خانه » همه » مذهبی » آيا انقلاب ما عاقل‌پرور و متفكرپرور بوده است؟ چه كارهايي در اين زمينه صورت گرفته است؟ بعد از انقلاب چه كارهايي در زمينه توسعه فرهنگ تعقل و تفكر و مقابله با فرهنگ عوامانه محوري انجام گرفته است؟

آيا انقلاب ما عاقل‌پرور و متفكرپرور بوده است؟ چه كارهايي در اين زمينه صورت گرفته است؟ بعد از انقلاب چه كارهايي در زمينه توسعه فرهنگ تعقل و تفكر و مقابله با فرهنگ عوامانه محوري انجام گرفته است؟

براي بررسي اين مطلب كه، انقلاب  اسلامي وجمهوري اسلامي در ايران چه نقشي در توسعه روحيه دانش پژوهي و توسعه علمي جامعه و دور كردن جامعه از فضاي عوام زده، داشته است ؛مي توان منصفانه برخي از فعاليت هاي انجام گرفته در اين زمينه را به شرح ذيل بيان داشت:
1. در جمهوري اسلامي «تقويت روح بررسي و تتبع و ابتكار در تمام زمينه هاي علمي، فني، فرهنگي و اسلامي از طريق تأسيس مراكز تحقيق و تشويق محققان »[1] از اهداف اصلي دولت جمهوري اسلامي شمرده شده است و بر اساس سند چشم انداز بيست ساله كشور «نهاد سازي در جهت توليد و ترويج علم وتحقيق و افزايش سهم كشور در توليدات علمي جهان و گسترش و تعميق نهضت نرم افزاري و تاكيد بر رويكرد خلاقيت و نو آوري» از سياست هاي كلي نظام در دوره چشم انداز مي باشد. بنابراين قوانين كشور و جهت گيري كلي نظام جمهوري اسلامي بر اساس تفكر و مباني علمي و تعميق و گسترش اين روحيه استوار شده است ودر قوانين كشور كه بر گرفته از مباني متقن اسلام است جايي براي تفكرات عوامانه نيست. در اين زمينه كافي است نگاهي گذرا به اصل سوم قانون اساسي كه اهداف نظام جمهوري اسلامي در آن تبيين شده، داشته باشيم كه حقيقتاً آنچه كه موجب سعادت مادي و معنوي كشور است در آن بخوبي بيان شده است.
2. رشد و پيشرفت كشور پس از انقلاب اسلامي با وجود تمام دشمني‌ها و كار شكني هاي دشمنان انقلاب اسلامي و استكبار جهاني و تحميل جنگ و اعمال تحريم و فشارهاي اقتصادي، نظامي، سياسي و… بيانگر اهتمام و توجه نظام جمهوري اسلامي به ارزش هايي همچون تفكر و عقلانيت است.
3. رشد و گسترش فضاها و مراكز علمي و تحقيقاتي در كشور و حضور موفق دانشجويان و جوانان در المپياد هاي علمي و درج مقالات علمي توسط محققان و پژوهشگران كشور در مجلات معتبر علمي جهاني و كنفرانس هاي بين المللي، دليلي روشن بر روند عقلاني و متفكرانه نظام و پرهيز از عوام زدگي است.
4. دستاوردهاي بزرگ علمي و تحقيقاتي همچون دستيابي به چرخه كامل سوخت هسته اي و فناوري نوين هسته اي و فناوري سلول هاي بنيادي و… شاهد ديگري بر رشد تفكر و تحقيق و عقلانيت در كشور و حمايت از محققان و پژوهشگران مي باشد.
تأكيد مقام معظم رهبري بر نهضت نرم افزاري و توليد علم، گوياي اهتمام نظام اسلامي براي رشد و پيشرفت علمي كشور است. بنابراين همين طور كه ملاحظه مي كنيد در نظام جمهوري اسلامي جايي براي تفكرات عوامانه نيست و مسير حركت نظام، مسيري روشن بر اساس تفكر و عقلانيت و به دور از تفكرات غير عقلاني و غير علمي است. مقايسه وضعيت كشور پس از پيروزي انقلاب اسلامي با قبل از انقلاب از جهت قوانين حاكم بر كشور، ويژگي ها و خصوصيات مسئولان نظام و نحوه انتخاب آنان و تأكيد بر توليد علم، رشد و پيشرفت كشور در زمينه هاي علمي و تحقيقاتي همگي دليلي روشن بر اين مدعا است.
به هر حال طبق شواهد و قرائن فراوان، مي توان با جرأت ادعا كرد، در طول تاريخ ايران هيچ حكومتي به اندازه حكومت جمهوري اسلامي ايران عاقل‌پرور و متفكر پرور نبوده است و ثمره شيرين اين امر با گذشت زمان بيش‌تر و آشكارتر مي‌شود.
البته اين نكته را بايد خاطر نشان كرد كه تعقل پروري و تفكر محوري درصورتي مطلوب ومورد قبول مي باشد ،كه به معناي عقل مداري و تجربه محوري درهمه شئون زندگي در نيايد. برخي افراد تعبد در مسائل عبادي و تقليد در احكام ديني از مراجع عظام تقليد را، كارهايي عوامانه مي پندارند كه اين پندار،ريشه در عواملي همچون عدم آشنايي بامعارف اسلامي  يا عدم نگرش صحيح وتوحيدي به جهان هستي دارد. ازنظراسلام تفكر و تعقلي مطلوب است كه موجب تعالي روحي انسان وحرکت در مسير قرب الهي بشود. برخي به علم تجربي صرف ،اصالت داده اند كه اين خطايي بس بزرگ در مشي زندگي اين جهاني است كه خسران دنيوي و اخروي را به همراه داردوباروح تعاليم اسلامي سازگارنيست.

معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. اهرم‌ها، فخر، روحاني، تهران، بليغ، 1370.
2. ويژگي‌هاي انقلاب اسلامي در آينه نگاه مقام معظم رهبري، تهران، قدر ولايت، 1380.
3. حميد دهقان، پژوهشي نو پيرامون انقلاب اسلامي، (قم، مدين، 1376).

پي نوشت:
[1]. قانون اساسي، اصل سوم.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد