دلائل روشني داريم كه شيطان از طائفه جن بوده است نه ملك اين دلائل به صورت اختصار در سه قسمت ميشود.
الف) آيات قرآن
1ـ “اذ قلنا للملائكة اسجدوا لآدم فسجدوا الا ابليس كان من الجن ففسق عن امر ربه[1]” به ياد آر زماني را كه به فرشتگان گفتيم بر آدم سجده كنيد، آنها همگي سجده كردند جز ابليس او از جن بود، سپس از فرمان پروردگارش خارج شد – آيهي فوق به صراحت تمام ميگويد، شيطان از جن بود.
2ـ قرآن از زبان جنيها چنين نقل ميكند “براستي سفيه ما (شيطان) درباره خداوند سخنان ناروا ميگفت.[2]3ـ قرآن از يكسو ميگويد: جن را از شعلههاي مختلط آتش آفريد “خلق الجان من مارجٍ من نار”[3] و از سوي ديگر هنگامي كه ابليس از سجده بر آدم سر پيچيد منطقش اين بود “خلقتني من نار” مرا از آتش آفريدي و او را از خاك و آتش برتر از خاك است[4] نتيجه جمع دو آيه اينست كه شيطان از جن است.
ب) روايات
1ـ امام رضا (ع) فرمود: “فرشتگان همگي معصومند و محفوظ از كفر و زشتيها به لطف پروردگار، راوي حديث ميگويد: به امام عرض كردم مگر ابليس فرشته نبود؟ فرمود: او از جن بود آيا سخن خدا را نشنيدهايد كه ميفرمايد: “الا ابليس كان من الجن[5]2ـ در حديث ديگري از امام صادق (ع) سؤال شد كه آيا ابليس از فرشتگان بود فرمود نه از جن بود ولي همراه فرشتگان بود آن چنانكه آنها فكر ميكردند از جنس آنان است (بخاطر عبادت و قربش نسبت به پروردگار) ولي خدا ميدانست كه از آنها نيست هنگامي كه فرمان سجده صادر شدآنچه ميدانيم تحقق يافت پردهها كنار رفت و ماهيت ابليس آشكار گرديد”[6]ج) دليل عقلي:
چنانكه ميدانيم ملائكه معصومند، و از طرف ديگر جوهر آنها عقل است و نه شهوت بنا بر اين كبر و غرور و خود خواهي، و بطور كلي انگيزههاي گناه در آنها وجود ندارد، ولي شيطان هم فسق ورزيد، و هم نافرماني خدا را انجام داد و هم تكبر ورزيد،[7] لذا نميتواند از ملائكه باشد.
از مجموع آنچه گفته شد[8] بخوبي ميتوان نتيجه گرفت كه ابليس هرگز فرشته نبوده ولي از آنجا كه در صف آنها قرار داشت و آنقدر پرستش خدا كرده بود كه به مقام فرشتگان مقرب خدا تكيه زده بود و مشمول خطاب آنها در مساله سجده بر آدم شده و سرپيچي او به صورت يك استثنا در آيات قرآن بيان گرديده و در خطبه قاصعه نام “ملك” مجازاً بر او نهاده شده است. چنانكه مفسرين بزرگ ما همچون علامه طباطبايي ميفرمايد: “ان اللَّه اخبرنا ان ابليس من الجن و انهم مخلوقون من النار” خداوند خبر داده كه ابليس از جن است و از آتش آفريده شد بر اين مسله اعتراف دارند[9] و همچنين تفسير نمونه[10] و ديگران.
خلاصه جوابها اين شد كه:
طبق آيات قرآني، و روايات و دليل عقلي، شيطان از طائفه جن بوده است نه ملائكه، و علت اينكه از بعضي از آيات و روايات به نظر ميرسد كه جزء ملائكه بوده است اين است كه بر اثر عبادت زياد در ميان ملائكهها قرار گرفته بود و مجازاً به او ملك گفته شده است
معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1ـ تفسير نمونه، آيةاللَّه مكارم و همكاران، ج 12، ص466، ج6، ص98 و ج5، ص406.
2ـ تفسير الميزان (ترجمه فارسي آن) ج8، ذيل آيهي 11 اعراف. 3- عدل الهي، شهيد مرتضي مطهري، ص79.
پي نوشت ها:
[1] . كهف/50.
[2] . جن/4.
[3] . الرحمان/15.
[4] . اعراف/12.
[5] . مكارم شيرازي، ناصر و همكاران، تفسير نمونه، دار الكتب الاسلاميه، چاپ نهم، 1370، ج12، ص467.
[6] . همان.
[7] . بقره/ 36.
[8] . ر.ك، تفسير نمونه، همان، ج12، ص466.
[9] . طباطبايي، سيد محمد حسين، تفسير الميزان في تفسير القرآن، تهران، دار الكتب الاسلاميه، چاپ چهارم، 1362، ج8، ص42.
[10] . تفسير نمونه، همان، ج12، ص466 و ج6، ص98 و ج5، ص406.