در پاسخ به سؤال مورد نظر توجه به سه نکتة اساسي ضروري مي باشد و لذا پاسخ را در ضمن تبيين اين سه نکته تقديم مي کنيم: الف. وقايع تاريخي و تجربة مسائل اجتماعي نشان مي دهد که گاهي ممکن است سير تحولات و حوادث به گونه اي باشد که خيلي از قدرت هاي بزرگ و در ظاهر شکست ناپذير خود به خود و يا در اثر عوامل دروني بدون جنگ و فشار از ناحية رقيب و دشمن خارجي دچار اضمحلال و فروپاشي گردد. چنانچه سرنوشت ابر قدرت معاصر، يعني اتّحاد جماهير شوروي سوسياليستي، شاهد و گواه زنده بر اين مدعا مي باشد که بدون هيچ گونه جنگ و درگيري با دشمن خارجي تار و پودش از هم گسيخت و تبديل به کشورهاي متعدد و قدرت هاي کوچک منطقه اي گرديد و لذا هيچ بعدي ندارد، همان گونه که رهبر فقيد جهان اسلام حضرت امام خميني ـ رحمه الله ـ در نامه تاريخي خود به گورباچف رئيس جمهور وقت شوروي اشارة معناداري فرمود و در آن از شکست قطعي نظام کمونيستي خبر داد و فرا رسيدن زمان فرو پاشي استکبار غرب که حکومت و نظام سرمايه داري امريکا سنبل آن است را نيز به همگان يادآور شد. که قدرت هاي غربي و در راس آن ها ابر قدرت امريکا و بلکه خيلي از قدرت هايي که ممکن است قبل از ظهور حکومت جهاني امام زمان ـ عليه السلام ـ به وجود بيايد به سرنوشت نظام کمونيستي شوروي گرفتار گرديده و دچار فروپاشي داخلي گردند و تبديل به قدرت هاي محلي کوچکي بشوند چنان چه از وضعيت کشورهاي امريکاي جنوبي و حوزة درياي کارائيب به خوبي مشهود است که زماني از مستعمرات و دولت هاي تحت سيطره امريکا بودند ولي اخيراً يکي پس از ديگري تبديل به کشورهاي مستقل و داراي رهبران استقلال طلب و ضد امريکايي گرديده اند.
ب: جوامع بشري، خصوصاً دنياي غرب اگرچه گرفتار آزادي افسار گسيخته گرديده و ارزشهاي ديني و معنوي در آستانة نابودي قرار گرفته ولي يک حقيقت غير قابل انکار در اين ميان و در لابلاي اين آزادي لجام گسيخته پديد آمده و هر روز بيش از روز ديگر آشکارتر مي گردد و آن تقويت اراده مردم و قدرت يافتن اقشار مختلف مردمي، بر تغيير شکل نظام ها و حکومت ها مي باشد که اصطلاحاً از آن به دموکراسي ياد مي شود. بنابر اين دور از انتظار نخواهد بود که در اثر فراگير شدن ظلم و ستم و بي عدالتي ها که توسط سردمداران و حکومت هاي خودکامه و نظام هاي قدرت طلب و تماميت خواه به وجود ميايد جهانيان به ستوه بيايند و يک ارادة جهاني در اقشار عامة مردم، نسبت به استقبال از يک حکومت عدل به رهبري يک انسان الهي به وجود بيايد به گونه اي که با اختيار به تمام نظام هاي طاغوت و وعده و وعيدهاي آنان، نه بگويند و از کساني حمايت نمايند که دائماً در راستاي اصلاح امور جوامع انساني شعار داده و گام بر مي دارند چنان چه در شکل گيري نظام جمهوري اسلامي به چشم خود مشاهده نموديم و تغيير رهبران جنگ طلب و ماجراجوي انگليس و اسپانيا را اخيراً مشاهده کرديم و انسان مي تواند با اطمينان بگويد که اين حرکتي است در حال رشد و روز افزون که انشاء الله در آينده بيشتر شاهد آن خواهيم بود. و بر اساس روايات، امام زمان ـ عليه السلام ـ در شرايطي ظهور مي کند که جهانيان به شدّت گرفتار ظلم و انواع مفاسد مي باشند و شعارهاي الهي و برنامه هاي جامع و جهان شمول امام ـ عجل الله تعالي فرجه الشريف ـ که براي انسان هاي گرفتار آن روزگار که به شدّت از عملکرد حاکمان و داعيان اصلاحات نااميد شده اند، کاملاً نويد بخش و قابل توجه مي باشد، لذا اقشار مختلف مردم از آن حضرت و برنامه هاي او حمايت خواهند کرد و حمايت و پشتيباني مردم عاملي است که ابتکار عمل را از دست قدرت هاي موجود محتمل که ممکن است مخالف حرکت اصلاحي امام باشند، مي گيرد و عملاً دست آن ها را مي بندد. البته مخالفت ها و حرکت هاي تخريبي در قبال حرکت امام واقع خواهد شد ولي از آن جايي که پشتوانه قابل توجه مردمي ندارند، مانع عمده اي محسوب نمي شود.
ج: بر اساس روايات زيادي قيام و ظهور امام ـ عليه السلام ـ و امر ظهور در يک شب اصلاح و عملي مي گردد ولي آنچه که نبايد از آن غفلت شود اين است که توسعه و گسترش و استحکام حکومت جهاني امام زمان ـ عليه السلام ـ که با ظهور آغاز مي گردد، تدريجي بوده و نياز به گذشت زمان و لو کوتاه مدت خواهد داشت و در اين فرصت زماني، گذشته از آن چه در دو نکتة پيش توضيح داده شد، از قدرت فوق العادة امام و يارانش که متشکل از نيروهاي انساني بي نظير و احياناً بعضي از سلاح هاي پيشرفته که ممکن است در اختيار داشته باشند و امدادهاي غيبي و الهي که معمولاً در پيروزي هاي انبياء و اولياء الهي نقش عمده داشته است، نبايد غفلت نمود. و اين سنّت و ارادة تغيير ناپذير الهي بوده که هرگاه خواسته است، اولياء و بندگان صالح خود را در طول تاريخ بشر، با ابزارهاي مختلفي ياري فرموده و دشمنان خدا و انسانيت را با تمام قدرت و توانائي مادي و ظاهري که داشته محکوم به شکست نموده است.
امام صادق ـ عليه السلام ـ مي فرمايد: «قائم ما اهل بيت با ترس و رعب ياري مي شود».
[1] و نيز از امام صادق ـ عليه السلام ـ نقل شده که فرمود: «خداوند حضرت قائم را با سه لشکر ياري مي کند: فرشتگان، مؤمنان و رعب»[2].
از امام باقر ـ عليه السلام ـ روايت شده که فرمود: «ترس و وحشت ـ از قدرت مهدي ـ عليه السلام ـ پيشاپيش سپاهيانش به فاصلة يک ماه و از پشت سر آن ها به فاصلة يک ماه در حرکت است».[3]امير المؤمنين ـ عليه السلام ـ فرمود: «خداوند حضرت مهدي ـ عليه السلام را با فرشتگان، جن و شيعيان مخلص ياري مي کند»[4].
از اين روايات استفاده مي شود که وقتي امام زمان ـ عليه السلام ـ ارادة جنگ نمايد، دشمن او پيشاپيش دچار ترس و وحشت شده و توان رويارويي و ايستادگي در برابر سپاهيان حضرت را از دست مي دهند.
معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1ـ بحار الانوار، ج52.
2ـ چشم اندازي به حکومت مهدي، نجم الدين طبسي.
پي نوشت ها:
[1] . مستدرک الوسائل، ج12، ص 335.
[2] . بحار الانوار، ج52، ص 356.
[3] . همان منبع، ص 343.
[4] . ارشاد القلوب، ص 286.