نکات طلایی جهت دم کردن یک قهوه عالی
9 توصیه قابل اهمیت و مهم در تهیه قهوه
قبل از هر چیز دم کردن قهوه به میزان نیاز شما در آن لحظه بسیار بستگی دارد.
این که شما قهوه را به عنوان نوشیدنی صبحگاهی میخواهید یا یک فنجان کاپوچینو برای عصر یا یک شات اسپرسو برای سر شب که قوا تازه کنید.
حتی میزان سنگین یا سبک بودن قهوه هم برای دم کردنش مهم است.
کیفیت و مزه قهوه نه تنها به شیوه آماده کردن آن مربوط است، بلکه به نوع دانههای قهوه ای که انتخاب کردهاید هم بستگی دارد.
برای مثال این مهم است که قهوه محصول کدام کشور است و از کدام منطقه و از چه نوع درخت قهوه برداشت شده؛ یا ممکن است از محصول چندین کشور و منطقه ترکیب شده باشد. بعد از انتخاب نوع قهوه به این مساله هم دقت کنید که میزان آسیاب باید متناسب با روش تهیه قهوه باشد.
۱. ابزار و تجهیزات
پیش از هر کاری مطمئن شوید که تمامی وسایل تهیه قهوه تمیز هستند. آنها را با آب بشویید و با دستمال کامل خشک کنید.
دقت کنید باقی مانده قهوه قبلی در دستگاه نمانده باشد؛ چرا که پس ماندهها طعم قهوه جدید را تلخ و ترشیده میکند.
۲. قهوه تازه
اگر میتوانید قهوه تازه روست شده بخرید. دم کردن قهوه تازه روستشده حتما به شما یک فنجان قهوه بینظیر خواهد داد.
بهتر است بستههای کوچک قهوه بخرید، شاید برای مصرف یک هفته تا دو هفته خیلی ایدهآل باشد. قهوه مانده بو و طعم تازگی نخواهد داد.
۳. درست آسیاب کنید
توصیه ما این است که دانه روست شده قهوه خریداری کرده و هر بار پیش از مصرف خودتان آسیاب کنید.
دستگاههای آسیاب مخصوص قهوه این خوبی را دارد که دانههای قهوه در آن همه به یک اندازه خرد میشوند.
اما در آسیابهای معمولی آشپزخانه ممکن است برخی دانهها کمتر از بقیه خرد شوند و یکدستی لازم را بهدست ندهد.
اگر در منزل آسیاب قهوه ندارید٬ توصیه میشود هنگام خرید قهوه از فروشنده بخواهید که بر اساس روشی که قهوه تهیه میکنید، آن را برایتان آسیاب کند.
هرگز این نکته را دست کم نگیرید که اندازه دانههای آسیاب شده قهوه چقدر بر مزه قهوه تاثیر میگذارد.
اگر قهوه شما زیاد تلخ مزه است، بدانید که دانههای قهوه زیادی آسیاب شده و اگر حس میکنید بی مزه است، معلوم است دانهها درشت درشت خرد شدهاند.
اگر در منزل آسیاب قهوه ندارید٬ توصیه میشود هنگام خرید قهوه از فروشنده بخواهید که بر اساس روشی که قهوه تهیه میکنید، آنرا برایتان آسیاب کند.
چون اندازه آسیاب کردن دانه قهوه با شیوه تهیه آن ارتباط دارد.
مثلا درجه آسیاب در قهوه فرانسه که با فرنچ پرس درست میکنید و کلا همه انواع روشهای فیلتری باید متوسط و در موکاپات یا قهوه روی گاز و دستگاههای اسپرسوساز باید کاملا ریز باشد.
پیش از ریختن قهوه در دستگاه، میتوانید دانههای ریز آن را با دست بمالید تا تفاوت اندازه آنها را حس کنید.
به هر حال هرچه دانههای قهوه یکدستتر آسیاب شوند، قهوه بهتری دم خواهد شد.
شاید بدیهی به نظر برسد؛ اما هرگز از قهوه دم شده، برای بار دوم استفاده نکنید.
طعم و بوی ناب قهوه همان بار اول که دم کشید، وارد فنجان میشود و بار بعدی تنها یک تلخی نامطبوع خواهد داشت.
۴. آب
آبی که برای دم کردن قهوه به کار میبرید در کیفیت نهایی بسیار اهمیت دارد. اگر مزه آب شیر را دوست ندارید از آب معدنی یا آب فیلتر شده استفاده کنید.
آبهای شهری میتوانند مزه قهوه را بد کنند. دست کم بگذارید چند ثانیه آب شیر برود و بعد قوری را پر کنید.
یادتان باشد برای دم کردن قهوه بهتر است از آب سرد استفاده کرد. همچنین آب مقطر، آب مناسبی برای قهوه نیست.
۵. نسبت قهوه و آب
به طور کلی گفته میشود در ازای هر یک تا دو قاشق غذاخوری قهوه آسیاب شده، باید چیزی حدود ۱۷۰ میلیلیتر آب استفاده کرد.
اما اگر از دستگاههای قهوه ساز استفاده میکنید، میتوانید با پیمانه آن و درجه های روی قوری این مقدار را محاسبه کنید.
البته میزان ریختن قهوه به نیاز همان زمان شما هم مربوط است که بخواهید قهوه سنگینی بنوشید یا نه.
آب زیاد قهوه را بیمزه میکند و آب کم هم قهوه را غلیظ و بیش از اندازه تلخ.
۶. درجه حرارت آب هنگام دم کردن
اگر از روشهای تهیه قهوه سرد چشمپوشی کنیم، برای تهیه قهوه بهروش دستی-قطرهای یا فرنچ پرس،باید از آب نزدیک به نقطه جوش استفاده شود تا عصاره قهوه به خوبی استخراج شود.
اگر آب به اندازه کافی داغ نباشد، تلخی و طعم واقعی قهوه بیرون نمیآید و اگر بیش از حد داغ باشد، از کیفیت مزه قهوه کاسته خواهد شد.
اگر از روشهای دستی استفاده میکنید، بگذارید آب به دمای جوش برسد؛ حرارت زیر آب را خاموش کنید و یک دقیقه صبر کنید و سپس آن را روی قهوه آسیاب شده بریزید تا دم بکشد. شاید این شیوه نزدیک به شیوه چای دم کردن به سبک ما ایرانیها باشد.
۷. زمان دم کردن
یکی دیگر از موارد مهم در دم کردن یک قهوه خوب، مدت زمان درگیر بودن آب با دانه های قهوه است.
این مدت زمان از آن جهت اهمیت دارد که روی مزه و بوی قهوه کاملا اثرگذار است.
در سیستمهای قطره چکانی، مدت زمان گذشتن آب از روی قهوه، تقریبا پنج دقیقه است.
اگر از روشهای دستی قطرهای فیلتری استفاده میکنید، دو تا چهار دقیقه زمان لازم دارید.
اما زمان استخراج اسپرسو همانطور که از نامش پیداست بسیار کوتاه است؛ حدود ۲۰ تا ۳۰ ثانیه.
اگر مزه قهوه دم شده دل خواهتان نیست، ممکن است مدت زمان طولانی شده و آب بیش از حد عصاره قهوه را کشیده. یا ممکن است خیلی سریع آب از قهوه گذشته و بهدرستی نتوانسته مزه و طعم تلخ قهوه را در بیاورد.
چند بار امتحان کنید تا ببینید بسته به نوع قهوه و نوع دستگاهی که استفاده میکنید، دم کشیدن چه مدت وقت میخواهد.
چیزی که مسلم است این است که در نهایت «شما» باید از نتیجه کار راضی باشید.
۸. پس از دم کردن قهوه
قهوه آماده شده را در یک ماگ یا فنجانِ از پیش گرم شده بریزید. قهوهی تازه درست شده اگر همان زمان نوشیده نشود، مزه اولیه اش را از دست میدهد؛ پس بهتر است به اندازه درست کنید و بلافاصله بنوشید.
اگر میخواهید برای مدت کمی قهوه را نگه دارید، آن را روی حرارتی حدود ۸۰ درجه گرم نگه دارید.
متاسفانه مزه قهوه دم شده که در قوری با دستگاههای برقی گرم نگه داشته میشوند خیلی سریع پخته و تلخ میشود که غالبا قابل استفاده هم نخواهد بود.
حداکثر زمان برای نگه داشتن قهوه دمشده ۴۵ دقیقه است. پس از آن٬ انتظار قهوه خوشطعم و بو را نداشته باشید.
این را هم یادتان باشد که هرگز قهوه را دوباره گرم نکنید؛ یکی دیگر دم کنید.
۹. از قهوه لذت ببرید
پیش از نوشیدن قهوه، فنجان یا ماگ را به سمت بینی خود ببرید و از بوی خوش قهوه لذت ببرید.
از بوی آن به مزه آن توجه کنید. بوی قهوههایی که میخورید را با هم مقایسه کنید.
به شیوه های آسیاب کردن و دم کردن قهوه دقت کنید تا تفاوتهای میان آنها را دریابید.
بدین طریق میتوانید میزان تازگی و اثری که روی طعم قهوه میگذارد را تشخیص دهید.
منبع: سایت ایران ناز