عصراسلام: ۵ بویی که نشان دهنده قطعه یا بخش مشکل دار خودرو که منجر به خرابی آن میشود بدین شرح است:
بوی بنزین
پخش بوی بنزین در داخل خودرو نشان میدهد که مشکلاتی در مخزن سوخت و اتصالات داخلی موتور یا نشتی بنزین در مخزن سوخت وجود دارد و همچنین ممکن است نشان دهد که درپوش مخزن سوخت محکم بسته نشده است.
بوی تخم مرغ
گسترش بوی تخم مرغ نشان دهنده مشکلی در مبدل کاتالیزوری است که در سیستم اگزوز قرار دارد و منجر به ناتوانایی مبدل در تبدیل سولفید هیدروژن به دی اکسید گوگرد در طی فرآیند احتراق سوخت میشود.
بوی روغن داغ
بوی روغن داغ نشان میدهد مشکلی در سیستم اگزوز وجود دارد که منجر به خروج روغن از سوراخ اگزوز میشود و با گسترش بو حتی راننده متوجه وجود لکههای روغن در زیر خودرو میشود.
بوی فرش سوخته
غالباً این بو در هنگام فشار دادن ترمز اتفاق میافتد، در این صورت باید بلافاصله ترمزها را از نظر خطر از کار افتادن آنها هنگام رانندگی بررسی کرد که این امر میتواند باعث تصادف شود.
بوی لاستیک سوخته
دلیل این بو به دلیل شل شدن یکی از شیلنگها یا تسمههای متصل به موتور است، زیرا در معرض گرمای شدید موتور قرار داشته است. رانندگان میتوانند با توجه به بوهایی که داخل خودرو و هنگام رانندگی متوجه میشوند در همان ابتدا با هزینه کمتری خودروی خود را تعمیر و از آسیب زدن به محیط زیست و ایجاد آلودگی هوا جلوگیری کنند.
بویی در خودرو که برای انسان مضر دارد
در پژوهشی که نتایج آن در ژورنال محیط زیست بینالملل Environment International منتشر شده، معلوم شده است که یکی از دوست داشتنیترین بوهای دنیا، بوی خودروی نو است، در عین حال همین بویی که مردم به آن علاقه زیادی دارند، برای انسان زیانآور است. بر اساس مطالعات جدید دانشگاه کالیفرنیا، بوی خودروی نو new car smell حداقل از ترکیب دو ماده شیمیایی فرمالدئید و بنزن تشکیل شده است.
استفاده از فرمالدئید در تولید کف پوشها، چرمها و رنگ تزئینات داخل خودرو مورد تقریبا اجتنابناپذیر است؛ بنزن هم در مواد پلاستیکی، فیبرهای مصنوعی صنعتی، لاستیکها، رنگها و… مورد استفاده قرار میگیرد. دیوید ولز دکترای سمشناسی محیط زیستی از دانشگاه کالیفرنیا که در نگارش این تحقیق همکاری کرده میگوید: «این مواد شیمیایی [فرمالدئید و بنزن] بسیار فرار هستند و خیلی راحت از مواد پلاستیکی و نساجی وارد هوا شده و ما آن را تنفس میکنیم.»
متاسفانه استنشاق زیاد این مواد میتواند آسیب جدید به سلامت بزند و مطالعات هم نشان میدهد در صورتی که تماس یا استنشاق این مواد از حد آستانه تحمل بدن بالاتر برود میتوانند باعث سرطان شوند؛ حتی در مقادیر جزئی و محدود هم میتواند به سلامت لطمه وارد کند. وی میگوید که اگر مقدار فرمالدئید در محیط از سطح ۱/ ۰ ذره در میلیون (۰/ ۱ ppm) بیشتر شود در برخی از افراد اشک و احساس سوزش در چشم، بینی و گلو و در برخی دیگر عطسه، سرفه، حالت تهوع و آزردگیهای پوستی ایجاد میکند.
براساس گفته مرکز کنترل و پیشگیری بیماری Centers for Disease Control and Prevention)CDC) بنزن با تاثیر روی مغز استخوان، تولید گلبولهای قرمز در خون را کاهش میدهد و در نتیجه باعث کم خونی میشود؛ سیستم ایمنی بدن را هم تضعیف میکند. کسانی که مدت طولانی در خودروهای نو مینشینند مخصوصا کسانی که در حومه شهرها زندگی میکنند و رفت و آمد آنها از منزل تا محل کار طولانی است، بیشتر در معرض بوی این مواد شیمیایی قرار میگیرند.
در نتایج تحقیق یاد شده در بالا این هشدار وجود دارد که رانندگی بیش از ۲۰ دقیقه در روز با خودروهای نو، سلامت را به خطر میاندازد. آلکیا ردام، نویسنده دیگر این پژوهش به صاحبان خودروهای نو سفارش میکند تا میتوانید در خودروهای نو، پنجرهها را باز بگذارید. باز ماندن پنجره به رقیق شدن مواد شیمیایی هوای داخل کابین کمک میکند. ولز میگوید بهطور کلی صنعت خودرو باید به تدریج به فکر مواد جایگزینی باشد که زیان کمتری داشته باشند.
منابع: باشگاهخبرنگاران، دنیای اقتصاد