به طور خلاصه مي توان احتياجات مردم را در دو بعد مادّي و معنوي مورد بحث قرار داد. برخي از بزرگترين نيازهاي مردم حفظ باورهاي ديني و ارزش هاي اسلامي ،جلوگيري از فقر و فساد و تبعيض، بر پايي عدالت اجتماعي وپي ريزي اقتصاد سالم و عادلانه، تقويت حريم خانواده، ترويج عفاف و پاكدامني و تأمين حقوق همه جانبه افراد است ؛كه اين نيازها در اصل سوم قانون اساسي به عنوان اهداف اصلي دولت اسلامي در شانزده بند مطرح شده است. تحقق كامل اين امور مي تواند سعادت مادي و معنوي هر جامعه اي را تضمين و تأمين نمايد.
بايد اذعان داشت كه واحدهاي تبليغاتي و فرهنگي كشور نقش بسزايي در تثبيت خواسته ها و نيازهاي مردم دارند. چرا كه به قول حضرت امام، فرهنگ، محور و ريشه تمام تحولات و به عبارتي منشاء خوشبختي و بدبختي هر ملّتي است. دستگاه تبليغاتي و فرهنگي كشور ما اعم از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و سازمان تبليغات اسلامي و همين طور راديو، تلويزيون، مطبوعات و ديگر نهادهاي تبليغي نقش بسزايي در برآورده شدن مطالبات مردم دارند.
شناختن آسيب هاي پيش روي انقلاب و نظام اسلامي در شناخت وظايف تبليغي و فرهنگي ما بسيار راهگشا است و مهمترين وظيفه دستگاههاي تبليغاتي كشور ما، شناختن و شناساندن آسيب ها و آفاتي است كه انقلاب ما را مورد تهديد قرار مي دهد. بطوركلي بايد گفت سه نوع آسيب و خطر، نظام و جامعه ما را مورد تهديد قرار مي دهد:
الف. آسيب هاي سياسي:
1. تضعيف ولايت فقيه. 2. ترويج تفكر جدايي دين از سياست. 3. اختلاف بين مسئولين. 4. عدول از اصل نه شرقي و نه غربي. 5. تضعيف ارگانها و نهادهاي قانوني كشور. 6. روي كار آمدن عناصر فرصت طلب و مخالف انقلاب.
7. عقب نشيني از مواضع اصولي. 8. رفاه زدگي. 9. وابستگي به كشورهاي استعماري و…
ب. آسيب هاي فرهنگي:
1. عدم پويايي ايدئولوژي و ناتواني در پاسخگويي به نيازها و شرائط جديد. 2. اختلاف بين حوزه و دانشگاه. 3. اختلاف روحانيون با همديگر و با مردم. 4. تقويت كانونهاي فكري همخوان با دشمن. 5. دامن زدن به اختلافات نژادي و مذهبي. 6. وجود و نفوذ روشنفكران غرب زده. 7. تهاجم فرهنگي غرب و…
ج. آسيب هاي اقتصادي:
1. فاصله طبقاتي و تبعيض بين فقير و غني.
2. فشار اقتصادي بر مردم. 3. بيكاري. 4. مصرف گرايي و تجمل پرستي و رفاه طلبي مردم و بويژه مسئولين. 5. رواج رشوه، احتكار، گرانفروشي و…
در اينجا براي تبين بيشتر مطلب فرازهايي از سخنان مقام معظم رهبري را خاطر نشان مي نماييم:
1. جوانهاي عزيز!… بدانيد تشكيل نظام اسلامي، يك روز در ايران شما، حتي خواب و خيال و رؤيا هم به حساب نمي آمد و كسي آن را باور نمي كرد… خيلي ها آن روز مردم و مبارزان را مأيوس مي كردند، مي گفتند فايده اي ندارد. ظواهر هم حرف آنها را تأييد مي كرد… امروز هم تمام بلندگوهاي تبليغاتي دنيا به كار افتاده است براي اين كه هم به ملّت ايران و هم به ديگر ملتهاي مسلمان به زور بقبولاند كه فايده اي ندارد. و همين نظام اسلامي هم كه در ايران هست، وسط كار خواهد ماند. به شما بگويم هر كاري از دستشان بر مي آيد تا حالا كرده اند و خواهند كرد… اولين همت آنها مأيوس كردن ملّت ايران است و من به همه ملت ايران عرض مي كنم؛ هر كس ملّت را با رفتار و كردار خود به سمت نااميدي بكشاند. به دشمن كمك كرده است. بلندگوهاي دشمن بيشترين تبليغات خود را صرف مأيوس كردن و ترسانيدن مردم مي كنند.[1]2. راهكار دشمنان ايجاد اختلاف بين ملت و جدايي و افتراق ميان ملت و نظام است… دشمن مي داند با ملت ايران و با اين يكپارچگي و ايمان نمي تواند مقابله كند، مي خواهد اول اين يك پارچگي را از بين ببرد و در ايمان مردم اختلال ايجاد كند تا بتواند به حساب ملت ايران برسد،…[2]اين سخنان در واقع بيان همان آفات و آسيبهايي است كه انقلاب و نظام ما را تهديد مي كند. غير از اينها بايد به چند توصيه و سفارش از جانب ايشان اشاره كرد كه در واقع به عنوان راه حلي در مقابل آسيبهاو خطرات محسوب
مي گردد:
1. ملت عزيز و مؤمن و دلاورمان را به اتّحاد كلمه و مسئولان كشور را به پيگيري مدبرانه كارها دعوت مي كنم. دولت و دستگاه اجرايي كشور را به اجراي دقيق قوانين در خدمت مردم و منافع آنها و جلوگيري از سوءاستفاده و سوءتدبير در بخش هاي مختلف و مجلس شوراي اسلامي را به پرداختن به نيازهاي مردم و ايجاد مقررات كه در خدمت گشايش امور مردم باشد و همچنين كم كردن از حجم مباحث سياسي و پرداختن به مسائل اساسي كشور و مردم دعوت مي كنم.[3]2. توصيه مي كنم سعي كنيد مردم را به آينده نظام و بهبود وضعيّت خودشان اميدوار و به دلسوزي خودتان نسبت به آنها مطمئن كنيد.[4]3. از عوامل ديگري كه باعث واگرايي مردم است، تبليغ ضعف مديريت در كشور و نبود اقتدار است كه متأسفانه تبليغات گوناگوني از جناحهاي متخالف كشور وجود دارد.[5]بنابراين وظيفه اصلي دستگاههاي تبليغاتي و فرهنگي ،شناسايي آسيب هاي فراروي نظام و شناساندن آنها و ترسيم اهداف اساسي انقلاب و خنثي نمودن تبليغات منفي استكبار جهاني بر عليه انقلاب اسلامي و مقابله با تهاجم فرهنگي از طريق اشاعه و معرفي فرهنگ غني اسلامي و زواياي پوچ فرهنگ غربي و ناتواني آن در اداره جامعه است. دستگاه هاي تبليغاتي و فرهنگي كشور بايد ضمن تبيين صحيح فرهنگ اسلامي و انقلابي براي مردم بويژه نسل جوان، آنان را در برابر تأثيرات مخرب فرهنگ بيگانه مقاوم سازند و سطح آگاهي و بينش آنان را ارتقاء بخشند. به يقين اگر مردم به ويژه جوانان و نسل جديد با فرهنگ اصيل اسلامي و ارزشهاي ديني آشنا شوند و زيبائيهاي آن را درك كنند و اهداف و اصول انقلابي را بشناسند در برابر القاءات مسموم استكبار جهاني مصون خواهند ماند و دشمنان انقلاب اسلامي را همچون گذشته ناكام خواهند گذاشت.
معرفي منبع جهت مطالعه بيشتر:
1. ويژگي هاي انقلاب اسلامي در آينه نگاه مقام معظم رهبري، تهران، مؤسسه قدر ولايت، 1380.
پي نوشت ها:
[1] . روزنامه جمهوري اسلامي، 23/3/82.
[2] . روزنامه جمهوري اسلامي، 23/3/82.
[3] . روزنامه جمهوري اسلامي، 23/3/82.
[4] . سخنراني مقام معظم رهبري، تاريخ 5/6/82 در ديدار با هيئت دولت.
[5] . همان.