خانه » همه » مذهبی » روز قیام امام زمان

روز قیام امام زمان

روز قیام امام زمان

روایات مختلفى درباره روز قیام حضرت مهدى(عج) وجود دارد. در برخى، از نوروز به عنوان روز آغاز قیام، یاد شده است. برخى احادیث دیگر روز عاشورا را روز آغاز قیام ذکر کرده است. در تعدادى از روایات روز شنبه و در تعدادى دیگر، جمعه، روز قیام تعیین شده است. در هم زمانى نوروز، با عاشورا اشکالى به نظر نمى رسد؛ زیرا نوروز طبق سال شمسى و عاشورا بر اساس سال قمرى محاسبه مى شود و یکى شدن این دو روز امکان پذیر است و هم زمانى این دو روز با جمعه یا شنبه نیز ممکن است. آن چه مشکل و متعارض به نظر مى رسد، ذکر دو روز از هفته به عنوان روز قیام است؛ ولى مى توان این دسته از روایات را نیز توجیه کرد؛ زیرا اگر سند این روایات صحیح باشد، در این صورت احادیثى که جمعه را روز ظهور حضرت، تعیین کرده است، بر روز قیام و ظهور حمل مى شود و روایاتى که شنبه را روز قیام مى داند، بر استقرار و تثبیت نظام الهى و نابودى مخالفان تفسیر شود.

باید توجه داشت که روایاتى که شنبه را روز قیام مى داند، از نظر سند مورد تأمّل است؛ ولى روایاتى که جمعه را ذکر کرده است، از این نظر ایرادى ندارد.

اینک به روایاتى در این باره توجه فرمایید:

امام صادق(ع) مى فرماید: «قائم ما اهل بیت، در روز جمعه ظهور مى کند» [1]

امام باقر(ع) مى فرماید: «گویا حضرت قائم را مى بینم که در روز عاشورا، روز شنبه، میان رکن و مقام ایستاده و جبرئیل نیز جلوى حضرتش ایستاده است و مردم را به بیعت بااوفرامى خواند». [2]

امام باقر(ع) مى فرماید: «حضرت قائم(ع) روز شنبه که روز عاشوراست، قیام مى کند؛ روزى که امام حسین(ع) شهید شد» [3]نیز آن حضرت مى فرماید: «آیا مى دانید که این روز -عاشورا- چه روزى است؟ همان روزى است که خداوند توبه آدم و حوّا را پذیرفت؛ روزى است که خداوند دریا را براى بنى اسرائیل شکافت و فرعون و پیروانش را غرق کرد و موسى بر فرعون پیروز شده؛ روزى است که ابراهیم(ع) متولد شد؛ روزى است که خداوند توبه قوم یونس را پذیرفت؛ روز تولد حضرت عیسى است و روزى است که حضرت قائم در آن روز قیام مى کند». [4]

روایت دیگرى نیز به همین مضمون از امام باقر(ع) [5] نقل شده است؛ ولى در این روایت وثاقت ابن بطائنى که در سلسله سند آن است، مورد بحث است.

امام صادق(ع) مى فرماید: «در شب بیست و سوم، به نام حضرت مهدى(عج) ندا داده مى شود و در روز عاشورا، روز شهادت حسین بن على(ع)، قیام مى کند». [6] هم چنین آن حضرت مى فرماید: «روز نوروز همان روزى است که قائم ما اهل بیت در آن روز ظهور مى کند». [7]

——————————————————————————–

1. اثبات الهداة، ص 496؛ بحارالانوار، ج 52، ص 279.

2. طوسى، غیبة، ص 274؛ کشف الغمّه، ج 3، ص 252؛ بحارالانوار، ج 52، ص 290.

3. کمال الدین، ج 2، ص 653؛ طوسى، غیبة، ص 274، التهذیب، ج 4، ص 333؛ ملاذ الاخیار، ج 7، ص 174؛ بحارالانوار، ج 52، ص 285.

4. بحارالانوار، ج 52، ص 285.

5. التهذیب، ج 4، ص 300؛ ابن طاووس، اقبال، ص 558؛ خرائج، ج 3، ص 1159؛ وسائل الشیعه، ج 7، ص 338؛ بحارالانوار، ج 98، ص 34؛ ملاذ الاخیار، ج 7، ص 116.

6. طوسى، غیبة، ص 274؛ بحارالانوار، ج 52، ص 290.

7. المهذب البارع، ج 1، ص 194؛ خاتون آبادى، اربعین، ص 187؛ وسائل الشیعه، ج 5، ص 228؛ اثبات الهداة، ج 3، ص 571؛ بحارالانوار، ج 52، ص 208.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد