چطور میشود با قرآن انس پیدا کرد؟
مفهوم انس با قرآن
انس به معنی خو گرفتن و ارتباط با چیزی فراتر از یک رابطه معمولی است و متضاد وحشت است. ارتباط مستحکمی که بر روی فرد تأثیرگذار باشد. انس با قرآن به معنای ارتباط با قرآن است که بالاترین مرتبه از ارتباط به حساب میآید و دستاورد آن تغییر روحیه، فکر و جسم انسان به شکلی قرآنی است.
مراحل انس با قرآن
انس با قرآن از همراه داشتن کتاب قرآن شروع میشود و به تفکر و تعمق در آیات الهی میرسد. بنابراین میتوان نیل به ایه هدف را در مراحل زیر دستهبندی کرد:
نگهداری قرآن در خانه
نگاه کردن به آیات قرآن
گوش دادن به تلاوت قرآن
یادگرفتن خواندن صحیح قرآن
مداومت بر خواندن قرآن
دقت در مفهوم قرآن
عمل به قرآن
برنامهریزی برای انس با قرآن
برای انس گرفتن با هر چیزی باید ارتباطمان را با آن بیشتر کنیم. برای انس با کتاب آسمانیمان قرآن هم میتوانیم با یک برنامهریزی پیش برویم و به نکات زیر توجه کنیم:
یک حداقلی را برای قرائت روزانه قرآن در نظر بگیرید و به آن پایبند باشید. لازم نیست که قدم اول را بزرگ بردارید. میتوانید مثلاً روزانه یک صفحه از قرآن را در برنامه کاریتان قرار دهید.
حین قرائت قرآن نیمنگاهی هم به ترجمهاش داشته باشید تا حدودی دستتان بیاید که قرآن چه میگوید.
حتیالامکان در زمان قرائت قرآن وضو داشته باشید. بهتر است زمان این قرائت را بعد از نمازهای واجبتان قرار بدهید که حال و هوایتان هم فاز معنوی داشته باشد.
زمانی که شیطان به سراغتان آمد و خواستید به بیراهه بروید زمان قرائت قرآنتان را به خودتان گوشزد کنید. خدا را چه دیدید شاید شیطان بیخیال وسوسه کردنتان شد.
اگر نمیتوانید گناه نکردنتان را کنترل کنید لااقل مواظب زبانتان باشید. خیلی از گناهها زیر سر همین زبان سرخ است!
سعی کنید با زبان عربی کمی آشنایی پیدا کنید تا موقع خواندن قرآن اشتباه لفظی نداشته باشید. مثلا این که بدانید انواع وقف و علائم وقف در تلاوت قرآن به چه صورت است کمک بزرگی به صحیح خواندن قرآن شما می کند.
حدیث درباره انس با قرآن
پیامبر اکرم (ص)
«چشمانتان بهرهای از عبادت دارند که باید به آنها ببخشید… (و این بهره)، نگاه کردن به قرآن و فکر کردن در آن و پند گرفتن از شگفتیهای آن است.»
«نگاه کردن به قرآن عبادت است.»
«هر کس به آیهای از کتاب خدا گوش فرا دهد خداوند برای او حسنه مضاعف مینویسد و هر کس آن را تلاوت کند (آیات آن) همچون نوری در قیامت برایش جلوه خواهد کرد.»
«خانهای که در آن قرآن فراوان خوانده شود، خیر آن بسیار گردد و به اهل آن وسعت داده شود و براى آسمانیان بدرخشد؛ چنان که ستارگان آسمان براى زمینیان میدرخشند.»
«به قرآن عمل کنید و حلالش را حلال شمارید و از حرامش اجتناب کنید و به آن اقتدا نموده، به هیچ چیز آن کفر نورزید.»
«هر کس قرآن را یاد بگیرد و به آن عمل نکند و دوستى دنیا و زینت آن بر او چیره شود، سزاوار عذاب الهى است و همرتبه با یهود و نصاراست که کتاب [خدا] را پشت سر انداختند.»
امام علی (ع)
«قرآن را به سرعت قرائت نکنید و در پى آن نباشید که سوره را به آخر برسانید؛ قلوبتان باید به خشوع درآید.»
«قرآن را یاد بگیرید که بهترین سخن است و در آن اندیشه کنید که همچون بهار است.»
«اى کسانى که عالِم به قرآن هستید، به آن عمل کنید؛ چون عالم کسى است که به آنچه میداند، عمل میکند و عمل او مطابق علمش است. به زودى مردمى خواهند آمد که علمشان از گلوهاى آنها تجاوز نمیکند و باطنشان با رفتار ظاهر آنها مخالف است.»
«آگاه باشید که برای کسی بعد از قرآن، فقری نخواهد بود و برای کسی قبل از قرآن، غنائی حاصل نیست. پس به جهت دردهایتان از قرآن شفا خواهید و به واسطه قرآن بر سختیها یاری بجویید. چرا که در آن شفای بزرگترین دردها یعنی کفر، نفاق، تباهی و ضلالت است. پس به واسطه قرآن از خدا درخواست کنید و با عشق به قرآن به سویش رو آورید و با وجود آن از خلقش چیزی نخواهید چرا که بندگان با چیزی همانند قرآن به سوی خدا روی نیاوردهاند.»
امام سجاد (ع)
«اگر کسی حرفی از کتاب خدا را فقط گوش کند و تلاوت هم نکند خداوند برایش حسنه مینویسد، گناهی از او محو نموده و درجهاش را بالا میبرد.»
«اگر همه کسانی که میان شرق و غرب هستند، بمیرند، پس از آن که قرآن با من باشد از تنهایی وحشت نمی کنم.»
امام صادق (ع)
«در شگفتم از این که قرآنی در خانه است و شیاطین به واسطه آن از خانه دفع میشوند.»
«قرآن، میثاقى است بین خالق و مخلوق و شایسته است یک مسلمان، هر روز به این عهدنامه نظر کند و [حداقل] پنجاه آیه از آن را بخواند.»
«هر کس در جوانی قرآن بخواند و مؤمن هم باشد، قرآن با گوشت و خونش میآمیزد و خداوند او را با فرشتگانی که نماینده و سفیر حق هستند و فرشتگان نویسنده اعمال، همدم و قرین سازد.»
منبع: سایت ستاره