خانه » همه » مذهبی » اهل سنت و امام زمان(عج)

اهل سنت و امام زمان(عج)

اعتقاد به وجود مهدی (صلوات الله و سلامه علیه) ، از اعتقاد مشترک بین تمام فرقه‌های اسلام ، اعم از شیعه و سنی است . ما در بارة پاره‌ای از مسائل امامت با برادران اهل تسنن اختلاف‌هایی داریم ؛ ولی در بارة اعتقاد به وجود مهدی (علیه السلام) بسیار کم است . جالب است که بدانید بسیاری از عالمان اهل تسنن در بارة وجود حضرت مهدی (ع) کتاب نوشته و خود اعتراف کرده‌اند که روایات پیامبر اکرم (ص) در بارة حضرت متواتر است . از جمله عبادبن یعقوب رواضی ( 250 ق ) به تألیف اخبارالمهدی می‌پردازد وی از مشایخ بخاری ، ترمذی ، ابن ماجه ، ابو حاتم ، بزار و دیگر محدثان اهل سنت بوده و همگی از او روایت کرده و بر وثاقت و صداقت او تأکید داشته‌اند . این اثر پنج سال پیش از تولد حضرت حجه بن الحسن المهدی (عج) تألیف شده است .همچنین محمد بن اسحاق بن ابی العنبس ( 275 ق ) که از ندیمان متوکل عباسی و قاضی سیمره بوده و به ‹‹ صیمری ›› شهرت داشته کتابی به نام صاحب‌الزمان نوشته است .
البته محدود افرادی از اهل سنت به برخی از مسائل مهدویت اشکال‌هایی وارد کرده‌اند بدون اینکه اهل اعتقاد را انکار کنند مانند ابن خلدون در مقدمه خود و ذهبی در تاریخ الاسلام و ابن حجر در صواعق المحوقه ؛ چنین پنداشته‌اند که شیعه معتقد است مهدی (عج) از آغاز تولد تاکنون در چاهی در سامرا و یا حله نشسته است و در انتظار فرمان قیام بسر می‌برد ؛ در حالی که چنین اعتقادی در هیچ اثر و نوشته از آثار روایی و غیر روایی شیعه از آغاز تاکنون وجود ندارد . علامه بزرگوار مرحوم محدث نوری در کتاب نجم‌الثاقب ( باب چهارم ) برخی از اینگونه ایرادها را نقل کرده سپس به نقد و پاسخگویی مستندی برای هر کدام از آنها پرداخته و به دنبال آن ، عقاید و نظرهای جازم و قطعی بیست تن از بزرگان اهل سنت همانند کمال‌الدین محمد بن طلحه ،مؤلف مطالب السؤول ، محمد بن یوسف گنجی شافعی .
ابوالفرج ابن جوزی علی بن محمد بن صباغ مالکی و عبدالوهاب شعرانی را در اصالت مهدویت از آثارشان آورده است .
حتی بعضی از عالمان اهل تسنن ادعا کرده‌اند که روایات ما دربارة حضرت مهدی (ع) بالاتر از حد تواتر است به گونه‌ای که هیچ جای شک و شبهه‌ای در صدور این روایات از پیامبر اکرم (ص) باقی نمی‌ماند از جملة ایشان ابن حجر در الصواعق، شبلنجی در نور الابصار ، ابن ابی الحدید در شرح نهج‌البلاغه در بارة ویژگی‌های شخصی حضرت ، میان اهل سنت ، کم و بیش اختلاف‌هایی وجود دارد . بعضی از ایشان معتقدند که در آخرالزمان شخصی به نام مهدی (ع) از خاندان پیامبر اسلام (ص) ظهور می‌کند ؛ اما این مطلب را که حضرت از کدام پدر و مادر و در چه زمانی متولد می‌شود ذکر نمی‌کنند یا به آن معتقد نیستند و کسانی هم در میان اهل تسنن هستند که دربارة حضرت مهدی (ع) اعتقادی همچون اعتقاد ما شیعیان دارند ؛ یعنی اعتقاد دارند که مهدی موعود (ع) یازدهمین فرزند از خاندان علی ابن ابی طالب و فاطمه زهرا {علیهما السلام} است .
منظور از ذکر این چند جمله این بود که میان عالمان اهل تسنن هم کسانی افزون بر اصل وجود حضرت با همین ویژگی‌هایی که می‌گوییم معتقدند ؛ حضرت متولد شده و اکنون غایب است .
بنابراین در این مورد با فرقه‌های دیگر اسلامی به بحث فراوان نیاز نیست البته کسانی از اهل تسنن ، اساساً مسأله اعتقاد به مهدی را انکار کرده وروایات خودشان را نیز در این باره جعلی انگاشته‌اند .
بعضی از طوایف اهل تسنن ، مانند بسیاری از شافعیه و نیز بسیاری از اهل تسنن به ویژه در کشورهای ایران ، مصر و تونس ، دوازده امام شیعه را بزرگ‌ترین فقیهان پس از پیامبر (ص) و مراجع دینی خود می‌دانند . این گروه از اهل تسنن به امامان دوازده‌گانة ما شیعیان در جایگاه عالمان و فقیهانی اعتقاد دارند که سخنانشان برای امت راهگشا و معتبر است . مردم باید در امور زندگی خویش به کشورهای ایشان مراجعه کنند . این همان عقیده‌ای است که می‌توان نخستین جوانة تفکیک دین از سیاست در اسلام به شمار آورد .
در زمان پیامبر (ص) هیچ اختلافی بین مسلمان‌ها در یکی بودن مرجع دینی و مرجع سیاسی دیده نمی‌شود .
چرا که همة مسلمانان معتقد بودند شخص پیامبر (ص) هم مرجع دینی مردم و هم رهبر سیاسی جامعه است .
منابعی که شما خواهر بزرگوار در این مورد می‌توانید به آن ظهور کند به شرح ذیل می‌باشد‌.
1ـ نجم الثاقب، حاج میرزا حسین طبرسی نوری .
2ـ برترین‌های فرهنگ مهدویت در مطبوعات، تهیه ستاد احیاء و گسترش فرهنگ مهدویت.
3ـ آفتاب ولایت آیت الله محمد تقی مصباح یزدی .
4ـ پرسش‌ها و پاسخ‌ها ، گروه مؤلفان.
5ـ بررسی مسائل کلی امامت، ابراهیم امینی.
به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد