فرزندتان نشان دهيد، مثلاً افرادي كه بزهكار بوده و مرتكب كارهاي خلاف مي‎شده، چگونه شخصيت آنها در جامعه پائين آمده و سرانجام به زندان يا اعدام منجر شده، در نزد خداوند نيز اعتبار و آبرويي ندارند، توجه دادن به اين مسأله ضروري است كه كارهاي خلاف ابتدا از كارهاي كوچك و جزيي شروع مي‎شوند، و وقتي شيطان بر انسان مسلط شد او را به كارهاي بزرگتر وادار مي‎كند، لذا بايد كوشيد كه حتي مرتكب كوچك‎ترين خلافي نشويد[3]3. در انتخاب دوست براي فرزندتان دقت داشته باشيد؛
يكي از عوامل مؤثر در شكل‎دهي رفتار انسان، تأثيرپذيري از دوستان به‎ويژه در دوران نوجواني است. اگر دوستان افراد منحرف و بي‎بندوبار باشند، قطعاً در رفتار انسان تأثير مي‎گذارند.
بنابراين سعي كنيد فرزندتان با افراد خوب و شايسته، دوستي و رفاقت داشته باشد نه با افراد منحرف. دوستي و رفت‎وآمد خانواده‎ها نيز مهم است، اگر شما با خانواده‎هاي مذهبي رفت‎وآمد داشته باشيد، قطعاً روي رفتار فرزند شما اثر مي‎گذارد.
علاوه بر موارد يادشده، نحوة برخورد شما نيز مؤثر است. اگر به فرزندتان احترام قايل شويد و از شخصيت او تكريم نماييد، وي احساس ارزشمندي نموده سعي خواهد كرد كه خود را به كمالات و ارزش‎هاي انساني آراسته نموده، گفتة شما را در تمامي مسايل بپذيرد.
در پايان اميدوارم بتوانيد با استفاده از اين روش‎ها، فرزندان وظيفه‎شناس و مسؤليت‎پذير به جامعة اسلامي تحويل دهيد. اگر مايل باشيد، مي‎توانيد در اين زمينه باز هم با ما مكاتبه داشته باشيد.
4. اوقات فراغت فرزندانتان را با برنامه هاي مفيد و سالم پر كنيد.
5. نوارهاي موسيقي مجاز براي آنها تهيه كنيد.
6. آنها را تشويق كنيد تابه برنامه هاي قرآني علاقمند شوند.
7. كتاب هاي مفيد و مورد علاقه آنها را تهيه كنيد مثلاً كتاب هاي تاريخي، داستاني، زندگي معصومين(ع)، زندگي دانشمندان.

معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. سيد مجبتي موسوي زنجانرودي، تربيت مذهبي كودك، انتشارات ميثم تمار، چاپ سوم، 1378.
2. سيد حميد فتاحي، با جوانان در ساحل خوشبختي، نشر الهادي، چاپ اول، 1377.
3. سيد مهدي موسوي كاشمري، روش‎هاي تربيت، دفتر تبليغات اسلامي حوزة علمية قم، 1379.

پي نوشت ها:
[1] . براي مطالعة بيشتر ر.ك: باري شوارتس، روان‎شناسي يادگيري و رفتار، ترجمه: محمد فخرالشعراء، انتشارات علمي دانشگاه آزاد اسلامي، چاپ اول، 380.
[2] . قمي، عباس، سفينة البحار، چاپ قديم، ج 2، ص 278.
[3] . ر.ك: قائمي، علي، نماز و تربيت (نگرش و رفتار ديني دانش‎آموزان را چگونه تقويت كنيم؟) ، ستاد اقامة نماز، چاپ اول، 1377.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد