خانه » همه » مذهبی » هنوز به سربازي نرفته‎ام و متقاضي شركت در آزمون كارشناسي ارشد هستم و شغل و درآمدي نيز ندارم و قصد ازدواج دارم به نظر شما من بايد چه كار كنم!؟ (با توجه به اينكه در اسلام توصيه شده زودتر ازدواج كنيد)

هنوز به سربازي نرفته‎ام و متقاضي شركت در آزمون كارشناسي ارشد هستم و شغل و درآمدي نيز ندارم و قصد ازدواج دارم به نظر شما من بايد چه كار كنم!؟ (با توجه به اينكه در اسلام توصيه شده زودتر ازدواج كنيد)

اسلام همانگونه كه به اصل ازدواج و ازدواج زودتر توصيه و سفارش نموده است، براي انجام آن نيز راهكارهاي عملي ارايه كرده است. به طور كل ازدواج از نظر اسلام با هيچ يك از آنچه كه به عنوان مشكل و مانع برشمرده‎ايد، تنافي و تعارض ندارد. اسلام براي ازدواج فقط بلوغ و رشد عقلي را لازم مي‎داند[1]، وقتي اين دو شرط فراهم بود و انسان نياز به ازدواج را در خويش احساس نمود، مي‎تواند متناسب با وضعيت اقتصادي، شغلي و… خويش براي ازدواج اقدام كند. توصية جدّي اسلام آن است كه مراسم ازدواج بايد هر چه ساده‎تر برگزار شود. بسياري از مشكلاتي كه جوانان در زمينة ازدواج خود احساس مي‎كنند و با آن روبرو هستند، ساخته و پرداختة خود ما و انتظارات غلط و نادرست اطرافيان ماست.[2] اساس اشكال از اين جا پيدا شده كه ازدواج را به صورت يك امر فوق العاده مي‎نگريم و به عادات و رسومي مقيّد شده‎ايم كه رعايت آنها اصلاً ضرورتي ندارد. ريشة اكثر موانع، همين قيد و بندهاي غيرضروري است كه تا پاره نشوند مشكلات و موانع ازدواج برطرف نخواهد شد. اگر مي‎بينيم جوانان برخلاف ميل باطني خود، از ازدواج به موقع خودداري مي‎كنند و عذر مي آورند كه مخارج عقد و عروسي را نداريم و نمي‎توانيم مخارج آيندة زندگي را تأمين نموده و آبرومند زندگي كنيم، يا ازدواج را با درس خواندن و ادامة تحصيل ناسازگار مي‎دانند و با اين بهانه‎ها يا توهم‎ها بهترين اوقات جواني را در حال تجرد به سر مي‎برند، در حقيقت از مسير سهل و بي‎آلايشي كه اسلام براي ازدواج معرفي نموده خارج شده و و خود را به يكسري اصول و ضوابط، آداب و رسوم و تجمّلات و توقعات غير ضروري، مبتلا مي‎كنند كه اصلاً ضرورتي ندارد.
شما اگر مي‎خواهيد به موقع ازدواج كنيد و به توصيه و دستورات اسلام عمل نماييد، بايد آداب و رسوم دست و پاگيري را كه در اسلام جايگاهي ندارد كنار گذاشته و ازدواج ساده‎اي را برگزار نماييد.[3]با توجه به آنچه بيان گرديد و نيز توجه به روايات و سيرة‌معصومين ـ عليهم السّلام ـ نكات زير بدست مي‎آيد:
1. بسياري از مشكلات و موانع ساخته و پرداخته خود ما و انتظارات نادرست اطرافيان ما است، اگر اين رسومات را كنار گذاشته و طبق دستورات اسلام عمل كنيم، هيچ گاه مسايلي چون ادامة تحصيل، سربازي و… نمي‎تواند مانع ازدواج گردد.
2. اگر خانوادة شما موافقت كنند و در اين باره كمك نمايند يا لااقل از توقعات خود دست بردارند، شما مي‎توانيد به موقع و متناسب با همين وضعيتي كه داريد ازدواج نماييد. بنابراين بايد با پدر و مادر و ديگر اعضاي خانواده صحبت كنيد و ذهنيت آنها را در مورد ازدواج اصلاح نماييد.
3. اگر فكر مي‎كنيد كه اين آمادگي براي شما يا خانوادةتان وجود ندارد، شما مي‎توانيد مقدمات ازدواج را فراهم سازيد و اصل مراسم عقد و ازدواج را تا چند ماه يا يكسال تأخير اندازيد.
4. از فقر و مشكلات مالي و نداشتن شغل نيز نگران نباشيد. شما مي‎توانيد براي كار و شغل آينده‎تان تصميم بگيريد. داشتن شغل در واقع لازمة زندگي است نه فقط لازمة ازدواج. اگر شما با توكل به خدا در اين راه گام برداريد و درحدّ توان خود نيز در جهت رفع مشكلات اقتصادي خود و خانواده تلاش نماييد، قطعاً خداوند شما را ياري مي‎كند. خداوند در قرآن پس از آنكه به ازدواج توصيه و سفارش مي‎كند، مي‎فرمايد: «إِنْ يَكُونُوا فُقَراءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ»[4] خداوند با فضل و رحمت خويش آنان (افرادي را كه ازدواج مي‎كنند) را بي‎نياز مي‎سازد. در روايات نيز آمده است كه اساساً ازدواج باعث افزايش رزق و روزي و بهبودي زندگي مي‎شود. پيامبر گرامي اسلام مي‎فرمايد: «اِتّخِذوا الاهلَ فاِنَّهُ ارزقَ لكم»[5] همسر بگيريد كه به يقين رزق شما را زياد مي‎كند.
جواني كه به شدّت فقير بود، حضور پيامبر اكرم ـ صلّي الله عليه و آله ـ آمد و از مشكلات زندگي و فقر خويش شكايت كرد و از آن حضرت راهنمايي خواست، حضرت فرمودند: «تَزَوَّج» يعني ازدواج كن. جوان تعجب كرد و با خود گفت من كه مخارج خودم را نمي‎توانم تأمين كنم و كسب و كاري هم ندارم، چگونه ازدواج كنم و مخارج همسر و زندگي را به دوش بگيرم؟! امّا چون به درستي فرمودة پيامبر، ايمان داشت، اقدام به ازدواج كرد و كم كم در زندگي‎اش گشايش ايجاد شد و مشكلات اقتصادي‎اش حل گرديد.
به هر حال نياز به ازدواج هم يكي از نيازهاي روحي و جسماني انسان است ولي اگر شرايط مهيا نبود بايد آن را به تأخير انداخت تا زمينه فراهم گردد و با راهكارهايي كه براي جلوگيري از تحريك شهوت وجود دارد شهوت جنسي را كنترل نمود. ما دراينجا راههاي چندي را براي جلوگيري از تحريك شهوت جنسي بيان مي‎كنيم.
1. پرهيز ازچشم چراني و دوري از نگاه به نامحرم.
2. اجتناب از تماشاي فيلم‎هاي تحريك كننده.
3. پرهيز از شوخيهاي جنسي و محرّك.
4. تقيد به عبادات و واجبات مخصوصاً نماز و دعا.
5. بيشتر روزه گرفتن و پرهيز از غذاهاي پركالري و تند.
6. اجتناب از خلوت با زنان نامحرم.
7. توسل و انجام مستحبات.
8. تفكر نكردن دربارة مسائل جنسي و منحرف كردن فكر از آنها.
9. ورزش و تلاش جسماني.
10. مطالعه و كارهاي فكري.
توجه داشته باشيد پرکردن ساعات روز از برنامه ها علمي، فرهنگي، شغلي و … در راستاي کنترل شهوت مي تواند مؤثر باشد بنابراين برنامه ريزي در بکارگيري راهکارهاي فوق الذکر اهميت دارد.

معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. احمد لقماني، همسران، زندگي؛ الگوي بالندگي، انتشارات تربيت، چاپ ششم، 1380.
2. علي اكبر مظاهري، جوانان و انتخاب همسر، دفتر تبليغات اسلامي حوزة علمية قم، چاپ سوم، 1374.
3. سوسن سيف، تئوري رشد خانواده، دانشگاه الزهرا، 1368.

پي نوشت ها:
[1] . غفوري، علي، با دستورات اسلام آشنا شويم، انتشارات فجر، چاپ سوم، 1396 هـ.
[2] . مظاهري، علي اكبر، جوانان و انتخاب همسر، دفتر تبليغات اسلامي حوزة علمية قم، چاپ سوم، 1374، فصل چهارم.
[3] . براي مطاله بيشتر ر.ك: قائمي، علي، خانواده و نقش بنيادين آن، ‌سازمان ملي جوانان، 1380، ص 194 ـ 167.
[4] . نور/32.
[5] . حر عاملي، محمد بن حسن، وسايل الشيعه، چاپ بيروت، ج 3، ص 7.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد