خانه » همه » مذهبی » خلاصه نامه: چگونه مي توان با كسي صله رحم كنيم كه از دستش عصباني هستيم. و در صورت رو يا روي، كار به دعوا مي كشد و اگر صله رحم نكنيم، پشت سرش غيبت مي كنيم؟

خلاصه نامه: چگونه مي توان با كسي صله رحم كنيم كه از دستش عصباني هستيم. و در صورت رو يا روي، كار به دعوا مي كشد و اگر صله رحم نكنيم، پشت سرش غيبت مي كنيم؟

اولاً: به هيچ عنوان نبايد در وقتي كه خيلي عصباني هستيم تصميم گيري كنيم و يا با ديگران صحبتي داشته باشيم كه هم روايات و هم اساتيد علوم روانشناسي به اين مطلب اشاره دارند.
ثانياً: قطعاً گفتن دروغ كليد اكثر پليدي هاست اما در جايي كه انسان بخواهد بين دو نفر آشتي و صلح ايجاد كند به خاطر اهميت دوستي، اين مورد استثنا شده است. اما بايد به اين مطلب هم توجه داشت كه اصلاً گفتن هر راستي هم واجب نيست و رك گويي هم در هر زمان صحيح نيست خصوصاً كه مايه فتنه و عصبانيت ما و ديگران باشد از طرفي وقتي مي بينيد كه طرف مقابل عصباني مي شود چه فايده اي براي گفتن مي تواند وجود داشته باشد و امر به معروف ما فاقد شرط است يعني احتمال تأثير وجود نداشته پس با چه مجوز شرعي اين مشكلات را هم در پشت سر مطرح كنيم كه غيبت مي شود و نتيجه آنكه براي اين كار هم مجوز شرعي وجود ندارد پس در اين موارد بايد همان اصل دوري جستن و در صورت اجبار مدارا كردن حاكم باشد.
چون در سؤال نكات متعدد دربارة ارتباطات بيان شده كه اين نوشتار مجال پاسخ گويي به تك تك موارد ندارد در ذيل به نكاتي كاربردي در ارتباطات اشاره مي كنيم كه :
1. گل بي خار خداست:
بايد بپذيريم كه ديگران نيز مثل خود ما عيوبي دارند. اگر اين را به عنوان يك اصل بپذيريم بسياري از تنش ها و اختلافات برطرف مي شود.
2. صفات بد علل مختلف دارد:
صفات بد مثل حسد، بد اخلاقي علل مختلف دارد. گاهي به خاطر احساس حقارت، محيط ناسالم تربيتي، تحريك ديگران وبيماري رواني،اعتراض … است. براي برطرف كردن صفات بد بايد اولاً؛ ريشه ها را سوزاند. دوم اين كه صفات مثبت او را تقويت نمود تا اين صفات به تدريج مانع بروز آن صفات بگردد. (به ياد داشته باشيم كه گاهي مشكلات رفتاري ديگران جلوه اي از برخورد ناصحيح ما است.)
3. محيط و يا شخصيت نا سالم:
گاهي افراد واقعاً خود تقصير زيادي در صفات منفي خود ندارند. آنها به‌خاطر محيط و تربيت بد و يا شخصيت بيمار به اين صفات گرفتارند و يا عادت كرده‌اند و خود نيز ممكن است از درون؛ از اين صفات ناراحت باشند. بايد به آنها كمك كرد تا اين صفات را به تدريج برطرف كنند (چون به تدريج شكل گرفته اند).
4. شيوة انتقاد را بدانيم:
در جلوي جمع تذكر ندهيد. از انتقاد پي در پي خودداري كنيد. در انتقاد از ذكر صفات خوب و تكريم شخصيت فرد شروع كنيم. از هديه دادن غفلت نكنيم (هديه هاي كلامي و غير كلامي) گاهي يك تعبير صحيح و ابراز محبت صميمانه معجزه مي كند.
5. براي ارتباط سالم خود دعا كنيد.
6. كم كردن معاشرت:
اگر هيچ يك از نكات بالا اثر گذار نبود بايد معاشرت را به حداقل رساند.   

معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. تحليلي اجتماعي از صله رحم، نوشتة حسين شرف الدين، نشر دفتر تبليغات حوزة علمية قم.
2. حقوق متقابل خويشاوندان، يدالله بهتاس، نشر سبحان.
3. آداب معاشرت از ديدگان معصومين، محمدبن حسن _ حر عاملي، نشر بنياد پژوهشهاي اسلامي.
4. اخلاق معاشرت، نوشتة جواد محدثي، نشر بوستان كتاب.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد