دولت انگليس به خاطر چپاول ثروت ملّتها و بر هم زدن اتّحاد آنها از سياست تفرقه بيانداز و حكومت بكن استفاده مي كرد، براي ايجاد اختلاف در بين مسلمين پيوسته دست بر فرقه تراشي زده و در برخي نواحي به وسيله مزدوران خود فرقه هايي را به وجود آورد و از عقايد مردم سوءِ استفاده كرد مخصوصاً از عقيدة مهدويت نهايت استفاده را كرده در ايران فرقه بابيت و بهائيت را راه انداختند و در هند و پاكستان فرقة قاديانه را و در نواحي مختلف فرقه هايي به همين هدف تراشيدند.
فرقه قاديانيه منسوب به ميرزا غلام احمد قادياني اهل روستاي قاديان از شهر گرداس پور پنجاب است.
وي مردي عالم و تحصيل كرده بود در پنجاه سالگي با استفاده از توجيه و تفسير برخي از احاديث شيعه ـ كه زمان ظهور مهدي ـ عليه السّلام ـ را در قرن چهاردهم هجري پيش بيني كرده است ـ مدعي شد كه وي مهدي موعود و مظهر رجعت مسيح است، سپس در روز چهارم مارس 1889 م ادعا نمود كه وحي بر او نازل شد[1] و پيامبر است، چون مردي عالم و زباندار بود جمعي از مردم قاديان بدو گرويدند و با او بيعت كردند، و پيروان وي را بنام قادياني يا ميرزائي و «احمدي» ناميدند.
غلام احمد در اثبات دعوي خويش كتابهائي چند تأليف كرد كه اهم آنها قصيدة احمديه (المسيح الموعود و المهدي الموعود) مواهب الرحمن، حمامه البشري الي اهل مكه و صلحاء ام القري است.[2] به علاوه يك مجلة ماهيانه به زبان انگليسي از سال 1902 در قاديان منتشر نمود كه ارگان رسمي قاديانيها است و هنوز هم برقرار است.
بنابراين ميرزا غلام احمد قادياني در اوايل به نام مجدد اسلام دعوت خويش را آغاز كرد و بعداً ادعاي نبوت كرد.[3] براي اثبات ادعاي نبوت خود از آية 6 سوره صف استفاده كرد كه خدا به حضرت محمد ـ صلّي الله عليه و آله ـ در كتاب مقدس قرآن بشارت آمدن غلام احمد را داده است:
«وَ مُبَشِّراً بِرَسُولٍ يَأْتِي مِنْ بَعْدِي اسْمُهُ أَحْمَدُ»
در حاليكه قسمت اول آيه حذف شده است و آيه دربارة بشارت حضرت عيسي به پيامبر بعد از خود است كه با نام او را به پيروان خود معرفي مي كند:
«وَ إِذْ قالَ عِيسَي ابْنُ مَرْيَمَ يا بَنِي إِسْرائِيلَ إِنِّي رَسُولُ اللَّهِ إِلَيْكُمْ مُصَدِّقاً لِما بَيْنَ يَدَيَّ مِنَ التَّوْراةِ وَ مُبَشِّراً بِرَسُولٍ يَأْتِي مِنْ بَعْدِي اسْمُهُ أَحْمَدُ فَلَمَّا جاءَهُمْ بِالْبَيِّناتِ قالُوا هذا سِحْرٌ مُبِينٌ»[4]و ياد آوريد هنگامي را كه عيسي پسر مريم گفت: اي بني اسرائيل! من فرستاده خدا به سوي شما هستم در حالي كه تصديق كننده كتابي كه قبل از من فرستاده شده يعني تورات مي باشم، و بشارت دهنده به رسولي هستم كه بعد از من مي آيد، و نام او احمد است، هنگامي كه او(احمد) با معجزات و دلايل روشن به سراغ آنها آمد گفتند اين سحري است آشكار.
بعد از ادعاي نبوت، مدعي شد كه با چهار زبان«عربي، فارسي، اردو، و انگليسي» بر او وحي مي شود و اكثر تأليفات خود را بر اين چهار زبان نوشته است، و در مقابل قرآن كتاب مقدسي را مدعي شد بنام «الكتاب المبين»[5]نمونه اي از آنچه به عنوان وحي در كتاب مقدس خود آورده است:
«انّ الله خاطبني و قال يا احمدي انت معي و أنا معك، اذا غضبت غضبت، و كل ما أحببت أحببته، أنا مهين من اراد اهانتك، و اني معين من اراد اعانتك»[6]به درستي كه خداوند مرا مخاطب ساخت و گفت اي احمد من تو با من هستي و من با تو، آنگاه كه خشم كني من هم خشمگين مي شوم و هر آنچه را كه تو دوست داشته باشي من هم آن را دوست دارم، من كسي را كه مي خواهد به تو اهانت كند سبك مي شمارم، و كسي كه مي خواهد به تو ياري رساند، ياري مي رسانم.
بنابراين مي توان نتيجه گرفت كه فرقة قاديانيه اعتقاد به نبوت شخص ميرزا احمد قادياني دارند. و او را داراي كتاب مقدس به نام «الكتاب المبين» مي دانند.
معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. القاديانيه و الاستعمار الانجليزي تاليف دكتر عبدالله سلوم الساحرائي.
2. القاديانيه با تحقيق سيد محمد حسن طالقاني .
پي نوشت ها:
[1] . مشكور، دكتر محمد جواد، فرهنگ اسلامي، ص 39، انتشارات آستان قدس، چاپ دوم 1372.
[2] . دايرة المعارف الاسلامية، جلد اول، ص 504 و به نقل از (معارف و معاريف) سيد مصطفي حسيني دشتي، جلد چهارم، ص 1739، چ اول 1369، انتشارات اسماعليان قم.
[3] . طالقاني، سيد محمد حسن. القاديانيه، ص 21، چاپ اول 1420 هـ ، انتشارات الغدير، بيروت.
[4] . سورة صف، آية 6.
[5] . القاديانيه (همان)، ص 22.
[6] . امواهب الرحمن، 14 و 49 و 50، به نقل از همان (القاديانيه)، 23.