خانه » همه » مذهبی » قانون دیوان عدالت اداری مصوب ۱۳۶۰ چیست؟

قانون دیوان عدالت اداری مصوب ۱۳۶۰ چیست؟

دیوان عدالت اداری نهادی است قضائی که بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی تأسیس گردید و گامی مهم در راستای احقاق حقوق مردم در مقابل حاکمیت تلقی می گردد. هدف از آن رسیدگی به شکایات ، تظلمات و اعتراضات مردم نسبت به مأموران قوه مجریه و واحدهای دولتی یا آیین نامه های دولتی بود و زیر نظر ریاست قوه قضاییه ( شورای عالی قضایی پیش از اصلاح قانون اساسی ) فعالیت خود را آغاز نمود.اساس و مبنای تشکیل دیوان عدالت اداری اصل 173 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران می باشد مطابق این اصل : « : “به منظور رسیدگی به شکایات، تظلمات و اعتراضات مردم نسبت به مامورین یا واحدها یا آیین نامه های دولتی و احقاق حقوق آن ها دیوانی به نام دیوان عدالت اداری زیر نظر رئیس قوه قضاییه تأسیس می گردد، حدود اختیارات و نحوه عمل این دیوان را قانون تعیین می کند”. حدوداختیارات و نحوه عمل آن را قانون دیوان عدالت اداری مصوب 1360 مشخص و معین نموده است. دیوان عدالت اداری به موجب قانون چهارم بهمن 1360 به طور رسمی از همین تاریخ تشکیل و آغاز بکار کرده است . در ادامه متن کامل این قانون به همراه برخی اصلاحاتی که در سالهای بعد درآن انجام شده ارائه می شود :قانون دیوان عدالت اداری مصوب 4/11/1360
در اجرای اصل یکصد و هفتاد و سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ( اصل یکصد وهفتاد و سوم بمنظور رسیدگی به شکایات ، تظلمات و اعتراضات مردم نسبت به مامورین یا واحدها و یا آئین نامه های دولتی و احقاق حقوق آنها دیوانی بنام دیوان عدالت اداری زیرنظر شورای عالی قضائی تاسیس میگردد . حدود اختیارات و نحوه عمل این دیوان را قانون تعیین میکند) دیوان عدالت اداری که از این پس در این قانون دیوان نامیده میشود بر طبق مقررات این قانون تشکیل و حدود اختیارات و نحوه عمل آن تعیین میگردد .

فصل اول – تشکیلات دیوان
ماده 1 – دیوان دارای ده شعبه خواهد بود هر شعبه دارای دو عضو عبارت از یک رئیس یا علی البدل رئیس و یک مشاور مگر در موارد بند الف از ماده 11 این قانون که دو مشاور لازم است ودر هر حال رای نهائی با رئیس یا علی البدل رئیس شعبه می باشد رئیس شعبه اول سمت ریاست کل دیوان را خواهد داشت ازدیاد شعب در تهران وجاهای دیگر منوط به نظر شورای عالی قضائی است .
تبصره – در صورت غیبت رئیس کل رئیس شعبه دوم قائم مقام ریاست کل است .
ماده 1- دیوان عدالت اداری که در این قانون دیوان نامیده می شود در تهران مستقر و دارای 25 شعبه خواهدبود. هر شعبه از یک رییس یا عضو علی البدل تشکیل می گردد . رییس شعبه اول ، رییس کل دیوان بوده و می تواند به تعداد لازم معاون و مشاور داشته باشد. تعداد معاونین و مشاورین و ازدیاد شعب به پیشنهاد رییس دیوان و تصویب رییس قوه قضاییه تعیین می گردد.
تبصره 1- رییس یا عضو علی البدل هر شعبه دیوان در مواردی که نیاز به مشاور داشته باشند از رییس دیوان مکلف است یک کشاوربه شعبه معرفی نمایند ورای رییس شعبه پس ازکسب نظرکتبی مشاورانشاءمی گردد.
تبصره 2- رییس دیوان می تواند بعضی اختیارات خود را به معاونین تفویض نماید . ( اصلاحی 1/2/1378 )
ماده 2 – روسا واعضاء علی البدل و مشاوران دیوان با حکم شورای عالی قضائی برای مدت دو سال منصوب میشوند انتصاب مجدد آنان بلامانع است .
ماده 3 – روساء و اعضاء علی البدل و مشاوران دیوان باید واجد شرایط زیر باشند .
الف – عدالت ، ایمان و تقوی و تعهد عملی نسبت به موازین اسلامی و وفاداری به نظام جمهوری اسلامی ایران .
ب – معروفیت به حسن اخلاق و امانت و عدم محکومیت جزائی که مستلزم محرومیت از حق استخدام دولتی است و همچنین نداشتن محکومیت به مجازتهای اداری یا انتظامی از درجه چهار به بالا .
ج – صحت مزاج و توانائی انجام کار قضائی و عدم اعتیاد به مواد مخدر .
د- تابعیت ایران .
تبصره 1- اشخاصی که به اتهام جرائم مذکور در بند ب علیه آنان کیفر خواست صادر شده است مادام که برائت حاصل نکرده اند از انتصاب به عضویت دیوان ممنوع اند .
تبصره 2- شورای عالی قضائی میتواند علاوه بر قضات دادگستری از قضات شرع و سایر کسانیکه صلاحیت قضائی آنها از طرف شورای عالی قضائی یا هیئت منتخب شورا مورد تائید قرار گرفته باشد برای مشاغل فوق دعوت نماید .
ماده 4 – بودجه دیوان جزو بودجه دادگستری منظور خواهد شد .
ماده 5 – حقوق رئیس کل دیوان و روسای شعب معادل حقوق پایه 10 قضائی وحقوق اعضاء علی البدل و مشاوران معادل پایه 9 قضائی خواهد بود فوق العاده قضائی روسا و اعضای علی البدل و مشاوران دیوان را شورایعالی قضائی تعیین میکند .
تبصره – در صورتیکه حقوق قبل از انتصاب رئیس یا علی البدل یا مشاور دیوان بیش از حقوق معین در این ماده باشد بهمان ماخذ دریافت میدارد .
ماده 6 – رئیس و علی البدل و مشاور دیوان چنانچه از بین باز نشستگان ان

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد