انجمن حجتيه به عنوان يكي از جريان هاي ايستاي مذهبي است كه در خنثي سازي و سياست گريز نمودن قشر مذهبي، خصوصاً نسل جوان، نقش موثري را ايفا نموده است. مرحوم شيخ محمود (ذاكر زاده) تولايي معروف به شيخ محمود حلبي که از اعضاي فعال انجمن تبليغات اسلامي مشهد بود ماموريت يافت درباره فرقه بهائيت تحقيق كند.در پي اين امر ايشان در سال 1335 هجري شمسي اقدام به تشكيل انجمن حجتيه مهدويه كرد.[1]اصليترين و عمدهترين هدف از تشكيل انجمن، فعاليت هاي فرهنگي براي پيشگيري از تبليغ و ترويج بهائيت و منزوي نمودن بهائيان در جامعه و دعوت به دين مبين اسلام بود . لكن اين جريان با پوشش آماده نمودن شرايط براي ظهور حضرت حجت ( ع ) معتقد به اشاعه فساد بود، لذا به دليل اين كه بر قراري حكومت اسلامي مانع ظهور امام زمان ( ع ) ميباشد از هيچ مخالفتي با نظام اسلامي دريغ نكرد.
اصول سه گانه انجمن عبارت بودند از 1. خودداري از تعرض به شاه 2. خوداري از تعرض به آمريكا و اسرائيل 3. خوداري از تعرض به مسائل سياسي
مرحوم حلبي ميگفت: شاه از همه سلاطين قبلي با عفت تر است.[2] در سال 1357هجري شمسي كه مردم فوج فوج در خون خويش غوطه ور بودند انگشتري را كه روي سطح آن نوشته بود يدالله فوق ايديهم براي سلامت شاه ارسال نمود.[3]اين انجمن با بزرگ نمايي بهائيت تكليف را فقط مبارزه با بهائيت ميدانست در حالي كه علت قوت و پرورش بهائيت شاه و رژيم اسرائيل و امريكا بود. اگر شاه از بين ميرفت بهائيت هم از بين ميرفت. پس بايد مبارزه با شاه ميشد تا با رفتن علت، معلول هم از بين برود.
امام خميني(ره) در پيام خودشان در 26 تير ماه 1362 فرمودند:
يك دسته ديگر هم تزشان اين است كه بگذاريد كه معصيت زياد شود تا حضرت صاحب(ع) بيايد، حضرت صاحب(ع) مگر براي چه چيزي ميآيد، حضرت صاحب(ع) ميآيد معصيت را بر دارد ما معصيت كنيم كه او بيايد اين اعوجاجات را بر دارد، اين دسته بندي ها را براي خاطر خدا اگر مسلمان هستيد و براي كشورتان اگر ملي هستيد، اين دستهبنديها را بر داريد. در اين موجي كه الآن اين ملت را به پيش ميبرد در اين موج خودتان را وارد كنيد و بر خلاف اين موج حركت نكنيد كه دست و پايتان خواهد شكست.[4]پس از اين بود كه با پيام مرحوم حلبي جلسات انجمن تعطيل شد.
نكتهاي كه بايد به آن توجه داشته باشيم اين است كه عدهاي از آقايان به خاطر اعتقاد به وجود امام زمان ( ع ) شايد چند روزي هم با آنها همكاري ميكردند ولي بعد از اينكه مخالفت انجمن و امام را ديدند از انجمن جدا شدند.
در رابطه با قسمت دوم سوال بايد گفت: که هنوز مدتي از عهد سفارت ناحيه مقدسه نگذشته بود كه اين دستگاه مقدس مبتلا به مصيبت مدعيان دروغين سفارت گشت.هر چند انان اصل سفارت نايبان امام را منکر نبودند اما از اين ادعاي دروغين خود اهدافي را دنبال مينمودند كه عبارت بود از:
1. از آنجا كه ايمان ضعيفي داشتند با اين ادعا در صدد انحراف مردم و جامعه شيعي بودند.
2. طمع به دست آوردن اموال مردم و حقوق شرعيه، زيرا از آنجا كه امام زمان (ع) در غيبت به سر ميبردند اينها ميتوانستند در اموال تصرف نمايند.
3. گسترش موقعيت خود در جامعه، زيرا با اين ادعا و انتساب خود به امام زمان (ع) در صدد گسترش شهرت خود بر ميآمدند.[5]شروع تزوير در امر سفارت به عصر سفير دوم محمد بن عثمان عمري باز ميگردد، زيرا پدر او عثمان بن سعيد به قدري معروف بود كه هيچ كس جرأت معارضه با او را نداشت.
اولين كسي كه ادعاي سفارت نمود ابو محمد شريعي بود و بعد از او محمد بن نصير نصيري و احمد بن هلال كرخي و ابو طاهر محمد بن علي بن بلال و ابوبكر محمد بن احمد بن عثمان بغدادي و اسحاق بن احمد و فردي معروف به باقطاني[6].
برخي از آنان در ابتدا از مردان صالح بودند ولي به جهات مختلف راه انحراف را پيشه نموند. سفير دوم با تمام قدرت به مقابله با آنها پرداخت. از ناحيه مقدسه نيز توقيعات و بيانات شديدي در لعن و تبري از آنان صادر شد كه دلالت بر دروغ گويي و سوء باطن آنان داشت.
در زمان سفارت حسين بن روح سفير سوم مصيبت در اين زمينه بيشتر شد، زيرا شخصي به نام محمد بن علي شلمغاني ادعاي سفارت نمود و بيشترين تأثير را در انحراف جامعه به جاي گذاشت. او گرچه در ابتداي امر، مردي مومن به نظر ميرسيد و وكيل حسين بن روح بود ولي عاقبت به انحراف كشيده شد.[7] آخرين كسي كه ادعاي دروغين سفارت داشت ابي دلف كاتب بود كه بر اين ادعاي خود تابعد از وفات سمري سفير چهارم باقي بود.[8]
معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
در زمينه انجمن حجتيه:
1. نهضت امام خميني، نويسنده:سيد حميد روحاني، ج3.
2. چشم به راه مهدي (ع)، نويسنده:گروهي از محققين،قم، نشر بوستان كتاب.
3. در شناخت حزب قاعدين، نويسنده:عماد الدين باقي.
در زمينه مدعيان مهدويت:
1. امام مهدي (ع)، تحقيق مركز مطالعات و پژوهشهاي فرهنگي حوزه علميه، رسول رضوي، انتشارات مركز مديريت حوزه علميه قم.
2. صد پرسش و پاسخ پيرامون امام زمان ( ع) عليرضا رجالي تهراني، انتشارات نبوع.
پي نوشت ها:
[1]. روزنامه جمهوري اسلامي ايران، 9 آبان 1381 ولي آقاي طاهر احمد زاده در نشريه چشم انداز ياران صفحه اول ش دوم، 1378 سال تاسيس انجمن را 1336 به بعد ميگويد.
[2]. شناخت حزب قاعدين، عماد الدين باقي، ص239.
[3]. همان، ص239.
[4]. پيام حضرت امام(ره) در 26 تير ماه 1362.
[5]. مهدي پيشوايي، سيره پيشوايان، موسسه امام صادق ( ع) ، هيجدهم، با تلخيص و دخل و تصرف، ص689.
[6]. محمد باقر مجلسي، بحارالانوار، بيروت، موسسه الوفاء، 1404 ق، ج51، ص369، 368، 367، 301.
[7]. طوسي، الغيبه، قم، موسسه معارف اسلامي، 1411 ق، ص408.
[8]. طوسي، همان، ص412.