خواص دارویی درمانی علف لیمو
علف لیمو که نیز سنبل هندی نامیده می شود گیاهی بلند و ساقه دار است و عطر خوش لیمو و طعم مرکبات را دارد و ماده ای معمول در آشپزی تایلندی ها و دافع حشرات است. روغن اسانس سنبل هندی در آروماتراپی برای تازه کردن هوا، کاهش استرس مورد استفاده قرار می گیرد. علف لیمو همچنین به عنوان درمان خانگی برای بهبود خواب، تسکین درد، و تقویت سیستم ایمنی به کار می رود. یکی از رایج ترین روش ها برای لذت بردن از علف لیمو استفاده از آن به عنوان چای و دمنوش است. درادامه به فواید علف لیمو و دمنوش آن می پردازیم.
کاهش درد
علف لیمو به دلیل داشتن خاصیت ضد درد به کاهش درد و ناراحتی ناشی از سردرد و میگرن کمک می کند. مواد دارویی موجود در آن گردش خون را بهبود می بخشد و در تسکین گرفتگی عضلات ماهیچه، رگ به رگ شدن و سردرد کمک می کند. در درمان زخم های ورزشی، از جمله دررفتگی، آسیب های داخلی و کبودی مورد استفاده قرار می گیرد.
عفونت های قارچی
علف لیموبه دلیل داشتن خاصیت ضد عفونی کنندگی و ضدمیکروبی در درمان عفونت های قارچی، زخم، پا و عفونت های دستگاه ادراری موثر است. تحقیقات نشان داده اند که علف لیمو اثرات درمانی بر روی عفونت های پوست مانند عفونت های قارچی، با مهار رشد پاتوژن ها اعمال می کند. مطالعه دیگر شواهدی را ارائه می دهد که اثربخشی بر آویشن، روغن نعنای هندی و روغن چوب سرو در درمان بیماری های مختلف مثل دهانی یا واژینال را نشان می دهد.
تقویت سیستم ایمنی
علف لیمو به بازسازی سیستم های حیاتی در بدن شامل هضم، تنفس، دفع و سیستم عصبی هستند، کمک می کند که به جذب بهتر مواد مغذی و تقویت مکانیزم دفاعی بدن کمک می کند. عصاره علف لیمو تاثیر مفیدی بر اقدامات التهابی دارد که مولکول های سیگنالی هستند که از طریق آن سلول ها ارتباط برقرار می کنند و به بدن واکنش می دهند. مطالعات نشان داده اند که علف لیمو اقدام ضد التهابی و سازنده آن را اعمال می کند، ممکن است تاثیر بازدارنده آن بر تولید سایتوکاین باشد.
بهداشت سلولی
علف لیمو دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و به محافظت از سلول های بدن در برابر رادیکال های آزاد مشتق شده از اکسیژن کمک می کند. هم چنین به پاکسازی خون و تقویت طحال کمک می کند تا گلبول های قرمز رنگ را دور بیاندازد. علف لیمو از عملکرد غدد گوارش پشتیبانی و به تولید سلول های سفید خون و تحریک دوباره بازسازی سلول ها کمک می کند. اسید فولیک و پتاسیم در ساقه و برگ های علف لیمو در سنتز DNA کمک می کند و تقسیم سلول را بهبود می بخشد.
پاکسازی بدن
علف لیمو به دلیل داشتن خاصیت ادرارآوری به تصفیه و پاکسازی مواد سمی مضر بدن کمک می کند. سم زدایی به تنظیم اندام های مختلف بدن از جمله کبد و کلیه و کاهش سطح اسید اوره کمک می کند. اثر ادرار آور این گیاه به افزایش کمیت و فراوانی ادرار کمک می کند که به حفظ سلامت هاضمه، از بین بردن چربی های اشباع شده و حفظ یک سیستم تمیز کمک می کند.
استافیلوکوکوس اورئوس
تحقیقات نشان داده اند که روغن اسانس علف لیمو دارای ظرفیت زیست لایه است و در برابر عفونت ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس مفید است. علف لیمو شامل فنول ها است که توانایی گسترش سریع از طریق بافت های بدن و زیست لایه ها واقع در هر جایی از بدن را دارند ، آن رشد و ارتباط میکروب ها را مختل می کند که به جلوگیری از تشکیل زیست لایه ها کمک می کند. روغن اسانس برای ماساژ و درمان بیماری هایی مانند بیماری لایم مورد استفاده قرار می گیرد. 1
لاغری
سیترال موجود در علف لیمو از تجمع چربی های شکمی جلوگیری کرده و به سوخت و ساز و تبدیل چربی به انرژی کمک می کند و با اکسیداسیون اسیدهای چرب بدن، افزایش متابولیسم بدن و کالری سوزی با چاقی مبارزه و به لاغری کمک می کند.
کاهش کلسترول و فشار خون
مطالعات نشان داده مصرف منظم علف لیمو به کنترل تری گلیسیرید و کاهش کلسترول بد خون کمک کرده و با جلوگیری از تجمع چربی ها در دیواره عروق خونی، جریان خون را بهبود می بخشد و خطر ابتلا به بیماری های قلبی مانند آترواسکلروز را کاهش می دهد.
پتاسیم فراوان موجود در علف لیمو نیز به تنظیم و کاهش فشار خون کمک می کند.
سرطان
تحقیقات نشان داده مصرف علف لیمو از ابتلا به سرطان پوست پیشگیری می کند و ترکیبت شیمیایی سیترول موجود در آن به مهار سلول های سرطان کبدی در فاز اولیه کمک می کند و اثر مثبت در کاهش رشد سلول های سرطان سینه دارد.
معده و گوارش
روغن علف لیمو دارای خواص ضد میکروبی و ضد باکتریایی قوی است که با عفونت های پاتوژنی مختلف مانند باکتری اچ پیلوری و ای کولی مقابله کرده و از اختلالات دستگاه گوارش مانند زخم معده پیشگیری می کند.
روغن علف لیمو عملکرد روده و هضم را بهبود بخشیده و خاصیت ضد التهابی این گیاه برای درمان یبوست، کولیت اولستراتیو، اسهال، تهوع و درد معده مفید است.
درمان بی خوابی
علف لیمو به آرامش عضلات و اعصاب کمک کرده و تاثیر مثبت در بهبود کیفیت خواب دارد.
چای علف لیمو نیز دارای خاصیت آرامبخشی و خواب آوری است و برای افرادی که از بی خوابی رنج می برند مفید می باشد.
کافیست قبل از خواب یک فنجان چای علف لیمو بنوشید یا چند قطره روغن علف لیمو به دستگاه بخور اضافه کنید تا در فضای اتاق پخش شود. 2
کمک به درمان دیابت
برخی مطالعات نشان میدهند که چای علف لیمو میتواند سطح قند خون را کاهش دهد و این تاثیر میتواند برای افراد مبتلا به دیابت سودمند باشد. اما اگر در حال حاضر داروهای دیابت مصرف میکنید، قبل از نوشیدن این چای حتما با پزشکتان مشورت کنید. مطالعات همچنین نشان دادهاند که مصرف چای لمون گراس میتواند سطح قند خون ناشتا را بهبود ببخشد.
همچنین، از آنجایی که چای علف لیمو به عنوان یک سمزدا در بدن عمل میکند، میتواند پانکراس را تمیز کند و عملکرد آن را بهبود ببخشد.
تقویت عملکرد کلیه
چای علفلیمو به عنوان یک مادهی سمزدای خوب عمل میکند و میتواند کلیهها را نیز تمیز کند. این چای ممکن است به طور یکنواخت عملکرد این دو ارگان را بهبود بدهد.
درمان سردرد
در آزمایشات صورت گرفته، مشخص شدهاست که چای علف لیمو برای درمان سردرد تاثیری مانند آسپرین دارد. این چای باعث مهار توده شدن پلاکت خون میشود و در نتیجه سردرد را درمان میکند. این ویژگی را میتوان به اوژنول، یک عصارهی خاص یافت شده در لمون گراس نسبت داد. چای این گیاه دارویی همچنین میتواند از کم شدن آب بدن جلوگیری کند، نتیجهای که به نوبهی خود میتواند به مبارزه با سردرد کمک کند (از دست دادن آب بدن میتواند باعث سردرد میشود). به این ترتیب انتخاب چای علف لیمو به عنوان بخشی از مایعاتی که به طور روزانه مصرف میکنید، میتواند ایدهی خوبی باشد.
درمان گلودرد
خواص ضد باکتری و ضد التهابی چای علف لیمو میتواند احتقان سیستم تنفسی شما را از بین ببرد و در نتیجه گلودرد را کاهش دهد. این چای همچنین توانایی پاک کردن سموم از بدن و تحریک روند تخلیهی لنف را دارد. 3
پی نوشت:
1.www.namnak.com
2.www.persian-star.org
3.www.bazdeh.org