خانه » همه » مذهبی » کسی که شوهرش منزل را ترک کرده و نمی تواند ثابت کند که او نفقه همسر و فرزندان را نمی دهد چگونه باید نفقه خود و فرزندان خود را بگیرد؟

کسی که شوهرش منزل را ترک کرده و نمی تواند ثابت کند که او نفقه همسر و فرزندان را نمی دهد چگونه باید نفقه خود و فرزندان خود را بگیرد؟

از نظر شرعی چنانچه شوهر از پرداخت نفقه خوداری کند به نظر آیات عظام امام خمینى، بهجت و فاضل نخست باید به حاکم شرع(مراجع قضایی) مراجعه کند و با عدم دسترسى به او، با چند نفر از افراد عادل در میان بگذارد تا از این طریق، او را بر پرداخت نفقه ملزم کنند و اگر این راه ها ممکن نبود، مى تواند مخارج زندگى خود را بدون اجازه، از مال شوهرش بردارد.توضیح المسائل مراجع، م 2416.و به نظر آیات عظام سیستانى، صافى، مکارم و نورى اگر ممکن است، مى تواند مخارج زندگى خود را بدون اجازه از مال شوهر بردارد.همان، م 2416 ؛ آیت اللّه نورى، توضیح المسائل، م 2412.و به نظر آیت اللّه وحید مى تواند از طریق متصدى امور حسبیه، شوهر را بر پرداخت نفقه ملزم کند و اگر ممکن نشد، مى تواند خرجى خود را بدون اجازه، از مال شوهر بردارد و احتیاط واجب آن است که این کار با اجازه حاکم شرع باشد.آیت اللّه وحید، توضیح المسائل، م 2480.

تبصره.

به فتواى آیت اللَّه سیستانى و آیت اللَّه مکارم شیرازى، در فرض یاد شده، تصرف در اموال شوهر، باید با اجازه حاکم شرع باشد.
لازم به یاد آوری است که نفقه زن با شرائط ذیل بر مرد واجب می شود:
الف-عقد ازدواج دائمی باشد نه موقت زیرا زنی که عقد موقت شد حق نفقه ندارد.
ب- زن کاملا مطیع شوهر باشد و در امر زناشویی بدون عذر شرعی یا عقلی از فرمان شوهر سرپیچی نکند(عذر مانند ایام عادت، حال احرام، بیماری که نزدیکی برای آن ضرر داشته باشد و یا مسافرت واجب یا مستحب با اجازه شوهر و مانند اینها که در این موارد تمکین بر زن واجب نیست ولی مرد باید نفقه او را بدهد).
ج- زن مرتد نشود یعنی منکر خدا، پیغمبر و یا چیزی که مانند نماز از ضروریات دین است، بشود- زیرا اگر مرتد شود نفقه ندارد.
نفقه شرعا اندازه ای ندارد بلکه قاعده این است که آنچه زن با آن احتیاج دارد از قبیل غذا، لباس، فرش محل سکونت و وسایل زندگی و آشپزخانه و نظافت حمام و وسائل گرم کننده و یا سردکننده و مانند اینها بر عهده شوهر باشد که در صورت تمکن پولش را به زوجه بپردازد و یا خودش برای او تهیه نماید. (برگرفته از تحریر الوسیله امام(ره)، ج3، ص558، ص560)

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد