مسئلة ارتباط دختر و پسر يكي از معضلات فعلي جامعه ي ما مي باشد. از آن جا كه تعداد زيادي از افراد جامعه را نسل جوان تشكيل مي دهند. دشمنان اين كشور، با تهاجم فرهنگي و توطئه هاي گوناگون جوانان را مورد هدف قرار داده اند تا بتوانند با سرگرم نمودن ايشان به مسائل پوچ و بي اساس، نشاط، نو آوري و كار آمدي آنان را از بين برده و كشور را از اين سرمايه هاي گران بها محروم نمايند.
نكته 1: ايام نوجواني و جواني دوره ي شور و احساسات، شوق جنسي و نشاط طبيعي است. با بيدار شدن قواي مختلف جسمي، توجه به مسائل عاطفي و جذابيت هاي ظاهري جنس مخالف زيادتر مي شود. اين بلوغ طبيعي، در پيدايش دوستي ها و روابط دختر و پسر تأثير به سزائي دارد.
نكته 2: بر اساس نكتة اول، اسلام براي پاسداري از حريم پاك و جلوگيري از انحراف، روابط دختر و پسر را با رعايت ضوابطي پذيرفته و آزادي مطلق و بدون حساب و دوستي ها و عشق بازي هاي مصطلح امروزي را ناپسند و مردود شمرده است. طرفيني كه با هم در ارتباطند بايد نسبت به هم تعهد داشته باشند تا آسيبي به روح و روان همديگر وارد نسازند و صد البته پر واضح است كه اين تعهد در ساية ايمان و ازدواج حاصل مي شود.
راه حل كلي مسئله شما و دوستتان:
1. سعي كنيم واقعيت جنس مخالف را بشناسيم: بسياري از دختران تصوراتي بسيار ايده آل و تخيّلي از جنس مخالف در ذهن خود مي پرورانند. از نظر روان شناسي اين يكي از اشتباهات رايج بين انسان ها، بالخصوص نوجوانان و جوانان است، بنابراين در مورد جنس مخالف نبايد دچار تفكر افراطي شد.
2. كنترل هيجانات[1] در برخورد با جنس مخالف: از خجالت زدگي در برابر جنس مخالف خودداري كنيد، با جايگزين ساختن حياء[2] به جاي خجالت و كمرويي و با رعايت حدود شرعي و اجتماعي مي توان رابطه صحيحي با جنس مخالف داشت البته هر چه روابط ميان دختر و پسر كمتر باشد از لحاظ روحي و رواني آرامتر خواهند بود امام علي ـ عليه السلام ـ يكي از صفات خوب زنان تكبر كردن زن در مقابل مرد بيگانه را حالت متكبرانه داشتن در مقابل نامحرم مي دانند.[3] بطور كلي رفتار دختر نوجوان و يا جوان در مقابل جنس مخالف اولاً نبايد باعث تحريك غريزه ي جنسي آنها شود و ثانياً همان طور كه گفتيم در برخوردها با جنس مخالف سعي شود حس و هيجانات زنانه باعث طمع ديگران نشود.
3. از خلوت كردن با افراد بيگانه (جنس مخالف) بپرهيزيد كه سبب آسيب پذيري مي شود.
نكاتي كه شما مي توانيد به دوستتان كمك كنيد:
شما مي توانيد از اهرم هاي عاطفي، شناختي، مذهبي و … استفاده كنيد.
به لحاظ اينكه دختران در روابط از «جنبه عاطفي» نگاه مي كنند نمي دانند كه ممكن است مورد سوء استفادة بعضي از افراد قرار بگيرند. براي اينكه دوستتان را آگاه كنيد به او بگوئيد كه:
1- دوستي مخفيانه شما بي لطفي و ناسپاسي به اعتماد پدر، مادر، برادرتان است. پدر و مادري كه سالها زحمت فراواني براي تو كشيده اند دوست دارند تو را عفيفانه در لباس عروسي ببينند. آيا اين مسيري كه انتخاب كرده اي تو را به مقصد مي رساند.
2- اگر آن شخص تو را فريب دهد و تو جلوي همه رسوا شوي، چه ضربه اي به خودت و خانواده ات و اعتماد آنها خواهد خورد (آيا ميتواني معصوميت از دست رفته ات را دوباره بدست بياوري؟ آيا پدر و مادرت مي توانند جلو ديگران سر بلند كنند) آيا اگر به تو خيانت كند و يا احتمال خيانت بدهي زندگي زناشويي كه در آينده منتظر تو است تضمين خواهد شد.
3- پسر ها هم از اين گونه دوستي ها براي زندگي پايدار خود استفاده نمي كنند و اگر اين رابطه پنهاني به ازدواج هم ختم بشود از سوي خود پسر و خانواده آن مورد بدبيني واقع خواهي شد و اين سؤال هميشه براي آنها خواهد بود كه از كجا معلوم كه در پنهاني با ديگري دوست نباشد. در نتيجه اساس زندگي آينده سست خواهد شد. اين مسئله در مورد پسر هم صدق مي كند از كجا معلوم در غياب شما و در نهان با شخص ديگري رابطه نداشته باشد. اما اهرمهاي شناختي:
1- طبق بررسي هاي آماري نزاع ها و طلاق|ها در چنين روابطي كه به ازدواج ختم مي شود بسيار است.
2- مراسم رسمي خواستگاري (اگر در بين ازدواج باشد) به نفع دختر است تا اينكه رابطه پنهاني داشته باشند .
3- استفاده از تجربة تلخ ديگران و اطلاعاتي دربارة آنهايي كه اين راه را رفته و برگشته اند.
4- ضربه ها و آسيب هايي كه در ارتباط دختر و پسر متوجه دختر مي شود بسيار بيشتر از آسيبهايي است كه متوجه پسر مي شود.
اهرم مذهبي:
1- شركت در مجالس توسل به اهل بيت و مراسم ديني كم كم بر وي اثر خواهد گذاشت و نتيجه بخش است .
2- مطالعه كتابهاي ديني و اخلاقي.
3- مطالعه آيات مربوط به عذابهاي الهي كنترل نامحسوس بر روي اعمال ما دارد مي توانيد به اين وسيله به دوست خود كمك كنيد.
4- از همه مهمتر اگر مي توانيد در جلسات اخلاق كساني كه صاحب نَفَس و داراي نَفس زكيّه هستند شركت كنيد كه اينگونه مجالس واقعاً مس وجود را طلا مي كند و اگر دسترسي نداريد از كتابهاي اخلاق مانند: كيماي محبت مرحوم رجبعلي خياط و يا طوباي محبت مرحوم دولابي و غيره استفاده كنيد. اگر مدتي با اينگونه مباحث مأنوس باشيد خودتان و دوستتان خود به خود از كارهاي غير معقول و غير اخلاقي بدتان خواهد آمد.
كلام آخر اينكه اگر شما دنبال ايمان و پاكي و عفت باشيد ايمان و پاكي و عفت هم از شما مواظبت خواهد كرد بطوري كه محيط فرد را همواره امن خواهيد يافت.
معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. مقيمي، حاجي، ابوالقاسم، جوانان و روابط (چاپ اول) قم: مركز مطالعات و پژوهشهاي فرهنگي حوزه علميه،1380 .
2. اكبري، محمود، دختران و پندها و هشدارها (چاپ اول: قم: گلستان ادب، 1381)
4. راز يك فريب، يوسف غلامي، انتشارات لاهيجي.
5. دختران دوستيها و عبرتها، مهدي كريمي نيا.
پي نوشت ها:
[1] . توضيح هيجانات: حالت هاي هيجاني با تغيير ضربان قلب، بالا رفتن دماي بدن و نيز كاهش كنترل ارادي بر رفتار، همراه هستند.
[2] . حيا يك لغت بسيار پسنديده فردي و اخلاقي است كه براساس آن وقتي فرد تشخيص مي دهد كه كاري را نبايد انجام دهد و يا سختي را نبايد بگويد، علي رغم توانايي بر انجام آن، از عمل بدان خود داري مي كند در صورتي كه فرد خجالتي قادر به انجام چنين كاري نيست و فرد خجالتي در برابر خواستهاي غير معقول و غير اخلاقي به راحتي تسليم مي شود.
[3] . فيض الاسلام، نهج البلاغه، حكمت 226.